Fotball

Måten Liverpool tok seg til Champions League-finalen på, er historisk: – Galskap

Målkaoset gjorde inntrykk på Liverpool-legende.

  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Se høydepunktene i videovinduet over.

ROMA-LIVERPOOL 4–2 (6–7 sammenlagt)

Det er 13 år siden sist. Men 26. mai kan Liverpool vinne Champions League igjen. Da venter Real Madrid – i en superduell mellom to av Fotball-Europas historiske bautaer.

– Det er 50/50, sier Liverpool-stjernen Mohamed Salah til Viasat om finalesjansene.

Det så tidlig ut til å bli en parademarsje for Liverpool Men til slutt sto det 6–7-sammenlagt. Roma manglet bare ett mål for å forlenge kampen til ekstraomganger.

– Vi gjør det dessverre aldri på den enkle måten, sier Liverpool-kaptein Jordan Henderson til britiske BT Sport.

– Det var en utrolig innsats. I første omgang gjorde vi det bra og scoret noen fine mål. Totalt sett håndterte vi situasjonen bra, bortsett fra de siste ti minuttene. Vi må slutte med det, men jeg er henrykt over at vi er i finalen, fortsetter Henderson.

  • Etter kampen skapte svært spesielle TV-bilder reaksjoner. Les mer her: Fjørtofts TV-opptreden vekker oppsikt: – Helt vanvittig

Rekord

I 2005 tok Liverpool seg til finalen med 1–0 over Chelsea. Kontrasten til årets triumf kunne ikke vært større.

4–2-resultatet i Roma onsdag kveld førte totalen for semifinaleduellen opp til 13 scoringer. Det er den mest målrike semifinalen siden Serievinnercupen skiftet navn til Champions League i 1992.

Her feirer Liverpool-spillerne Sadio Manés 1–0-scoring onsdag kveld.

Da Georginio Wijnaldum headet inn onsdagskveldens tredje scoring allerede etter 25 minutter, brukte den tidligere Liverpool-spilleren Mark Lawrenson store ord.

– Vi har spilt én og en kvart kamp. Det er galskap, sier Lawrenson – som i dag jobber som BBC-ekspert – i BBCs livedekning.

Les også

Finaletapet endte i tragedie ti år etter: – En enorm smerte som bygde seg opp

Håpet å hevne traume

Lawrenson spilte selv i midtforsvaret da Liverpool vant Serievinnercupen i 1984. Den gangen slo rødtrøyene nettopp Roma på straffekonk.

Den kampen er fortsatt en traume i Roma-historien. Men selv etter 2–5-tap i den første kampen, trodde Roma-supporterne på comeback onsdag kveld. Før kampstart ble hjemmelagets spillerbuss ønsket velkommen med elektrisk stemning.

Men allerede etter ni minutter skjedde det: En feilpasning fra Nainggolan ga Liverpool ballen i farlig posisjon. Sekunder senere sendte Sadio Mané ballen i nettmaskene. Roma svarte raskt da James Milner scoret selvmål, men var like langt igjen da Georginio Wijnaldum scoret 2–1-målet.

– Har det noen gang vært en krig i verdenshistorien med to like dårlig forsvar, skrev tidligere landslagsspiller og Viasat-reporter Jan Åge Fjørtoft på sin Twitter-konto.

Stormløp

På 2–1 var det bare de med tykkest Roma-briller som trodde på en sensasjon. Men Roma slo ut Barcelona i sluttminuttene, og gjorde et iherdig forsøk på en reprise.

Sakte, men sikkert krøp nervene tilbake i Liverpool-leiren. Slik var målrekken:

52' Edin Dzeko (4–7 sammenlagt)

86' Nainggolan (5–7)

90+3' Nainggolan (6–7)

Radja Nainggolans feilpasning banet vei for Liverpools viktige 1–0-mål. Han scoret senere to mål, men var selvfølgelig knust likevel etter at finaledrømmen ble knust.

Roma trengte kun én scoring til for å tvinge Liverpool til ekstraomganger. Men de fikk aldri muligheten. Etter Nainggolans straffescoring på overtid, blåste dommeren av kampen.

– Jeg var litt nervøs på slutten. Men for en prestasjon! sa tidligere Liverpool-forsvarer Jamie Carragher til Viasat.

OBS: Liverpool scoret forøvrig sitt 45. og 46. Champions Leauge-mål for sesongen i Roma onsdag kveld. Det er ny rekord. Barcelona hadde den forrige rekorden. De scoret 45 ganger i 1999/2000.