To Costa-stemplinger da Chelsea vant semifinaledramaet

Chelsea til Wembley etter en fotballkamp som hadde nesten alt.

KONFLIKT: Diego Costa og Martin Skrtel er ikke akkurat bestevenner.
  • Roy Ellingsen

Chelsea – Liverpool 1-0 (2-1 sammenlagt):

Det kunne blitt 3-3 i mål og 9-9 i spillere på banen, men det ble med Branislav Ivanovic’ scoring i ekstraomgangene. Det meste før og under kampen handlet om Chelsea-spiss Diego Costa. Han gjorde flere gode forsøk, både på å bli utvist, å få straffe og å score. Spørsmålet er om han får spille finalen etter at fotballmyndighetene har vurdert semifinalereturen i ettertid.

– Jeg vil ikke snakke om de avgjørelsene, for da må jeg snakke om de andre. Stopper du en kontring med hands, er det gult kort, for eksempel, sier José Mourinho.

For dette var kampen med en bråte spennende situasjoner, som kunne ha gått begge veier.

– I annen omgang i dag og ekstraomgangene var vi bedre enn dem, men jeg vil være ærlig og si at de var der med oss, hele veien. Jeg må skryte av Brendan for at han har snudd det for Liverpool, for de hadde ingen god start på sesongen. De er et godt lag og gjorde det veldig vanskelig for oss. Det gjør meg ekstra glad, at vi vant over et veldig godt lag, sier José Mourinho.

Kollegaen på den andre benken oppsummerte semifinalene slik:

– Jeg følte at vi var det beste laget over to kamper, men vi klarte bare ikke å avslutte angrepene våre med nok scoringen. Keeperen deres var nok banens beste i begge kampene, han hadde noen fantastiske redninger, sier Brendan Rodgers.

Dramatisk start

Det var helt utrolig at lagene gikk til pause på stillingen 0-0 og med 11 spillere på hvert lag. Diego Costa tråkket på leggen til Emre Can og skulle ha vært utvist, nesten før kampen var i gang. Senere i omgangen ble Costa snytt for en straffe, da han falt altfor dramatisk etter å ha blitt hektet av den alltid like uvørne Martin Skrtel.

Liverpool-supporterne fikk nok også hjertet i halsen da ballen traff armen til Lucas Leiva inne i 16-meteren, men det ville ha vært et ekstremt strengt straffespark.

Med unntak av straffesituasjonene var det mest Liverpool. Philippe Coutinho og Steven Gerrard var gode for de røde, men Chelsea-keeper Thibaut Courtois var som han var i det første oppgjøret på Anfield; strålende.

Den største sjansen var det kanskje Alberto Moreno som hadde. Venstrebacken ble strålende frispilt av Gerrard, men alene med Courtois klarte han ikke å få ballen i mål.

Les også

Eto'o forlater Everton etter et halvt år

Chelsea best

Etter pause åpnet Chelsea klart best. De kom til flere halvsjanser, men klarte ikke å bryte igjennom Liverpools forsvar. Det fikk de i stedet hjelp med, da Liverpool-stopper Mamadou Sakho spilte Costa igjennom selv. Costa svarte med å tråkke på enda en Liverpool-spillers bein. Denne gangen hans evige rival, Martin Skrtel.

Etter en time kom Eden Hazard til kampens til da største Chelsea-sjanse. Etter en strålende enkeltmannsprestasjon fikk han skyte fritt fra 17 meter med sin venstrefot. Ballen fløy like utenfor Simon Mignolets venstre stolpe. Costa fikk skyte like fritt minutter senere, men Mignolet var der og reddet.

Les også

Ny heldig trekning for Manchester United

Stor Costa-sjanse

HØYEST: Branislav Ivanovic blir stående som matchvinner, men med fasit i hånd hadde scoringen ingenting å si. Liverpool måtte score, men det klarte de ikke. Legg merke til nummer 45, Mario Balotelli. Det var han som skulle markere Ivanovic.

Kampen fortsatte å bølge frem og tilbake. I det ene øyeblikket stoppet Mignolet Costa helt fri. Sekunder senere kom Raheem Sterling igjennom mot Courtois, men også den duellen ble det belgisk seier i. Med de to storspillende belgiske keeperene var det nesten dømt til å bli 0-0, også etter ordinær tid. Begge lagene hadde cornere på overtid, men klarte ikke å spille seg til store sjanser. Derfor ble det ekstraomganger.Men Liverpools manglende evne til å forsvare seg på dødballer skulle likevel vise seg. Tre minutter ut i første ekstraomgang steg Branislav Ivanovic til værs og headet upresset i mål bak en plutselig passiv Mignolet. Markeringen til innbytter Mario Balotelli bidro enda mindre enn det fraværende keeperspillet.

– Vi ga bort ballen for lett og forsvarslinjen skulle ha vært bedre, men med alt vi hadde av ballen, burde vi ha scoret selv. – Vi møtte det beste laget i landet og var bedre enn dem over to kamper, sier tapernes manager, Brendan Rodgers.

Les også

Mourinho: – Drogba er mitt beste kjøp

Fikk kort til slutt

Fem minutter senere hadde Jordan Henderson alle sjansers mor til å utligne, men for åpent mål satte han headingen utenfor. Det var en heading av den typen der moderne kommentatorer gjerne sier at ballen «sklir av pannen».

Ledelse var ikke nok til å roe ned Diego Costa heller. Tre minutter før sidebytte kom han i klammeri med Steven Gerrard og fikk endelig et gult kort. Det samme gjorde Gerrard.

Tre minutter ut i den andre ekstraomgangen fikk Liverpool frispark på omtrent samme gresstust der Chelseas mål kom fra. Men der Mignolet sto som passiv tilskuer, var Courtois ute i feltet og ordnet seg et korrekt frispark.

Deretter var det kun halvsjanser de røde maktet å tilegne seg. Chelsea hadde vel så store muligheter på kontringer, men heller ikke de klarte å score.

Liverpool vil hevde de var best over to kamper, men Chelsea var bedre i de avgjørende situasjonene. Det sendte dem til Wembley.

– Etter målet hadde vi kontrollen. Derfor fortjente vi å gå til finalen, oppsummerte José Mourinho.