Messi er tidenes beste fotballspiller. Men han er ikke større enn Maradona.

OM FOTBALL: Lionel Messi (30) må gjøre mer enn å vinne VM for å bli større enn Diego Maradona (57). Han må vinne på spektakulært vis.

Lionel Messi ledet Argentina til VM-finalen i 2014, som de tapte mot Tyskland. Diego Maradona ledet Argentina til VM-finalen i 1986, der de slo Vest-Tyskland.
  • Erlend Nesje

MOSKVA: Er Messi verdens beste fotballspiller i dag? Ja.

Er Messi tidenes beste fotballspiller? Ja.

Er Messi den største fotballspilleren verden har sett? Nei.

Jeg mener Diego Armando Maradona var større. Men Messi kan gjøre noe med det de neste ukene her i Russland.

En evig debatt

Det store spørsmålet før fotball-VM er:

Kan Lionel Messi endelig løfte et trofé for hjemlandet? Fire ganger har han forsøkt, fire ganger har han mislyktes.

Tre finaletap i Copa America og én tapt VM-finale.

Island er motstander når Messi og Argentina på Spartak stadion i Moskva starter på det søramerikanerne håper blir en lang ferd mot en ny VM-finale.

For hver kamp han spiller, vil Messi bli minnet på én mann: Landsmannen Maradona, ikonet som nærmest på egen hånd vant VM-gull for Argentina i 1986 og fire år senere ledet et svakt argentinsk lag til enda en VM-finale.

Les også

Egypt holdt unna for superspissene i 89 minutter - så ble en midtstopper Uruguays helt

Vi diskuterte det i VM 2010, vi gjorde det i 2014 også, og vi kommer ikke utenom temaet i år heller.

Om hva som skal til for at Messi blir større enn Maradona.

Diego Maradona ledet Argentina til VM-gull. Her i jubelscenene etter 3–2-seieren over Vest-Tyskland i VM-finalen på Azteca stadion i Mexico.
Diego Maradona brukte hånden da han lurte England, keeper Peter Shilton og resten av verden i VM-kvartfinalen i 1986. – Det var Guds hånd, sa Maradona.

Nivået mye høyere i dag

Messi er en bedre fotballspiller en hva Maradona var. Men det skulle nesten bare mangle.

Fotballen er i stadig utvikling. Alt går så mye fortere. Nivået er så mye høyere.

Derfor er det også vrient å sammenligne to fotballspillere som spilte i hver sine tiår.

Les også

Saudiarabiske spillere straffes etter tap i VM-åpningen

Det blir aldri riktig. Og det blir ikke rettferdig. Men det er morsomt.

Johann Olav Koss var utvilsomt en bedre skøyteløper enn Hjalmar «Hjallis» Andersen. Fordi han gikk mye fortere fire tiår senere. Men er Koss større enn «Hjallis» i norsk idrettshistorie? Ikke nødvendigvis.

Messi har dominert mer enn Maradona. Messi har preget verdensfotballen over enn lengre tidsperiode enn Maradona. Sistnevnte hadde noen år han var helt borte. Messi har også en langt villere statistikk, med 31 trofeer og fem ganger vinner av gullballen.

Hit, men ikke lenger: Dette er det nærmeste Lionel Messi har vært VM-trofeet. Men Argentina og Messi tapte VM-finalen mot Tyskland på Maracanã i 2014.
Men i Barcelona har Lionel Messi vunnet alt som vinnes kan. Her med La Liga-trofeet i 2016.

Mesterverket i Napoli

Men Maradona var mer spektakulær. Han var helt enorm da Argentina vant VM-gull i 1986. Men det var en enda større prestasjon å lede et svakt Argentina helt til finalen i 1990.

Mens Messi i Barcelona hele tiden har hatt medspillere fra øverste hylle, måtte Maradona stort sett gjøre ting på egen hånd.

Som da han løftet middelmådige Napoli til å bli en gigant i italiensk fotball på siste halvdel av 1980-tallet. Nesten egenhendig overvant han Milan, Inter og Juventus – de store lagene i Italia og Europa – på veien mot seriegullene i 1987 og 1990.

Les også

Flåklypa, Mourinho, våpen, kampfiksing og «handsjeik» – Putin latterliggjøres for VM-jubelen

Napoli hadde ikke vunnet serien før Maradona. Og har heller ikke gjort det etterpå. Det Maradona gjorde i Napoli, var nok større enn prestasjonene med Argentina.

Mens Messi stort sett har driblet, scoret, driblet og scoret, har Maradona – i tillegg til å drible og score – også gjort alt det andre.

Han var en villmann utenfor banen. Han var fattiggutten som slo seg opp og frem. Det var skandaler og sirkus. Galskap og genialitet hånd i hånd.

