Fotball

VM-arrangøren endrer lover for å dempe anklagene om slavearbeid: - På ett punkt er det verre

Amnesty hevder at forberedelsene til fotball-VM i Qatar bærer preg av moderne slaveri.

VM-finalen i 2022 vil bli spilt 18. desember.
  • Odd Inge Aas
    Journalist
Les også

Qatar har mye penger, et frynsete rykte og late ungdommer. Men de har kapret en haug med store idrettsarrangementer for å gjøre seg lekre både nasjonalt og internasjonalt.

Qatar har vært under et kraftig press etter at landet ble tildelt fotball-VM i 2022. Menneskerettighetsorganisasjoner har pekt på det de mener er grov utnyttelse av de mange migrantarbeiderne i landet.

Amnesty hevder den omstridte kafalalovgivningen i landet legger til rette for moderne slaveri. Tirsdag trådte en ny lov i kraft. Ifølge myndighetene skal den både sikre arbeiderne bedre rettigheter og erstatte kafalasystemet.

– Denne lovendringen endrer ordene, men den ser ikke ut til å endre praksisen som har ført til grov utnyttelse av migrantarbeidere i Qatar, sier John Peder Egenæs til Aftenposten.

Han generalsekretær i menneskerettsorganisasjonen Amnesty International i Norge. Foreløpig er han ikke imponert over grepene regjeringen har tatt, og håper det kraftige, internasjonale presset ikke stopper.

Det skal spilles VM-kamper i Qatar i 2022. Her er to arbeidere på jobb ved en stadiontomt.

– Det er viktig at FIFA, og andre aktører som opererer i landet, ikke lar seg lure eller lar seg bruke til å si at forholdene er blitt bedre.

Må ha tillatelse for å forlate landet

Kafalasystemet gjør at arbeidere må søke om tillatelse fra arbeidsgiveren for å si opp en kontrakt. Egenæs peker på at dette fortsatt er tilfelle, men det er innført et ankesystem i de tilfeller hvor søknaden blir avvist.

Amnesty mener det foreløpig er knyttet altfor stor usikkerhet til hvordan slike anker vil bli behandlet.

– En arbeidstaker må kunne bytte arbeidsgiver fritt, selvfølgelig med en viss oppsigelsestid, sier han.

Egenæs legger til at en arbeider kan straffes om han sier opp jobben.

Det vil fortsatt være slik at arbeidsgiver må gi tillatelse for at en arbeider kan flytte fra landet.

– Forbedringene er kosmetiske, kommenterer Egenæs.

Les også

NFF møtte VM-arrangøren i Qatar. Ett spørsmål skapte høy temperatur.

Inndrar passene

På ett område mener han at lovendringene har ført til en forverret situasjon. Tidligere har det ifølge Amnesty vært en ustrakt praksis at arbeidsgiverne inndrar arbeidernes pass og oppbevarer dem.

Det har vært forbudt, men likevel vanlig. Nå har lovendringen ført til en åpning for at dette er lov. Arbeidstager kan nå søke om at arbeidsgiver oppbevarer passet for ham.

– Det skal være frivillig, men når vi kjenner den skjeve maktfordelingen mellom partene i Qatar, burde det være forbudt, og myndighetene burde heller følge forbudet mye tettere opp, sier Egenæs.

Uten pass blir bevegelsesfriheten til migrantarbeiderne minimal.

De qatarske myndighetene mener imidlertid at lovendringene er en klar forbedring.

– Disse vil, sammen med en forpliktelse til en reform av systemet, sikre at arbeidernes rettigheter blir respektert, sier en representant for regjeringen, ifølge BBC.

Sjefene med trusler

I rapporten New name, Old system? peker Amnesty International på en rekke krenkelser av arbeidernes rettigheter.

– Jeg dro til firmaets kontor og sa til sjefen min at jeg vil dra tilbake til hjemlandet mitt, fordi lønnen alltid var forsinket. Han skrek til meg og sa «fortsett med arbeidet, ellers får du aldri dra!» sier en migrantarbeider som ble intervjuet av organisasjonen i mai 2015.

Amnesty frykter at de arbeiderne som får fornyet håpet på grunn av lovendringen, vil bli skuffet.

– Det grunnleggende systemet er fortsatt det samme. Det er bra at Qatar har akseptert at lovene førte til misbruk, men de utilstrekkelige forandringene gjør at arbeiderne fortsatt jobber på sjefenes nåde, sier James Lynch, visedirektør for globale spørsmål i organisasjonen.

Også Human Rights Watch er kritisk.

– Budskapet denne lovendringen sender, er at Qatar egentlig ikke bryr seg om migrantarbeiderne, sier Joe Stork i organisasjonen til New York Times.

Les også

Tom Høgli sto i spissen for kritisk video: Det fikk Qatar til å rase mot NFF

Sepp Blatter sjokkerte fotballverden da han kungjorde at 2022-VM skal spilles i Qatar.

Enorm pengebruk

Guardian skriver at det er planlagt å bruke svimlende 2,1 billioner kroner (2100 milliarder kroner) på infrastruktur, boliger og idrettsfasiliteter, inkludert seks stadionanlegg, før fotballmesterskapet om seks år.

Arbeidet vil ifølge avisen intensiveres de to neste årene.

Flesteparten av arbeiderne kommer fra land som India, Nepal og Sri Lanka.

I en uttalelse sier myndighetene at de er «veldig takknemlige til de millioner av arbeidere som har bygd nasjonens infrastruktur i denne perioden med stadige omveltninger».

– Kafalasystemet blir nå erstattet av et moderne, avtalebasert system som ivaretar arbeidstakernes rettigheter og øker jobbfleksibiliteten, sier arbeidsminister Issa bin Saad al-Jafali al-Nuaimi, ifølge Guardian.

Vil opprettholde presset

Han ber det internasjonale samfunnet om å vente med å konkludere til man ser hvordan endringene slår ut i praksis.

Egenæs mener imidlertid det er viktig at presset opprettholdes.

– Det er nå det viktige arbeidet starter. Presset vil øke fremover. Det er ikke bare VM-stadioner som skal bygges, men mye infrastruktur. Det er mange som skal jobbe i Qatar. De må ikke bli glemt, og vi kan ikke godta at de jobber på det som ligner på slavekontrakter, sier Egenæs.

Hør Aftenpodden Sport. Der hylles kulturminister Linde Helleland for milliondrysset over norsk idrett:

Les mer om

  1. Fotball-VM
  2. FIFA
  3. Qatar