Fotball

Reservene grep sjansen

<p><strong> <a href="/stat/index.jsp?service=kampendirekte2008&amp;matchId=259625&amp;seasonId=default&amp;refId=default&amp;vm=false#259625">Nederland — Romania 2-0:</a></strong> Da Klaas-Jan Huntelaar og Robin van Persie endelig fikk sjansen, scoret de selvfølgelig.</p>

Dutch players celebrate after Dutch forward Klaas-Jan Huntelaar (3rd R) scored a goal during the Euro 2008 Championships Group C football match Netherlands vs. Romania on June 17, 2008 at the Stade de Suisse Wankdorf in Bern. AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG -- MOBILE SERVICES OUT --
  • Espen Sletvold

25-åringen scoret hele 33 mål på 34 seriekamper for Ajax denne sesongen. Året før måtte han nøye seg med bare 21 mål, mens han sesongen før scoret til sammen 33 mål på 32 kamper fordelt på Ajax og hans tidligere klubb Herenveen. Landslagsstatistikken er også god med åtte mål på 13 kamper etter dagens mål.

Arsenal-spissen Robin van Persie trenger ingen nærmere presentasjon. Han har dessverre slitt mye med skader, men i form er han utvilsomt en av verdens beste angrepsspillere.

Likevel sitter begge på benken hos Nederland. Det måtte de ta til takke med da spissrival Ruud van Nistelrooy begravde stridsøksen med landslagssief Marco van Basten.

Ubegrunnet frykt

Men med slike spillere som reserver, sier det også noe om at italienernes frykt for at et b-preget Nederland ville bli for lett mot et motivert Romania kanskje var noe ubegrunnet.

Huntelaars mål var ikke av det spektakulære slaget, snarere et typisk goalgettermål. Et innlegg trillet inn til ham på bakerste stolpe, og han kunne enkelt trille ballen over streken ni minutter etter pause.

Van Persies var, nær som sagt alltid, derimot av det særdeles vakre slaget. Han tok ned ballen på brystet inne i feltet, og hamret ballen opp i nettaket tre minutter før pause.

Det startet nokså avventende mellom Romania og et sterkt reservepreget Nederland. Ikke overraskende, siden et solid defensivt Romania-lag ville være videre med uavgjort så lenge det også ble resultatet mellom Frankrike og Italia. Med 0-0 ville også Nederland sende to av mesterskapsfavorittene ut av mesterskapet.

Avventende

Etter 25 minutter kom imidlertid beskjeden om at Andrea Pirlo hadde gitt Italia ledelsen på straffe, og at Frankrikes Eric Abidal var utvist. Nå måtte Romania vinne for å gå til kvartfinalene, og kampen åpnet seg.

Det var imidlertid Nederland som fikk den første store muligheten.Huntelaar spilte Arjen Robben helt alene med Romanias målvakt Bogdan Lobont, men vanligvis sikre Robben satte ballen like til side for mål, da han bare skulle pirke den forbi rumeneren. Da var det spilt 37 minutter.

Kunne blitt folkehelt

Sju minutter senere kunne Paul Codrea sikret seg evig status som rumensk folkehelt. Han fikk både tid og rom på 16 meter, og kunne bare ha bredsidet ballen i nettet. I stedet klinte han den opp på tribunen.

Om rumenerne ikke alllerede var klar over at Italia ledet mot Frankrike, ble de helt sikkert gjort oppmerksom på det i pausen.

Men det var Nederland som burde tatt ledelsen fire minutter inn i andre omgang. Robin van Persie var helt alene med Lobont, men målvakten, som har hatt et strålende mesterskap, stanset forsøket fra sju meter med en ypperlig reaksjonsredning.

I lengden kan likevel ingen målvakt stå i mot avsluttere som van Persie og Huntelaar. Kort tid etter at Huntelaar ga Nederland ledelsen, kom beskjeden om at Italia hadde gått opp til 2-0 mot Frankrike.

Da var de avhengige av å score to mål selv, eller to franske mål. De var aldri i nærheten og Frankrike var aldri i nærheten.

Dermed slo Italia følge med Nederland til kvartfinalene. Romania er ute til tross for hederlig innsats.

Les også

  1. &ndash; Har gode nok erstattere

  2. His name is Luca

Les mer om

  1. Fotball-EM