Fotball

Tjærnås' dom: Kun én nordmann får plass på Skandinavia

Svensker og dansker dominerer på det skandinaviske all star-laget.

BEST: Omar Elabdellaoui er den eneste som får plass på et All Star-lag fra Skandinavia, ifølge vår fotballekspert.
 • Lars Tjærnås
  Lars Tjærnås
  Fotballekspert

Jeg unner Sverige et nytt sluttspill. Ok, en anelse misunnelig er jeg, jeg skal tilstå det. Det er heller ingen trøst at vi deler skjebne med danskene. Skandinavia får stå sammen i tider der vi selv ikke evner å ta oss gjennom et, denne gang ganske stort, nåløye.

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås.

Unionstiden med våre naboer er fjern. Jeg tar den tilbake for en stakket stund og setter opp mitt "Skandinavias lag", den elleveren jeg hadde plukket ut om vi kunne velge fritt fra alle tre, i 4-2-3-1.

Les også

 1. Blatter og Platini fortsatt suspendert: Fikk ankene avvist

 2. Glasgow-avis: - Nå bør Deila vrake Johansen til det beste for laget

Keeper: Kasper Schmeichel, Leicester City og Danmark

En ganske jevn posisjon, men 29 åringen er en av flere gode grunner til at klubblaget hans er en sensasjon i Premier League denne sesongen og trer mer og mer ut av sin berømte fars skygge.

Høyreback: Omar Ellabdellaoui, Olympiakos og Norge

Omar har med modige klubbvalg, knallhardt arbeid og medfødt talent klatret til å bli en svært respektert back, som kler å spille kamper i verdens tøffeste klubbturnering, Champions League.

Midtstopper: Andreas Granqvist, Krasnodar og Sverige

Har vært mektig i begge play off-kampene. Er riktignok en spiler som er avhengig av et kampbilde der han slipper å dekke et stort bakrom, men han duellerer med en kraft og et trykk så hjertelig at de aller fleste spisser teller blåmerker i ukevis etterpå.

STJERNEFATTIG: Bare én av disse er god nok for Skandinavia, mener Lars Tjærnås. Bildet er tatt før Norges avgjørende kvalikkamp mot Ungarn søndag.

Midtstopper: Daniel Agger, Brøndby og DanmarkEr dessverre for Brøndby og Danmark et stykke unna den spilleren han en gang var. Men han har fortsatt autoritet, evne til å lese spill og et så godt venstreben at han, så vidt, fortjener en plass på dette laget.

Venstreback: Martin Olsson, Norwich City og Sverige

Olsson har etter hvert opparbeidet seg enorm rutine fra tøffe ligaer. Flyter mye på god fysikk og stor fart. Ingen utpreget briljant spiller med ball i beina, men stødig og til å stole på i de fleste faser av spillet.

Defensiv midtbane: Kim Källström, Grasshoppers og Sverige

32-åringen har lenge vært en slags løytnant i det svenske laget, i skyggen av Zlatan, men like fullt en meget viktig del av suksessen nå. Flytter ikke beina like raskt som før, men venstrefoten og fotballintelligensen hans er det definitivt lite i veien med.

Defensiv midtbane: Oscar Lewicki, Malmö FF og Sverige

Etter min mening topp tre av spennende unge spillere i Norden i øyeblikket. Har stort sett alt en moderne midtbanespiller trenger. Høy frekvens i beina, stor duellkraft og samtidig ro, oversikt og finstemt ballbehandling når det er nødvendig.

Venstrekant: Emil Forsberg, RB Leipzig og Sverige

Var direkte matchavgjørende i den første kampen mot Danmark og svært delaktig i den andre også. Har den helt spesielle evnen til å vurdere når han skal true bredt i banen, og når det er klokt å bevege seg inn. Er litt bortgjemt i 2. Bundesliga, men mye tyder på at han kan få sitt store gjennombrudd i EM neste sommer.

Høyrekant: Michael Krohn-Dehli, Sevilla og Danmark

De som følger spansk fotball tett forstår hvorfor det kanskje avgjorde de to landskampene mot Sverige at 32-åringen var plaget av sykdom og spilte lite. Lukker du øynene og tenker på hva du forbinder med en typisk dansk spiller, ender du med å se for deg den fløyelsmyke ballbehandlingen til Krohn-Dehli.

Offensiv midtbane: Christian Eriksen, Tottenham Hotspur og Danmark

Selv uten at han preget de sto avgjørende kampene er det liten diskusjon om hans plass. Er en fabelaktig nummer 10, en kombinasjon av spilleforståelse, utsøkte ferdigheter , toppet med en frisparkfot som avgjør kamper.

Spiss: Zlatan Ibrahimovic, Paris Saint-Germain og Sverige

Diskusjon om plassen? I så fall burde jeg ha skrevet min siste artikkel. Det er langt større diskusjon om han er tidenes beste spiller i Skandinavia, men akkurat den sparer vi.

Enig med meg, eller har jeg vært for streng mot de norske spillerne? Tross alt spiller eksempelvis Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey i ligaer høyere enn Forsberg spiller, og Krohn-Dehli sitter en del på benken. Vegard Forren har vist evner i Europa League som kanskje gjør at han bør true plassen til Agger?

Sett gjerne opp ditt eget forslag til et lag du mener ville slått mitt!

Les mer om

 1. Internasjonal fotball
 2. Sveriges herrelandslag fotball
 3. Herrelandslaget fotball
 4. Danmarks herrelandslag fotball