Glimt-stjerne får sjansen av Lagerbäck

Bodø/Glimts Patrick Berg var med da Lars Lagerbäck presenterte sin landslagstropp mandag.

Patrick Berg er kalt inn på A-landslaget for første gang.

Etter flere måneder i pandemi-karantene i Nord-Sverige var Lagerbäck (72) tilbake på Ullevaal stadion mandag. Der tok han ut troppen til de kommende landskampene mot Østerrike og Nord-Irland.

Lagerbäck har tatt ut uvanlig mange spillere denne gangen. Antallet endte på 25. Det er to flere enn normalt. Bakgrunnen er usikkerheten rundt reiserestriksjoner og karanteneregler.

På listen sto blant andre Patrick Berg.

– Han er en interessant spiller. Bra med ballen og klok. Det skal bli veldig interessant å se han på trening med disse spillerne, og fremfor alt lære han å kjenne, sa Lagerbäck.

Landslagssjef Lars Lagerbäck og assistenttrener Per Joar Hansen tok ut troppen til landskampene mot Østerrike og Nord-Irland.

Ødegaard er troppens spørsmålstegn

Martin Ødegaards problematiske kne ble tidlig et tema under mandagens pressekonferanse. Real Madrid-spilleren har slitt med «jumpers knee» i lengre tid. Nå vet ikke Lagerbäck om drammenseren er tilgjengelig til de kommende kampene.

– Han er spørsmålstegnet vi har i troppen. Han har begynt å trene. Vi snakket med han senest i går, men vi vet ikke hvordan han vil reagere etter den rehabiliteringsperioden han har hatt etter at den spanske ligaen var slutt, sa Lagerbäck.

Han varslet videre at det vil bli tatt en beslutning rundt Ødegaard «en eller annen gang mot slutten av uken».

Det er usikkert om Martin Ødegaard spiller Norges kommende kamper.

På spørsmål fra NTB om han er bekymret for 21-åringen, svarte landslagssjefen:

– Spørsmålstegn er aldri bra, og dette er en spiller vi absolutt vil ha med. Går det bra nå, vil jeg bli mindre bekymret.

Deretter utdypet han om situasjonen rundt Ødegaard.

– Han har kunnet ta hånd om sin fysikk bra, og han mister ikke fotballprogrammet sitt. Vi har vurdert det dit hen at dette er en lett-trent spiller, sa Lagerbäck.

Dersom Ødegaard kommer på samling, blir det et spørsmål om han kan spille.

– Her får treningene litt større betydning enn de normalt har med tanke på hvordan vi komponerer startoppstillingen, sa landslagssjefen.

Les også

Ødegaard-opplegget spikret: Strengt regime, ingen reiser og internkamper

Glimt-duo på U21

Fotballforbundet valgte å bruke store deler av Det europeiske fotballforbundets virusprotokoll under pressekonferansen. Alle involverte måtte bære munnbind og respektere en tometersregel.

– Det er mye som har påvirket oss under forberedelsene og med de bestemmelsene som Uefa har lagt ut, sa Lagerbäck.

Lagerbäck pekte mandag på at mange av spillerne er midt i en hektisk og unormalt sen sesongoppkjøring når landslagstroppen samles i månedsskiftet.

– Det er mange spillere som er i oppkjøring, og mange har tøff belastning. Jeg håper vi ikke får dem hit ikke altfor tungt trenet, sa svensken.

Det var knyttet spenning til om noen av Bodø/Glimts fremadstormende unggutter ville få sjansen i troppen denne gangen. Jens Petter Hauge og Fredrik André Bjørkan ble begge ble henvist til U21-troppen, mens Patrick Berg fikk sjansen.

Spesielt Hauge var nevnt som en mulig mann for en utvidet Lagerbäck-tropp.

– Jens Petter har hatt en flott sesong så langt. Han har vist et meget bra nivå i Norge. Nå får han sjansen til å vise Lars og alle andre hva han står for internasjonalt, sa U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud.

Les også

United-speider så Glimt stramme gullgrepet

EM-mulighet

Norge spiller hjemme mot Østerrike 4. september og borte mot Nord-Irland tre dager senere. Begge kamper inngår i Uefas nasjonsliga.

8. oktober venter EM-omspillets semifinale mot Serbia i Oslo. Vinner Norge den kampen, venter «finale» mot Skottland eller Israel kort etter. Også den er lagt til Oslo.

Sluttvinneren får plass i EM-sluttspillet neste år. Norge har ikke spilt et mesterskap for A-landslaget herrer siden EM i 2000.

Dersom det norske laget kommer seg til europamesterskapet, venter kamper i Glasgow og London mot Kroatia, Tsjekkia og England i perioden 14. til 22. juni.