Sportslig nedtur gir millionunderskudd for AaFK

Etter det Sunnmørsposten erfarer styrer Ålesund Fotball AS mot et underskudd på minst fem millioner kroner.

Henrik Hoff (bildet) og AaFK har opplevd flere tunger stunder på Color Line stadion denne sesongen, noe som har gjort at tilskuersnittet har gått ned til 7.588. Søndag fikk AaFK en opptur etter 2–1 over Bodø/Glimt. Bildet er tatt etter den kampen.

AaFK-supporterne hadde store forventninger til årets jubileumssesong, som har vist seg å bli en stor skuffelse. Laget har kun plukket 18 poeng på 18 serierunder.

– Vi er ikke fornøyde med det vi har prestert, for vi hadde et håp om å kjempe rundt der vi var i fjor. Vi har et mål – og strategidokument der vi har et utgangspunkt om å nå minimum 45 poeng, men det skal en del til for at det skjer.

Svake resultater har også gjort at publikum har sviktet Color Line stadion. Tilskuersnittet etter ti hjemmekamper ligger på 7588, noe som er over 600 lavere enn fjorårets snitt.

Negativ utvikling

– Det har vært en negativ utvikling de siste årene, så vi har vært forberedt på at det ville gå nedover. Men det har kommet færre på de siste kampene enn vi hadde håpet på. Samtidig har vi ikke levert slik vi selv og publikum hadde trodd og forventet, sier klubbdirektør Henrik Hoff til Sunnmørsposten

– Det har vært en generell nedgang og en del negativitet rundt norsk fotball de to siste årene. Men vi har hatt en større nedgang enn andre, og vi jobber hardt med å finne ut hvorfor.

Les også

AaFK har brukt opp investorpengene

For fem sesonger siden lå snittet på 10.170, noe som gjør at AaFK har «mistet» 2582 tilskuere på fem år.– Når kommer tilskuersnittet til å stabilisere seg igjen?

– Jeg tror nedgangen nå har satt seg og at vi etter hvert vil begynne å se en økning igjen. Jeg tror vi kan gå opp fra der vi er nå til over 8000, men da er vi avhengig av å prestere godt utover høsten.

Etter det Sunnmørsposten erfarer ligger det an til et underskudd på minst fem millioner kroner slik situasjonen er nå.

– Det er for tidlig å si hvor stort underskuddet blir, det kan ha med spillersalg og andre ting å gjøre. Det kan skje at det blir et betydelig bedre resultat til slutt også. Vi ligger bak budsjett på både tilskuere og sponsorer, sier Hoff som ikke vil ut med noen tall.

– Tøff kamp

I fjor klarte klubben å hente inn noe av det tapte på tilskuersiden på salg av billetter til enkeltkamper. Det er ikke mulig å få til i år.

– Vi kan nok hente inn en del, men jeg tror ikke vi kan hente inn alt.

– Hvordan vil du beskrive den økonomiske situasjonen?

– Det er en tøff kamp, men vi har investorer og sponsorer som stiller opp og er helt utrolige. Vi må gjøre en bedre jobb på sponsormarkedet spesielt i årene som kommer. Vi jobber hver dag med å se på hvordan vi kan fornye oss, sier klubbdirektøren.

AaFK satt igjen med ca. 6,8 millioner kroner etter salget av Abderrazzaq Hamed-Allah til Kina tidligere i år. Hvis klubben ikke hadde solgt marokkaneren, kunne det vært snakk om et underskudd på over ti millioner kroner i år.

– Det er ikke nødvendigvis riktig å si, er Hoffs kommentar til den påstanden.

– Bør dere ideelt sett selge en spiller før overgangsvinduet stenger?

– Et salg vil alltid gjøre godt i bøkene, men det spørs på hvilket nivå det er.

Må ta lærdom

Klubbdirektøren sier de også må ta lærdom av hva de lover før en sesong.

– Jeg ser at enkelte kritiserer oss for at vi lovet det skulle komme en spiss før sesongstart, som det ikke gjorde før i sommer. Vi jobbet veldig hardt med å få det til, men det lot seg ikke gjøre. Det var beklagelig for både laget og publikum at det ikke kom på plass tidligere, men sånn er fotballen av og til. Vi prøver å være så optimistiske som vi kan, så slår det av og til tilbake på oss, avslutter han.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk