- Sepp Blatter suspenderes i 90 dager

NFF-president Yngve Hallén sitter i komitéen som vil suspendere FIFA-presidenten.

Sepp Blatter.
  • Odd Inge Aas
  • Roar Lyngøy

Ifølge en rekke medier ønsker FIFAs etiske komité å suspendere FIFA-president Sepp Blatter i 90 dager. BBC melder at Blatter er midlertidig suspendert, og at en suspensjon vedtas offisielt senere denne uken.

FIFAs etiske komité har møter i Zürich denne uken. Blatter er beskyldt for å ha signert kontrakter som ikke har vært til det beste for FIFA.

Komitén ser blant annet på på utbetalingen Blatter gjorde til UEFA-president Michel Platini. Platini fikk to millioner sveitsiske franc (17,3 millioner norske kroner) fra Blatter og Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i 2011. Sveitsiske myndigheter innledet forrige måned etterforskning mot Blatter og siktet 79-åringen for kriminelt vanstyre og underslag.

BAKGRUNN: Blatter siktet av sveitsiske myndigheter

LES MER: Coca-Cola og McDonalds vil fjerne Blatter

Hallén vil ikke bekrefte

Aftenposten møtte fotballpresident Yngve Hallén i forbindelse med Lillestrøm Kvinners Champions League-kamp mot Zürich. Han sitter også i det dømmende kammeret av FIFAs etiske komité, og skal derfor nå være med og ta stilling til om Blatter skal utestenges.

— Jeg kan derfor ikke kommentere noe som ikke er bekreftet, sier Hallen.

Forrige uke sa han dette om hva som bør skje med Blatters videre FIFA-karriere:

— Personer som er siktet bør helt klart søke permisjon til saken er avklart. Om ikke de gjør det bør eksekutivkomiteen i FIFA gjennomgå saken og trekke slutninger som setter FIFAs og internasjonal fotballs interesse i sentrum.

- Blatter er rolig

Blatters rådgiver Klaus Stöhlker sier til BBC:

— Nyheten ble formidlet til presidenten i ettermiddag. Han er rolig. Husk at han er opphavet til FIFAs etiske komité, sier han.

Suspensjonen er midlertidig. Flere medier melder at det torsdag eller fredag vil bli tatt en endelig beslutning om Blatters framtid. Den blir tatt av Hans Joachim Eckhert som er leder for FIFAs etiske komité.

I en felles uttalelse fra Blatters advokater heter det:

— Blatter er ikke opplyst om noen avgjørelse tatt av den etiske komiteen. Han er heller ikke bedt om å forklare seg overfor disiplinærpanelet.

Nekter skyld

Både Blatter, som har ledet FIFA siden 1998, og Platini nekter for å ha gjort noe galt. Platini ønsker å erstatte Blatter som FIFA-president, og har fått støtte fra Norges Fotballforbund. Det er ikke avgjort om også Platini skal suspenderes, skriver BBC.

LES MER: Norge søttet Plaitini i sommer - nå er tonen annerledes

Blatter avviste tidligere onsdag at han har gjort seg skyldig i noe galt, og at det heller finnes noe bevis for at han har gjort noe ulovlig. Han fastholdt at han ikke under noen omstendigheter hadde til hensikt å trekke seg fra stillingen før under den kommende FIFA-kongressen 26. februar neste år.

TV-avtale i sentrum

FIFAs etiske komité har konsentrert seg om arbeidet rundt en TV-avtale mellom FIFA og Jack Warner, tidligere president i FIFA-organisasjonen CONCACAF, som stammer fra 2005. De har også konsentrert seg om en utbetaling gjort av Blatter til Platini i 2011. Sepp Blatter ble i mai i år gjenvalgt til en ny periode som president i FIFA. men etter mye turbulens gjorde Blatter det kjent at han går av allerede i februar neste år.

Nå kan han få en trist sorti før den tid.