Fotball

En russisk Beckham

<p><strong>BASEL:</strong> Nasjonalt moteikon, reklamemagnet, sexsymbol, premiere-løve, filmaktuell, politisk aktiv og ambassadør for SOS barnebyer.</p>

Russia's Andrei Arshavin seen during the training session in Leogang, Austria, the Russian National soccer team training camp, Friday, June 6, 2008. Russia is in group D at the Euro 2008 European Soccer Championships in Austria and Switzerland. (AP Photo/Sergey Ponomarev)
  • Bertil Valderhaug
ORIGINALEN: David Beckham, den britiske og opprinnelige versjonen.
MJØSAS VERSJON: Petter Vaagan Moen, den norske varianten.
0:1 Jubel Bastian Schweinsteiger DeutschlandEURO 2008 Viertelfinale Portugal - Deutschlandrtelfinale Portugal - DeutschlandTyskland - PortugalNorway only
Chris Brunskill / BPIEuro 2008 - Group BCroatia v Germany12th June, 2008--------------------Darijo Srna of Croatia
NY Bertil Valderhaug - KUN BRØDTEKST

JUVEL.

Håret henger rett ned. Dådyrblikket er ikke der. Ikke machoutseendet og Colgate-smilet heller. Likevel er Andrej Arsjavin russernes svar på David Beckham.

Petter Vaagan Moen er blitt kalt Mjøsas Beckham for sin presise fot.

Kroaten Darijo Srna er Balkans Beckham av akkurat samme grunn.

Bastian Schweinsteiger vil gjerne være Tysklands versjon av Englands nummer 7. Det samme sa John Arne Riise over to sider i Se & Hør at han ville bli, men han lyktes naturligvis aldri med det.

Uansett hvor du reiser i fotballverdenen, så finner du en eller annen fotballspiller som blir kalt landets, byens, småstedets eller lagets Beckham. Fordi store David er et forbilde både som menneske og spiller.

Derfor er det kanskje ikke så rart at også verdens største land har sin egen kloning av den verdenskjente engelske Amerika-proffen.

Moteikon og sexsymbol

Russisk fotball er på vei opp og frem. Det siste beviset på det fikk vi da de herjet med Sverige i forgårs.

Men hjemme i Norge har vi ikke så mye peiling på hva som skjer borte hos våre gigantiske naboer i øst. Vi er selvsagt mye mer opppdatert på Manchester Uniteds venstreback enn vi er på den største russiske spilleren siden Rinat Dasajevs velmaktsdager på 80-tallet.

Derfor er det heller ikke så mange som har fått med seg at Andrej Arsjavin er så mye mer enn den praktfulle fotballspilleren som tidligere i vår bidro sterkt til at Zenit St. Petersburg vant UEFA-cupen.

27-åringen fra St. Petersburg er et nasjonalt moteikon, en reklamemagnet, et sexsymbol, en premiere-festløve, filmaktuell, politisk aktiv i Vladimir Putins "Det Forente Russland" og russisk fotballs første ambassadør for SOS barnebyer.

Noen som fortsatt stusser på Beckham-sammenligningen?

Småpikenes drøm

— Jeg har hørt det der. Det er litt kult, var Arsjavins svar da det svenske magasinet "Offside" dro frem sammenligningen.

Selv om kona Julia aldri blir noen Victoria "Posh Spice" Beckham, blir også hun fort førstesidestoff i russiske aviser. Som for eksempel da parets andre barn ble født 2. april. Hun må nok svelge unna like mye sjalusi som fruen i Beckham-palasset i Los Angeles.

Andrej er småpikenes drøm i St. Petersburg. Da OL-fakkelen ble fraktet gjennom paradegaten Nevskij Prospekt, var han fakkelbærer. Så hysterisk ble det at han måtte ha politieskorte bort fra kaoset. Nesten like mye styr ble det da han presenterte sin egen motekolleksjon.

Men det er altså som fotballspiller han har gjort seg mest og best bemerket.

Mer lik Zidane

For alle som så ham i aksjon i sin dype spiss-posisjon i EM-debuten mot Sverige (han måtte stå over de to første på grunn av suspensjon), var det ikke akkurat Beckham vi tenkte på.

"Sjava", som han kalles hjemme i St. Petersburg, opererte litt, hengende, i midten mellom spiss og midtbane. Beckham er og blir kantspiller.

For meg så ligner derfor den russiske juvelen mer på typer som Zidane, Zico, Maradona, Hagi og Platini. Med 10-tallet på ryggen kjørte han karusell med svenskene på Tivoli Neu i Innsbruck.

I morgen venter suverene Nederland.

Og da kan han på ny få vist sin eleganse for alle kjøpelystne storklubber.

Arsenal neste?

Kontrakten med Zenit er i ferd med å gå ut. Selv om han skal ha en årslønn på 25 millioner kroner på fotballen, har han aldri lagt skjul på at han vil videre.

Tottenham har vært nevnt. Arsenal, Manchester City, Everton og Newcastle også.

Heldig er den manageren som greier å lokke denne eminente spilleren til seg.

For han har det meste - både på og utenfor banen.

Bortsett fra et navn som er lett å huske.

FAKTA

Andrej Arsjavin

Født: 29. mai 1981. Sivil status: Gift med Julia, to barn.

Landslaget: 35 kamper, 12 mål.

Klubb: Zenit St. Petersburg.

Høyde/vekt: 1,73 m, 70 kg.

Les også

  1. Hot, hot, hot

Les mer om

  1. Fotball-EM