Diego Maradona var landslagssjef for Argentina under VM. men Maradona og stjernespiller Lionel Messi mislyktes og måtte reise hjem etter 0–4-tap mot Tyskland.

– Må score tre mål mot Brasil

Dette er min høyst subjektive mening. At Maradona er større enn Messi.

Men hva mener argentinerne?

– Maradona er størst i de flestes øyne. Messi må utrette noe helt spesielt i Russland for å gå forbi ham, sier Martin Mazur.

Argentineren er redaksjonssjef i El Grafico, Argentinas største sportsmagasin. Mazur skriver også om søramerikansk fotball for FourFourTwo, The Guardian og Gazzetta dello Sport.

Han har fulgt argentinsk fotball lenge, han har intervjuet både Maradona og Messi flere ganger, og han er midt mellom dem i alder.

Når Mazur sier Messi må gjøre noe «helt spesielt», lurer vi på hva det er.

– Det holder ikke å vinne VM. Han må vise en slags mystisk kraft for å matche Maradona. Messi trenger noe han kan huskes for, for eksempel tre mål mot Brasil i en semifinale. Det er ingen som snakker om Maradonas kamp mot Sør-Korea i VM 1986. Men alle husker England-kampen senere i turneringen. For begge målene, selvfølgelig. Men også fordi det var mot England noen få år etter Falklandskrigen. Det er ingen krig nå, men Messi trenger en slik kamp som Maradona hadde mot England, mener Mazur.

Britene vant den ti uker lange kampen om Falklandsøyene i 1982.

Men Maradona ga Argentina revansj i VM fire år etter.

Argentinerne forguder han fortsatt for det, mens Messi fortsatt føler han ikke får den anerkjennelsen han fortjener i hjemlandet.

Maradona spilte fem sesonger i argentinsk liga, før han dro til Europa. Messi spilte ikke en eneste kamp i Argentina, han dro til Barcelona allerede som 11-åring.

Han synger ikke den argentinske nasjonalsangen, og er blitt mye kritisert for det.

Hans spansk er med europeisk aksent, ikke argentinsk aksent. Det blir han også kritisert for.

Og Messi har levert på et mye høyere nivå for Barcelona enn Argentina. Hans landsmenn forventer mer av Messi på landslaget.

Men hadde det ikke vært for Messis tre mål borte mot Ecuador i VM-kvalifiseringskampen i oktober, ville Argentina vært hjemmesittere under VM.

Lionel Messi ankom Moskva mandag ettermiddag.
Diego Maradona er fortsatt en populær skikkelse i fotballsammenheng. Her i Moskva under trekningen av VM-gruppene.

Ligner mer og mer på Maradona

Maradonas match med Napoli var perfekt. Han trengte klubben like mye som klubben trengte ham. Han var populisten, den karismatiske lederen, fighteren som tok kampen med de mektige klubbene i Nord-Italia.

Det er ikke sikkert Messi ville klart seg i en klubb som Napoli. Han ville neppe vært komfortabel der. Men han er den perfekte katalaner. Han trenger Barcelona like mye som Barcelona trenger ham.

I hele karrièren har vi sett på Messi som den litt blyge gutten, han som elsket å drible, score de mest spektakulære mål, og så dro han hjem.

Men vi har merket en endring hos Messi de senere år.

Han fikk sin første tatovering, han har farget håret, og han har anlagt skjegg. Det kunne Maradona også gjort.

Han har gått til boikottaksjoner mot pressen. Det gjorde Maradona også. Han skjøt til og med luftgevær mot journalister.

Messi krangler mer og mer med dommerne. Det gjorde Maradona også.

Messi sluttet på landslaget og kom tilbake en måned senere. Det kunne definitivt Maradona også gjort.

Dessuten sies det at Messi styrer mer og mer i den argentinske garderoben, at han har et avgjørende ord med i laguttak. Det høres også ut som Maradona.

Og ikke minst: Argentinerne har liten tiltro til landslaget, det er få som forventer VM-gull denne gangen. Det minner en hel del om Maradona og Argentina i 1986.

Argentinerne har i hvert fall noe å snakke om. Søramerikanerne har produsert to av tidenes største fotballspillere.

Martin Mazur registrerer at Messi blir mer og mer populær blant de yngre argentinerne.

– Den nye generasjonen elsker Messi, i all hovedsak for det han gjør for Barcelona. Den eldre generasjonen elsker Maradona for det han gjorde for Argentina. Men husk: Det var ikke lett å følge Napoli-kampene, de ble ikke vist ofte på TV her på 80-tallet.

VM er snart i gang. Det er opp til Messi selv å levere på øverste hylle.

Men han må gjøre noe helt spesielt for å utfordre Maradona som den største.