De har hatt en fenomenal sesong, men kun én av dem får terningkast 6

Sjekk hvem vi mener er årets trener i eliteserien. To får strykkarakter.

TOPPER SKALAEN: Lars Arne Nilsen (til venstre) har tatt Brann fra Obos-liga og rett opp til sølvplass i eliteserien. Men det er fortsatt langt opp til suverene RBK og trener Kåre Ingebrigtsen.

Trenerne har fått terningkast 1-6. Hovedkriterium er oppnådde resultater, målt opp mot ressurser og forventninger.

Kåre Ingebrigtsen, Rosenborg, 6

Kåre Ingebrigtsen.

Rosenborg var suverene i serien (15 poeng ned til Brann), og like suverene i cupen. The double for andre året på rad. Så kan det selvsagt innvendes at europacupinnsatsen var skuffende, men Kåre Ingebrigtsen fortjener toppkarakter og prisen som årets trener etter en fenomenal RBK-sesong. ADRESSEAVISEN : – Kåre Ingebrigtsen fortjener toppkarakter for den jobben han har gjort med Rosenborg de siste par årene. Han har vunnet alle pokalene i Norge to år på rad med attraktiv fotball, og i tillegg har han bidratt til å revitalisere åpenhetskulturen i klubben, sier Adressa-kommentator Kjetil Kroksæter.

Les også

Historiske Bruttern: - Nå når jeg Nils Arne til anklene

Lars Arne Nilsen, Brann, 5+

Lars Arne Nilsen.

Den tidligere Hødd-treneren tok Brann rett fra Obos-ligaen til sølv i eliteserien, og dermed spill i Europa neste sesong. Råsterkt! Ble kåret til årets trener av Norsk Toppfotball.Brann tapte bare én av 15 hjemmekamper denne sesongen. Et minus var den pinlige cupexiten mot Førde. Dessuten har ikke Nilsen klart å sjarmere bergenspublikummet rent fotballmessig. Men resultatene, de kan ingen frata Rikard Norlings erstatter.

BERGENS TIDENDE : – Nilsen har levert oppsiktsvekkende resultater. Han har bidratt sterkt til å få en norsk fotballstorhet på beina igjen, sier Anders Pamer, BT-kommentator.

Eirik Bakke, Sogndal, 5

Eirik Bakke.

Bakke har hatt suksess med Sogndal, enkelt og greit. Debutsesongen 2015 endte med opprykk fra 1. divisjon, og i 2016 greide Sogndal å holde lagene i bunn på grei avstand.Først og fremst har Bakke lyktes godt forsvarsmessig: 37 baklengsmål på 30 kamper forteller mye om hvor vanskelig det har vært å få hull på Sogndal denne sesongen. Mer enn godkjent av Bakke.

Antonio Ordinas, Stabæk, 5

Antonio Ordinas.

Stabæk trengte en real snuoperasjon, og det fikk de med Ordinas. Laget nå nest sist på tabellen med ti poeng på 14 kamper da Billy McKinlay fikk sparken.Ordinas sin statistikk er langt bedre med fem seirer, seks uavgjorte og fem tap. I siste runde klarte Stabæk å karre til seg den avgjørende kvalikplassen. Så gjenstår det å se om Ordinas kan fullføre redningsoperasjonen.

Dag-Eilev Fagermo, Odd, 5

Dag-Eilev Fagermo.

Seriebronse, 4. plass, seriebronse. Det er den pene statistikken til Odd og Fagermo de tre siste sesongene. Sterkt av skiensklubben som på ingen måter har størst ressurser.Eneste minus er at avstanden opp til RBK er blitt større fra i fjor (14 poeng) til i år (18 poeng). I så måte har ikke Fagermo greid å tette luken til trønderne.

MANGE HAR LEST DENNE:

Les også

Her er ordene som fikk Rosenborg-treneren til å rase

Loberto/Horneland, Haugesund, 4+

Eirik Horneland.

Det ble en sesong med en del støy på trenersiden i Haugesund. I midten av juli trakk Mark Dempsey seg fra jobben som hovedtrener. Da overtok Andrea Loberto inntil videre, før Eirik Horneland ble bekreftet som ny hovedtrener 12. august. Det var Loberto som ledet laget før Horneland (bildet) formelt tok over mot slutten av sesongen.Duoen leverte godt resultatmessig. Da Dempsey trakk seg lå Haugesund på 6. plass. På de 15 siste kampene ble det kun fire nederlag, og Haugesund tok en sterk 4. plass til slutt.

Geir Bakke, Sarpsborg, 4+

Geir Bakke.

Kom til Sarpsborg fra jobben som assistenttrener i Molde foran 2015-sesongen. 11. plassen i 2015 er byttet ut med en meget sterk 6. plass i år, og lenge var sarpingene også med i medaljekampen. Resultatmessig kan man neppe forlange så mye mer enn dette.

Trond Fredriksen, Aalesund, 4+

Trond Fredriksen.

Aalesund kom dårlig i gang med sesongen og ble liggende i nedrykksgjørmen svært lenge. Så gikk klubbledelsen til det uvanlige steget å sparke ut assistenten (Karl Oskar Fjørtoft) i stedet for å bytte hovedtrener. Ingen kan i hvert fall kritisere dem for at de lot Fredriksen få bli, for sesongavslutningen var intet mindre enn sensasjonelt god med åtte seirer og to uavgjorte på de ti siste kampene. En råsterk snuoperasjon. SUNNMØRSPOSTEN : – Trond så ut til å få ny energi av å få inn Anton Joore, assistenten fra Nederland på 61 år. Joore er veldig flink til å «se» ting underveis i kampene, og tar personlige samtaler med enkeltspillerne. Som lytter og lærer. Joore har nå skrevet ny toårskontrakt med AaFK. Trond har også to år igjen som hovedtrener. Men Trond fortjener ros for å stå oppreist i motgangen, og han gjemte seg aldri for media, sier sportsleder Helge Skuseth i Sunnmørsposten.

Les også

AaFK-leder snakker ut: - Det har vært et krevende år for hele klubben

Kjell Jonevret, Viking, 3+

Kjell Jonevret.

Det ble et turbulent år for Viking og Jonevret, mye på grunn av den dystre økonomiske situasjonen i Stavanger-klubben. Det har ført til begrenset handlefrihet for den svenske veteranen, som gikk av etter sesongen. 8. plass er verken bra eller elendig med tanke på forutsetningene, og med litt mer flaks og dyktighet mot slutten av sesongen kunne Viking ha snust på medalje. STAVANGER AFTENBLAD : – Det er først og fremst på hjemmebane muligheten for medalje røk. Fem seirer på 15 kamper, og 16 scorede mål foran eget publikum, er ikke godt nok, sier Aftenbladets sportsleder Stig Nilssen.

Les også

Jonevret ferdig: Slik reagerer fansen

Ole Gunnar Solskjær, Molde, 3

Ole Gunnar Solskjær.

Høsten 2015 returnerte Solskjær til Molde som manager. Det er vel ikke annet å si enn at 2016-sesongen har vært skuffende av Molde, selv om de gjerne ikke har det samme spillermaterialet som i glansperiodene. 5. plass – 24 poeng bak Rosenborg – er et stykke unna det som forventes. Samtidig skal Solskjær og Molde ha stor honnør for 1-0-seieren mot Sevilla i Europaligaens 16.-delsfinale (Sevilla vant hele turneringen til slutt). ROMSDALS BUDSTIKKE : – Solskjær vant de fem siste seriekampene og ledet Molde til triumf etter triumf i Europa da han kom tilbake i fjor høst. 2016-sesongen har vært en enorm skuffelse både i serien og cupen, men det må også ledelsen i MFK og Molde Fotball ta sin del av ansvaret for. Da støttespillerne forsvant, tok det for lang tid før gode nok erstattere var på plass. Derfor rakk Solskjær aldri å bygge ferdig det nye Molde-laget, sier Trond Hustad, sportsleder.

Les også

I fjor vant Barcelona prisen. I år kan det være Moldes tur.

Bjørn Petter Ingebretsen, Strømsgodset, 3-

Bjørn Petter Ingebretsen.

