Italiensk supermann med supergener

Keeperikonet, kulthelten og treningsmaskinen Gianluigi Buffon (38) mener lave forventninger passer Italia bra.

Gianluigi Buffon har vært keeper for Italia i 18 år. Han er fortsatt en av lagets største profiler.
  • Erlend Nesje

PARIS (Aftenposten): — Når ingen forventer noe, kan du overraske folk. Det var ingen som plasserte oss blant favorittene før EM i 2012, men vi kom til finalen. Også den gangen kom vi fra et dårlig VM, sier Italias kaptein.

Mandag kveld synger han nasjonalsangen Fratelli d'Italia for full hals igjen når italienerne møter Belgia i sin første EM-kamp.

Buffon har voktet Italias mål i 18 år og 157 kamper.

På det mange mener er et svakt italiensk landslag er 38-åringen den soleklare lederen. Og selv om alderen ikke lenger er på hans side, vil Buffon vinne mer. Både med Juventus og Italia.

Buffon varsler at han i hvert fall tar med seg VM i 2018. — Jeg kommer til å fortsette karrièren i to-tre år til. Det betyr at jeg ikke har så mange sjanser igjen til å vinne noe. Derfor må jeg trene hardere enn noensinne, sier Buffon.

Når keeperveteranen sier han skal trene enda hardere, så snakker vi om enorme mengder. Buffon er et fysisk monster, som en følge av mye trening og supergener.

Slekten er best

Mamma Stella var Italias beste diskoskaster og hadde den nasjonale rekorden i nesten 20 år. Pappa Adriano var en av landets beste vektløftere. Onkel Dante var landslagsspiller i basketball. Og begge søstrene, Veronica og Guendalina, var gode i volleyball og ble italienske mestere som juniorer.

— Det ligger i hans DNA. Han har trolig trent mer og bedre enn de fleste, men ingen har Buffons fysiske forutsetninger, og ingen har hans koordinasjon, sier Arsenio Veicsteinas, professor i fysiologi ved universitetet i Milano, til Gazzetta dello Sport.

Som 20-åring fikk keeperen kallenavnet "Supermann" av Parma-fansen på grunn av sin fysikk.

Reddet straffe fra Ronaldo

Før en Serie A-kamp mellom Parma og Inter 8. mars 1998 fikk Buffon tilsendt en T-skjorte fra en ukjent kvinne. Den hadde en stor S på brystkassa og Buffon valgte å bruke den under keeperdrakten i møtet med Inter og brasilianske Ronaldo, kanskje verdens beste fotballspiller på den tiden.

20 år unge Buffon reddet et straffespark fra Ronaldo i den kampen og ble ikke noe mindre populær blant Parma-supporterne.

Gianluigi Buffon ble en superhelt i Parma. Dette bilder er 17 år gammelt, og er fra UEFA-cupfinalen i 1999.

Supermann hadde slått til igjen. Et halvt år senere fikk 20-åringen sin debut for Italia.Dette er 18 år siden. Og Buffon begynner å bli en meget voksen mann. Men nivået er fortsatt høyt.

Buffons navn nevnes fortsatt når det snakkes om hvem som er verdens beste keeper i dag. Og gjennom tidene.

Da France Football i vinter ba sine lesere bestemme hvem som er tidenes beste keeper, svarte 44 prosent Buffon.

Italia har store problemer på sin midtbane. Den firedobbelte verdensmesteren har heller ikke en spiss av gammelt, godt italiensk format.

Men de har kanskje EMs beste forsvar.

Og ikke minst: De har Buffon helt bakerst. Det kan være nok til å overraske og nå langt.

Kilder: Gazzetta dello Sport, RAI TV, FourFourTwo

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike: