Lillestrøm tok «The Double» for andre året på rad: - Det er sinnssykt deilig

Snudde kampen mot Avaldsnes med to praktscoringer.

JUBEL: Lillestrøm-kvinnene kan feire cupfinaleseier mot Avaldsnes.

AVALDSNES – LILLESTRØM 2-3 (1-0)

Lillestrøm lå under 0-1 til pause, men snudde kampen med to praktscoringer.

Avaldsnes slo tilbake, men da dukket toppscoreren i toppserien opp.

Isabell Herlovsen ble Lillestrøms cupfinalefelt med sin 3-2-scoring — og sørget dermed for at Lillestrøm tok «the double» for andre året på rad.

— Det var sinnssykt deilig. Vi gjorde ingen veldig god kamp i mine øyne. Men det smaker ekstra godt når vi løper og kriger oss til seier, sa Herlovsen, etter å ha mottatt Kongepokalen, jublet med lagvennninene på matten og hilst på statsministeren.

Endelig skal Lillestrøms gulljenter få feire. Seriegullet ble ikke feiret skikkelig på grunn av kommende mesterliga-kamper.

Tok revansj

For Sherida Spitse ble det også en deilig revansje fra tidligere i uken.

Lillestrøm var utrolig nære å ta seg videre i Champions League, men to straffebommer fra Spitse ble avgjørende da de røk ut etter straffekonkurranse. Først bommet Spitse i ordinær tid. Så i straffesparkkonkurransen.

I cupfinalen scoret hun fra 30 meter, etter at hun så at Avaldsnes’ målvakt Viviane sto langt ute. I tillegg ble Spitse kåret til finalens beste spiller for sin prestasjon på midtbanen til de gulkledde.

- Du bommet på to straffer på onsdag, og slår tilbake med en vakker scoringer her i dag. Hvordan føles det?

— Det er det eneste man kan gjøre. Å slå tilbake med scoringer og gode prestasjoner, sier Spitse til NRK.

— Jeg så at hun sto langt ute, og skjøt. Det er noe av kvalitetene jeg har i meg, sier cuphelten.

Lillestrøm gjorde ingen god førsteomgang. Pausen gjorde godt. Etter ti minutter av andre omgang var kampen snudd.

— Jeg glemte å si til jentene før kampen at vi skulle vinne dueller. Da vi begynte å gjøre det var vi gode, sier Knudsen.

Mjelde med ny frisparkperle

Det var de to beste lagene i Norge møttes i cupfinalen. To lag med hver sin rike onkel i bakhånd.

Avaldsnes stilte med bare fire nordmenn fra start. Lillestrøm med sju. Halvparten av spillerne fra start var utlendinger.

De viste likevel at lokalpatriotismen lever i beste velgående. Den røde og hvite drakten var i klart flertall på tribunene.

Det var også de som kom best i gang i Telenor Arena.

Etter 16 minutter var «Debinha» bare noen centimeter unna å sende vestlendingene i ledelsen, etter at Luana hadde kommet seg til dødlinja og slått ut igjen i boksen.

Kampen fortsatte i jevnspilt spor mellom de to beste lagene i Norge.

Så etter drøye halvtimen spilt skaffet Cecilie Pedersen frispark fra 20-25 meter. Kaptein Maren Mjelde stilte seg opp. I sommer ble hun helt på landslaget etter å skru inn 1-1 mot Tyskland på frispark.

Nå handlet det om cupfinale og NM-gull.

Mjelde skrudde ballen over muren og ned i hjørnet. Hun fikk ikke klistret kula inntil stolperoten, men nære nok var det. Gudbjörg Gunnarsdottir var borti ballen, men nettsus ble det likevel. 1-0. Med armene høyt hevet over hodet løp Mjelde bort til de hundrevis av Avaldsnes-supporterne på den ene langsiden i Telenor Arena.

Snudde kampen på tre minutter

Avaldsnes førte kampen nå, og skapte flere gode muligheter.

Lillestrøm-laget skrek etter årets spiller 2015 – Lene Mykjåland.

I pausen kom hun inn. Det fikk Lillestrøm godt betalt for. Mykjåland tok kommandoen på midtbanen på direkten, og styrte Lillestrøms offensive spill.

Drøye fem minutter etter hvilen fikk Emilie Haavi ballen ute på høyrekanten. Hun kikket opp og la inn. Ballen gikk over Viviane i Avaldsnes-målet, og inn i nettveggen ved lengste stolpe.

Bare tre minutter etter utligningen snudde Lillestrøm kampen med nok en utsøkt prestasjon. Om Haavis mål ikke var tilsiktet, var i alle fall Sherida Spitses nettopp det. Midt inne på Avaldsnes banehalvdel fikk hun ballen. Tittet raskt opp, så at Viviane sto langt ute og skjøt ballen i en bue over målvakten. Ballen dalte ned i krysset.

En solid revansj for nederlandske Spitse, som bommet på to straffer da Lillestrøm røk ut i Champions League på onsdag.

Herlovsen avgjorde

Det skulle ikke gå mer enn nye tre minutter før det ble nettsus på ny. Avaldsnes slo brutalt og raskt tilbake på Lillestrøms snuoperasjon. Laila Himle slo tidlig inn. Inne i feltet headet Rosana ballen ned i nærmeste hjørnet.

Med tjue minutter igjen til ekstraomgangene var Avaldsnes svært nære å igjen ta ledelsen. Etter et innøvd trekk på hjørnespark, slo Casey Short inn til Cecilie Pedersen. Hun rev seg fri fra to oppassere og fikk headet kula mot mål. Gunnarsdottir reddet ballen i stolpen og ut.

Så var det heller Lillestrøm som skulle ta tilbake ledelsen. Etter et hjørnespark fikk Anna Westerlund ballen ute til høyre. Hun forsøkte først å skyte. Fikk ballen tilbake og la inn. Der dukket Isabell Herlovsen opp, og årets toppscorer i toppserien headet Lillestrøm mot cupgullet.

Avaldsnes forsøkte desperat på en sluttspurt. Den lyktes ikke.

Dermed ble Lillestrøm norgesmestere for andre året på rad.