«Konflikten må løses. En liksom-forsoning hjelper bare noen dager»

Mandag har Kjetil Rekdal tenkt å møte sin vrakede kaptein igjen. Men det trenger ikke være slutten på Vålerenga-bråket, mener tidligere VIF-trener.

Vålerengas mest erfarne spiller Kjetil Wæjhler diskuterer sammen med trener Kjetil Rekdal på fredagens trening.

VALLE HOVIN: Krise og konflikt preget den kalde Vålerenga-treningen. Kjetil Rekdal har vraket sin kaptein, mens spillerne vil ha Christian Grindheim tilbake.

Kalde vårgufs over slettene på Valle, ingen sol, men flere journalister enn normalt og en spillergruppe som kom ut på treningsgresset etter en 15 minutter lang samling.

Klare på én ting: De skulle gjerne hatt kaptein Christian Grindheim sammen med seg.

Torsdag sprakk nyheten om trøbbel i VIF:

Les også

Full splid i Vålerenga

Elendig sesongstart som tærer på

Lyden som oftest brøt stillheten rundt treningsbanen kom fra anleggsarbeiderne som bygger Vålerengas nye stadion, kanskje det eneste om dagen som symboliserer drømmer og håpet om ny storhet.

Eliteserietabellen gir ingen grunn til jubel. Ned til bunnlaget Start er det fem poeng, opp til serieleder Rosenborg er det 18.

Vidar Davidsen har trent Vålerenga. Her sammen med Klanen på Bislett i 1997. Det året vant han cupfinalen som VIF-trener.

Grindheim var aldri å se i går, trener Kjetil Rekdal hadde etter møte mellom dem torsdag bestemt at han har fri frem til mandag og dermed står over søndagens bortemøte med Strømsgodset.— I Vålerenga er det mange fraksjoner. Det er mange som mener noe selvfølgelig. Det kan være både godt og dårlig akkurat det, men det betyr jo at dersom du jobber der som trener så må du akseptere at det er mye turbulens og diskusjon rundt deg som person og dine disponeringer. Det forsterker seg i perioder hvor det går dårlig, sier Vidar Davidsen.

Han har spilt i klubben, og han har trent den. Han vet hva han snakker om selv om han ikke har inngående kjennskap til dagens konflikt mellom trener Rekdal og kaptein Grindheim.

— Medietrykket på en klubb som Vålerenga er større. Det som blåser fort over i en annen klubb, blir fort bare større når det skjer i Vålerenga, sier Davidsen.

Kaptein Grindheim dukket ikke opp på trening fredag:

Les også

Vålerenga i krise: - Vi har ikke barket sammen i slåsskamp

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Medietrykket blir stort når det er snakk om konflikt i Vålerenga. Her blir Kjetil Rekdal forfulgt av journalister etter Vålerenga-treningen fredag.

Nytter ikke uten at man kommer til bunns i saken

Gamletreneren er klar på at det må tas et skikkelig tak med konfliktløsningen.

— Man må være sikker på at man klarer å løse konflikten. En liksom-forsoning hjelper noen dager eller noen uker, så skjer det noe som fører til at konflikten blusser opp igjen.

Viasat-eksperten anbefaler Vålerenga å hente hjelp dersom de ikke kommer noen vei i konfliktløsningen på egen hånd.

— Det kan være nyttig å hente hjelp utenfra til å sortere kortene og få frem hva som er den egentlig konflikten, sier Davidsen, og han megler gjerne i konflikten dersom Vålerenga skulle ønske det.

  • På mange måter var den dårlige kampen mot Haugesund 16. mai utløsende for konflikten:
Les også

VIF-kapteinen om elendigheten: - Må ikke tro vi er for gode til å ligge der vi gjør

Rekdal ville snakke mye

En forkjølelse gjorde Rekdal groggy i stemmen, men den for tiden hardt prøvede manageren sto rakrygget og svarte i 17 minutter på det pressen gjerne ville vite om den betente situasjonen som har oppstått.

Han har ingen problemer med at spillerne stiller seg bak Grindheim og gjerne vil ha han med i det daglige.

— En spillergruppe må prate sammen, det er viktig at de får tid til å bearbeide beskjeden de fikk. At spillerne er lojale med hverandre er sånn jeg vil ha det. Det kan skje at han kommer tilbake allerede på mandag, vi får se, sier Rekdal, som har varslet et nytt møte med sin vrakede kaptein da.

Daniel Fredheim Holm har vært en av Vålerengas beste spillere denne sesongen. Fredag måtte han følge treningen fra sidelinjen skadet.

Han mener det helt logisk at alle i en klubb som Vålerenga er misfornøyde med 10 poeng etter 11 kamper. Rekdal selv sier at han har fått tilbakemeldinger med ting han kan jobbe med og forbedre.— Det er viktig at vi tør å se hverandre i øynene og stille oss selv en del kritiske spørsmål. Vi har hatt noen gjennomganger og korrigeringer, det er det som bringer oss videre, sier Rekdal.

Vil bite seg fast

Treneren beskriver samtalen med sin kaptein som "åpen, ærlig, fornuftig og kanskje litt depressiv på enkelte punkter for oss begge".

Han kaller det helt naturlig med murring i en spillergruppe, sier diskusjonene har vært gode, men at det er treneren som må ha det siste ordet.

— Jeg er en trener og person som kontinuerlig vil ha tilbakemeldinger på hvordan de har det og hvordan ting fungerer. Da må jeg tåle at det blir stilt kritiske spørsmål også mot meg, så er det jeg som må ta avgjørelsene, sier Rekdal.

Klubben har slitt økonomisk i flere år og vært gjennom store kostnadskutt.

— Vi prøver å bite oss fast så godt vi klarer. Det er en beintøff reise uavhengig av meg og spillerne.

Mannefall

Det er ikke bare Grindheim som ikke spiller mot Strømsgodset i morgen.

Kjetil Wæhler og Ghayas Zahid er ute med karantene. Daniel Fredheim Holm satt med krykker og så på gårsdagens trening på grunn av en kneskade. Mohammed Abdellaoue løp noen drag i sin opptrening etter knetrøbbel. Ingen av de to er klare før på den andre siden av sommerpausen.

— Vi ønsker ikke så mye fokus rundt dette, egentlig, sa 40 år gamle Wæhler om konflikten mellom Rekdal og Grindheim, men han vil nok få problemer med å få akkurat det ønsket innfridd de neste dagene.

— Det vi har sagt er at vi ønsker å ha Christian med på feltet, la han til, og sa samtidig at det er helt normalt at en spillergruppe har et møte slik de hadde før gårsdagens trening.

I kapteinens fravær var det veteranen som fungerte som spillernes talsmann. Etter 16. mai-kampen mot Haugesund sa midtstopperen at han allerede under oppvarmingen opplevde at spillerne ikke var skikkelig tente og klare for å gå i krigen.

Tom Henning Hovi var kaptein for Vålerenga da Kjetil Rekdal hadde sin første periode som trener i klubben.

Hovi overrasketTom Henning Hovi var kaptein i Kjetil Rekdals første periode som VIF-trener. Han tviler på at Grindheim er satt ut av laget på grunn av noe kapteinen har sagt eller gjort.

— Jeg hadde ikke noen problemer med Kjetil som trener, vi respekterte hverandre som de vi var. Det var stor takhøyde oss imellom. Jeg sa hva jeg mente og han sa hva han mente. Det var aldri noe problem med det, sier Hovi, som mener Rekdal er en type som liker spillere som går foran og tar ansvar.

— Jeg føler at Grindheim er en slik person, så dette kom litt brått på, sier Hovi.

Rekdal understreket også i går at han har stor respekt for Grindheim både som spiller og person, og at det kun er sportslige grunner til at kapteinen ikke får spille søndag.

Denne gang må han stole på et enda yngre lag enn vanlig. Mandag er det ny runde med konflikthåndtering.

Om solen skinner over Valle da gjenstår å se.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt98102681825
2Brann9522189917
3Sarpsborg 088431106415
4Viking84221714314
5Tromsø842297214
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk