Rosenborgs beste åpning siden 1995

— Vi har satt oss selv i en veldig gunstig posisjon, sier Kåre Ingebrigtsen.

  • Birger Løfaldli

SARPSBORG 08 — ROSENBORG 0-2

SARPSBORG (adressa.no): Rosenborg stormet videre på veien mot sitt første seriegull på fem år. Kåre Ingebrigtsens pangåpning overgår både 2003-sesongen med Åge Hareide og Erik Hamréns start i 2009. Faktisk må Rosenborg helt tilbake til 1995-sesongen og Nils Arne Eggens dager for å finne en bedre sesongåpning.

— Vi har satt oss selv i en veldig gunstig posisjon. Vi har spilt en del vanskelig bortekamper og fått med oss poeng, så det er en bra start for oss, sier Ingebrigtsen til adressa.no etter kampen i Sarpsborg.

- Trodde du før sesongen at det skulle gå så bra?

TOPPER TABELLEN: Mike Jensen, Pål André Helland og Ole Selnæs jubler for 2-0-målet til RBK mot Sarpsborg. Alexander Søderlund kommer jublende til.

— Vi drømte jo om å vinne alle, men skjønte at det ville bli vanskelig, humrer «Bruttern».Pål André Helland sendte Rosenborg i føringen fem minutter før pause, mens Mike Jensen doblet ledelsen etter en drøy times spill.

— Jeg synes vi har sett solide ut i hele år, helt fra vi begynte å spille kamper i februar så har vi scoret veldig mye mål og sluppet til veldig lite. Det har vi gjort hele veien, og det er jeg fornøyd med, sier RBK-treneren.

Flere plussmål enn Hareide

Etter 13 spilte kamper har Ingebrigtsen i sin første hele sesong som RBK-trener kapret hele 32 poeng. Det er det samme som Åge Hareides Rosenborg sto med etter like mange runder i den meget sterke 2003-sesongen. Den gang vant RBK til slutt serien 14 poeng foran Bodø/Glimt.

Hareides sesongstart har frem til nå vært den beste siden Eggen-epoken, men Ingebrigtsen overgår sunnmøringen på bedre målforskjell. I 2003 hadde Rosenborg 25 plussmål. Nå står RBK med en målforskjell på 39-13 og 26 mål i pluss.

Erik Hamrén, som i 2009 ledet Rosenborg til gull med kun ett tap i hele sesongen, hadde med fem uavgjortkamper på vårparten et dårligere utgangspunkt enn Ingebrigtsen står med i dag.

Ett poeng mer i 95

Statistisk tyder dermed alt på at Rosenborg skal hente hjem gullet i år. I de fem gullsesongene etter at Nils Arne Eggen ga seg i 2002 har RBK aldri hatt et bedre utgangspunkt etter 13 spilte runder.

At Molde og Vålerenga spilte uavgjort lørdag og at Stabæk avga poeng mot Aalesund var selvsagt heller ingen ulempe for RBK. Luken ned til Stabæk på andreplass er nå på fem poeng.

Ingebrigtsen må tilbake til sin mentor Nils Arne Eggens dager før han kan se seg slått. I 1995-sesongen, da RBK vant gullet med 15 poengs margin og kvalifiserte seg til Champions League for første gang, sto RBK med ti seire og tre uavgjorte kamper etter 13 runder - til sammen 33 poeng - ett mer enn i år.

Sarpsborg åpnet best

Det var vertene som åpnet klart best i Sarpsborg. Et upresist og til dels passivt RBK-lag måtte se at hjemmelaget kom til flere sjanser før de selv var farlig frempå.

Etter sterkt Sarpsborg-trykk kom Rosenborg mer med i kampen etter ti minutters spill. Fortsatt var imidlertid Sarpsborg farlige, og det hadde ikke vært ufortjent med en scoring fra hjemmelaget i starten av kampen. Et godt skudd fra Tobias Mikkelsen etter femten minutter var RBKs første ordentlige sjanse.

Etter en drøy halvtime burde Rosenborg ha kommet i føringen, da det var det reneste sjansebonanza mot Sarpsborg-buret. Både Alexander Søderlund og Tobias Mikkelsen kom til avslutning i ett og samme angrep, men alle forsøk ble avverget. Til slutt stanset kanonaden ved at dommeren blåste frispark til Sarpsborg.

Sterkt av Midtsjø

Tendensen i førsteomgangen var at RBK tok stadig mer tak i kampen, og derfor var det ikke overraskende da Pål André Helland smelte ballen i motsatt hjørne fra kanten av 16-meteren etter 39 minutter. Dermed 1-0 til Rosenborg etter et imponerende forarbeid av Fredrik Midtsjø. Midtbanemannen tråklet seg gjennom et hav av Sarpsborg-spillere før han la ballen til Helland.

Starten på andreomgangen ble langt mindre fartsfylt enn den første og Rosenborg hadde mye bedre kontroll på det som foregikk enn i starten av kampen. Tjue minutter ut i omgangen hamret Mike Jensen ballen i hjørnet og roet dermed nervene på de tilreisende trønderne som fulgte kampen på et stappfullt stadion i Sarpsborg.

Mørnet vertene

Rosenborg viste igjen klasse med 2-0 på bortebane. Etter en litt svak start på kampen mørnet Ingebrigtsens menn Sarpsborg da maskineriet kom i gang.

Under Nils Arne Eggens ledelse vant Rosenborg gull hvert eneste år fra 1992 og frem til han ga seg ti år senere. Både i 1993 og 1994 sto RBK med 33 poeng etter 13 serierunder.

Nå kan Kåre Ingebrigtsen ha funnet formelen som fører klubben inn i en ny gullalder.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk