Fotball

Dette er de to FIFA-favorittene

En arabisk sjeik eller en sveitsisk administrator blir trolig Sepp Blatters etterfølger som FIFA-president.

Gianni Infantino og Sjeik Salman er de to største favorittene før FIFA-valget.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

— Dette er den viktigste uken i FIFAs 112 år lange historie, sa presidentkandidat Gianni Infantino i går.

Sepp Blatters landsmann ble kandidat fordi UEFAs (Det europeiske fotballforbundet) president, Michel Platini ble utestengt fra all fotball for en mistenksom utbetaling på 18 millioner fra Blatter og FIFA.

Dermed ble generalsekretæren løftet frem som kandidat, og det er ventet at han har støtte fra de fleste forbundene i Europa og Sør-Amerika.

Selv om det er fem kandidater, regner de fleste med at det står mellom Infantino og Sjeik Salman fra Bahrain.

Afrikas viktige stemmere

Tokyo Sexwale er den eneste afrikanske kandidaten, men har ikke klart å sanke støtte fra fotballforbundene på kontinentet.

Styret i Det afrikanske fotballforbundet (CAF) har anbefalt sine medlemsland å stemme på sjeiken. De afrikanske landene var i flere år en av de viktigste garantistene for Sepp Blatters omstridte regjeringstid. Noe som kan avgjøre FIFA-valget er hvor mange forbund Gianni Infantino klarer å få til å stemme mot rådet fra egen konføderasjon.

Prins Ali, jordaneren som utfordret Blatter i fjor, skrev brev til FIFA og klaget da det ble kjent at den asiatiske og den afrikanske konføderasjonen har inngått en fireårig utviklingsavtale. Kritikerne mener avtalen først og fremst handler om å støtte en stor og mektig blokk til å støtte sjeiken i presidentvalget.

Jerome Champagne er en tidligere visegeneralsekretær i FIFA som havnet i unåde hos Blatter. Det er ikke ventet at han får mange stemmer.

Les også

Kun to av 207 med stemmerett i FIFA er kvinner: - En profilert fotballeder kalte meg prostituert

Slik stemmer de

FIFA stoler foreløpig ikke på elektronisk avstemningsutstyr. Hver delegat går frem og avlegger sin stemme for hånd. For å bli valgt i første runde kreves det to tredjedelers flertall. Om ingen av kandidatene oppnår det, blir det en ny runde. Også i denne runden kan alle kandidatene være med, men denne gang kreves det kun simpelt flertall.

Syv av åtte presidenter i organisasjonens historie er kommet fra Europa. Brasilianske Joao Havelange var Sepp Blatters forgjenger.

Les også

Forsker: - Kvinner er det annet kjønn innen fotballen

Fakta om FIFAs presidentkandidater

  • Prins Ali bin al-Hussein, Jordan. 39 år, bror av Jordans kong Abdullah. Var eneste motkandidat til Sepp Blatter under presidentvalget i mai.
  • Jerome Champagne, Frankrike. 57 år, tidligere diplomat og visegeneralsekretær i FIFA under Sepp Blatter fra 1999 til 2010. * Tokyo Sexwale, Sør-Afrika. 62 år, kjent apartheid-motstander som blant annet satt 13 år på Robben Island sammen med Nelson Mandela.
  • Sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa, Bahrain. 49 år, overhodet i Bahrain og president i Det asiatiske fotballforbundet siden 2013. * Gianni Infantino, Sveits. 45 år, generalsekretær i UEFA siden 2009

(Fakta NTB).

Les mer om

  1. FIFA