Fotball

Herrelandslagets pengegave rører NRK-ekspert til tårer: – Fantastisk

Godtar lønnskutt for å hjelpe kvinnelandslaget. Avtalen beskrives som «unik internasjonalt».

Stefan Johansen og Caroline Graham Hansen vil få lignende lønn fra NFF neste år.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

I den gjeldende ordningen får spillerne på herrelandslaget bedre betalt enn kvinnelandslagsspillerne. Det blir det en slutt på fra og med 2018.

Det bekrefter Norges Fotballforbund i en pressemelding fredag kveld.

– Jeg synes bare at det er sånn det skal være. Jeg tror det kan hjelpe mye for dem. Vi vil ha norsk fotball fremover. Damene er like viktige som oss, sier landslagskaptein Stefan Johansen til NRK.

Les også

Markus Henriksen om trøbbelåret: – Det gikk en «f ...» i meg. Jeg måtte bli mer kjent med meg selv

– Vil utgjøre en stor forskjell

I dagens avtale får herrelandslaget totalt 6,55 millioner kroner gjennom sin markedsavtale med NFF. Kvinnelandslaget får imidlertid kun 3,1 millioner kroner gjennom sin stipendordning.

Nå har herrelandslaget gått med på å gi 550.000 kroner årlig til kvinnelandslaget. I 2018 blir det totale honoraret til Stefan Johansen & Co. dermed på 6 millioner kroner. Kvinnenes stipendordning skal økes til det samme beløpet. Det er første gang landslagene får lik betaling.

Landslagsspiller Ingrid Moe Wold berømmer endringen.

– Dette er veldig gode nyheter som vil utgjøre en stor forskjell for rammevilkårene til spillerne på landslaget. Dette kommer på et veldig gunstig tidspunkt med tanke på utviklingen av norsk kvinnefotball. Bedre rammer vil gjøre det enklere for flere spillere å legge til rette for mer trening og økt fokus på fotball i hverdagen, sier Moe Wold.

Les også

Derfor var FIFA-presidenten blant de 1922 tilskuerne på Norges landskamp

– Unik avtale

Fotballpresident Terje Svendsen sier NFF-styret er stolte over herrelandslagets beslutning. Joachim Walltin, leder i spillerforeningen NISO, mener på sin side at avtalen er «unik» internasjonalt.

Tidligere landslagsspiller Egil Østenstad er blant dem som roser initiativet på Twitter.

– Nå må undertegnede tørke en tåre. Fantastisk, skriver NRK-ekspert og tidligere landslagsspiller Lise Klaveness på sin Twitter-konto.

Overfor Aftenposten utdyper Klaveness hvorfor hun synes tiltaket er fantastisk.

– For det første er det inspirerende og kollegialt at landslagsgutta engasjerer seg i situasjonen til spillerne på kvinnesiden, forklarer Klaveness.

– For det andre bidrar forhåpentligvis beslutningen til å dytte NFF mot en holdningsendring som innebærer at de to A-landslagene bør verdsettes likt av eget forbund, fortsetter hun.

Lise Klaveness er fotballekspert for NRK.

Stefan Johansen forteller at det var en lett avgjørelse.

– I forhold til jentene er vi gutta veldig privilegerte fra før av, og det var ikke vanskelig å si ja til å gi fra oss litt av markedsbonusen når dette når spørsmålet kom fra NISO og NFF. Vi spiller jo uansett ikke på landslaget for pengene, og har derfor heller ikke noen kampbonus på landslaget så lenge vi ikke går til mesterskap, sier Johansen.

Det Lars Lagerbäck-styrte herrelandslaget tar imot Nord-Irland på Ullevaal i den siste VM-kvalifiseringskampen søndag. Norges beste kvinner kan se frem mot en skikkelig tøff test i slutten av oktober: Da venter Nederland på bortebane.

Les mer om

  1. Stefan Johansen
  2. Caroline Graham Hansen