Det ble et spesielt år for Ingebretsen. Han fikk hjerteinfarkt i juni og var først sykmeldt i fem uker, og comebacket varte ikke lenge før det i oktober ble klart at Ingebretsen trakk seg av helsemessige årsaker. Er senere blitt erstattet av Tor Ole Skullerud. Resultatmessig ble 2016 uansett en stor nedtur fra sølvet året før, og det var den dårligste tabellplasseringen siden 2011. ## Kjetil Rekdal, Vålerenga, 3-

Kjetil Rekdal.

Det endte bra til slutt for Rekdal og Vålerenga, etter at Ronny Deila hadde blitt stadig mer involvert. En begredelig og grå sesong, så vil tiden vise om det vil fungere bedre med Rekdal som sportslig leder og Deila som hovedtrener.

Bård Flovik, Tromsø, 2

Bård Flovik.

Måtte tåle mye kritikk fra lokalpressen, og det så rimelig stygt ut med bare noen få kamper igjen. Etter 0-3 mot Vålerenga trodde mange at det bar rett ned for TIL, men en sterk avslutning med uavgjort i Sarpsborg og tre poeng hjemme mot Odd gjorde at TIL-fansen kunne puste lettet ut. iTROMSØ : – Flovik er en omstridt trener i Tromsø. Han har fått gjennomgå fordi laget har spilt for kjedelig, og resultatene har i stor grad uteblitt. Mange supportere har ønsket ham bort gjennom sesongen, men Flovik signerte i februar en treårsavtale med klubben. Styret har derfor et forklaringsproblem dersom de ønsker å fjerne Flovik i vinter, fordi det vil koste mye. Det er ikke mer enn et drøyt år siden styret sparket Steinar Nilsen. Når TIL nå berget plassen sitter Bård Flovik nok trygt, men har mye å bevise i 2017, sier sportsleder Rune Robertsen i iTromsø.

Aasmund Bjørkan, Bodø/Glimt, 2

Aasmund Bjørkan.

Kollaps på slutten gjorde at Glimt rykket ned. Det så lenge bra ut for Bodø-laget, men så raknet det totalt mot slutten av sesongen med fire strake tap (mot Aalesund, Haugesund, Viking og Rosenborg).Så kan man spørre om dette skyldes et ungt mannskap, eller kanskje manglende kynisme fra trenerbenken. Trolig er det snakk om en kombinasjon, men Glimt burde ha klart minst kvalik slik ståa var fire-fem runder før slutt.

Runar Kristinsson, Lillestrøm, 1

Runar Kristinsson.

Etter 24 serierunder og kun fem seirer var det helt slutt på tilliten til Kristinsson i LSK-styret. Ingenting fungerte, og laget lå like over nedrykksstreken på målforskjellen.Historien etterpå kjenner vi: Ringreven Arne Erlandsen kom inn og sørget for at det spilles eliteseriefotball på Åråsen også neste sesong — med Erlandsen i sjefsstolen.

Steinar Pedersen, Start, 1

Steinar Pedersen.

En grusom sesong for Start og Pedersen. Han kom fra Jerv med håp om å sikre ny Start-kontrakt i eliteserien, men var ikke i nærheten av å klare det. Så kan man alltid innvende at laget ikke holdt mål, og at Pedersen ikke hadde det enkleste utgangspunktet. Men to seirer av 30 mulige er rett og slett stusselig. FÆDRELANDSVENNEN : – Rett og slett en miserabel debutsesong som eliteserietrener. Pedersen fikk først fasong på laget de siste fem kampene, da var det altfor sent. Har likevel høy «standing» i spillergruppen og i Start-ledelsen. Opprykk til eliteserien er det eneste som er godkjent i 2017, sier Pål W. Jørgensen, sportsleder.

100% Sport , som har stått for kåringen, et er samarbeid mellom Aftenposten, Adresseavisen, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen, Sunnmørsposten, Romsdal Budstikke og iTromsø

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Bodø/Glimt24136560312945
3Rosenborg24128453351844
4Lillestrøm24135641281344
5Vålerenga24133846321442
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk