Helsemyndighetene med nedslående beskjed til norsk toppfotball
Forslaget om fire testkamper med inntil 2500 tilskuere avvises av Helsedepartementet.
Forrige uke sendte Norges Fotballforbund (NFF), Toppfotball Kvinner og Norsk Toppfotball (NTF) et brev til Helse- og omsorgsdepartementet og Kulturdepartementet.
Der ba de om å øke tilskuertallet fra dagens bestemte antall på 200 tilskuere til inntil 2500 tilskuere, etter initiativ fra klubbene selv.
Testkampene som ble foreslått var følgende:
- 14. august: Rosenborg Kvinner mot Vålerenga (Lerkendal stadion)
- 17. august: Start mot Vålerenga (Sør Arena)
- 25. august: Kongsvinger mot Lillestrøm (Gjemselund Stadion)
- 29. august: Brann mot Strømsgodset (Brann Stadion)
– Krevende balansegang
Forslaget avvises nå i et svar fra Helse- og omsorgsdepartementet.
I svarbrevet som Aftenposten har fått tilgang til, skriver departementet at forbudet mot arrangementer med flere enn 200 personer står fast inntil videre.
«Det er besluttet at vedtak om åpning for arrangementer med over 500 personer ikke vil fattes før tidligst 1. september 2020. Regjeringen må avveie flere ulike hensyn i den krevende balansegangen det er å gjenåpne samfunnet, samtidig som det overordnede målet er å beholde kontroll over smittespredningen», heter det i brevet signert avdelingsdirektør Bodil Blaker og seniorrådgiver Benedicte Mørkved Larsen.
«Helsedirektoratet, i samråd med Folkehelseinstituttet, vurderer fortløpende ev. justeringer av tiltak – også muligheten for å kunne øke arrangementer fra 200 til inntil 500 personer» står det videre.
«For alle som er glad i fotball er ventetiden lang. Men det går rette veien, og gradvis letter vi på smitteverntiltakene. Gitt at vi kan fortsette gjenåpningen av samfunnet vil vi med tiden også kunne åpne for arrangementer med flere personer enn hva som er tillatt i dag», avsluttes brevet.
- HAR ÅPNET FOR FLERE TILSKUERE TROSS SKANDALESCENER: Dette sier norsk sjef i Danmark
NFF har sett til Danmark
I NFF er de naturlig nok ikke fornøyde med avslaget.
De har sett mye til Danmark i prosessen med å få flere tilskuere på kampene. Her deler de blant annet arenaene inn i seksjoner, slik at flere tusen tilskuere kan slippe inn.
– Det er selvsagt skuffende. Vi mener det er fullt ut mulig å øke antallet tilskuere på våre stadioner og samtidig ivareta smittevernreglene på en tilfredsstillende måte. Samfunnet åpner mer og mer opp. I tillegg er erfaringene fra Danmark gode, sier Nils Fisketjønn, konkurransedirektør i Norges Fotballforbund.
– Veldig synd
Daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, synes det er «veldig synd» at forslaget om testkamper avvises.
– Jeg forstår at det er gjort gode vurderinger, men samtidig er det litt forskjell på ulike ting. Vi mener jo at en testkamp på inntil 2500 tilskuere er uproblematisk med tanke på smittevern, sier Dyrhaug.
– Lerkendal har 24 innganger, fire restauranter, flere etasjer og kapasitet på over 21.000. Å ta inn inntil 2500 tilskuere med voldsomme smittevernregler, er ikke noe problem, utdyper hun.
I brevet fra NFF, Toppfotball Kvinner og NTF ble RBK Kvinners kamp mot Vålerenga 14. august foreslått som den aller første testkampen med inntil 2500 tilskuere.
– Det er også synd for RBK Kvinner, som er historiske i 2020, som kunne fått en kamp på Lerkendal mot Vålerenga. Dette var en særskilt kamp fordi RBK Kvinner spiller på kunstgress til vanlig, så det blir vanskelig å få til det igjen. Dette var en kamp man hadde dispensasjon til å spille på Lerkendal akkurat nå, sier Dyrhaug.
Fantastisk anledning
Også daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, er skuffet over helsemyndighetens svar.
– Vi føler at det er gjort et grundig arbeid bak søknaden, og derfor hadde vi et veldig sterkt håp om at vi skulle få lov til å gjøre dette. Samtidig får vi ikke gjort noe annet enn å forholde oss til svarene som kommer fra helsemyndighetene. Vi har forståelse for at man må gjenåpne samfunnet gradvis, men det er skuffende, selvfølgelig, sier hun.
Hun mener at testkampen til RBK Kvinner på Lerkendal ville vært en fantastisk anledning for kvinnefotballen, spesielt med tanke på oppmerksomheten en slik kamp ville gitt.
– Vi er veldig lei oss for at vi ikke får til det, men har respekt for myndighetenes råd, sier Jørgensen og fortsetter:
– Det er gjort en veldig god jobb av Norsk Toppfotball, så det er synd at vi ikke får oppfylt ønsket om å sette kvinnefotballen foran. Men igjen: Vi får ikke gjort noe med det. Det var et godt forsøk fra fotballens side. Dette gjelder jo ikke bare oss, men alle kulturarrangementer.
Trist på vegne av supporterne
Vibeke Johannesen, daglig leder i Brann, sier at de er først og fremst skuffet på vegne av supporterne. Hun lover at klubben kommer til å jobbe hver eneste dag for å få publikum tilbake. Det innebærer nye forslag til testkamper.
– Vi har supportere på tråden daglig som ikke forstår hvorfor de ikke kan komme og støtte lagene sine. Jeg har ikke gode svar lenger. Jeg har svarene på hvordan vi kan gjøre det, men ikke gode svar på hvorfor vi ikke får lov, sier Johannesen.
Start, som også ble foreslått som en av arrangørene av testkamp, er trygge på at de ville overholdt regler og krav til smittevern selv med inntil 2500 tilskuere på plass.
– Det er liv og helse som er det viktigste for oss og fotballen. Men vi er trygge på at vi kunne gjennomført en slik kamp på en god måte, uten at det ville blitt noe økt smitte i Kristiansand. Vi har brukt mange timer på å finne ut av hvordan vi skulle løse dette, så det er skuffende å få avslag, sier daglig leder i Start, Christopher MacConnacher.
Gjert Moldestad, talsperson for Norsk Supporterallianse, skryter av oppførselen til klubbene og supporterne den siste tiden.
– Her kommer klubbene med et bunnsolid, seriøst forslag om å teste ut muligheten til flere tilskuere på fire arenaer som er designet for å ha mye folk og avstand. Her har vi egne innganger, seter, toaletter per seksjon og kiosker. Idretten har gått i front og levert fra første stund, og da fortjener den å bli tatt seriøst, sier Moldestad.
Tallene i august blir avgjørende
Statssekretær for helse- og omsorgsminister Bent Høie, Anne Grethe Erlandsen, presiserer at avgjørelsen ikke bunner i mangler ved planleggingen av testkampene. Hun utelukker ikke at videre gjenåpning skjer gradvis gjennom testkamper.
Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør, opplyser at Helsedirektoratet forholder seg til myndighetenes vedtak om at åpning for arrangementer med over 500 personer ikke fattes før 1. september.
– Helsedirektoratet jobber fortløpende med retningslinjer og tiltak knyttet til kontakthyppigheten i samfunnet, som er helt avgjørende for smittespredningen i samfunnet under pandemien, skriver han i en e-post.
Samtidig oppfordrer han fotballklubbene til å fortsette det gode smitteforebyggende arbeidet som gjøres i forbindelse med idrettsaktivitet.
– Hva må til for at man kan utvide tilskuerkapasiteten utover 200 tilskuere?
– Dersom smittetallene fortsatt holder seg lave over tid og vi har god kontroll på pandemien, vil fagmyndighetenes råd bli revurdert etter sommeren. Smittesituasjonen i august vil være avgjørende for om vi tilråder at maksimaltallet på 200 tilskuere bør økes, reduseres, eller holdes uendret, skriver Nakstad.