Fotball

Her tar en preget Tom Høgli farvel med landslaget

Backen gir seg etter 49 kamper A-landskamper for Norge. Hør avskjedstalen.

 • Fredrik Saltbones

20. august 2008 fikk Tom Høgli sin A-landslagsdebut mot Irland. Syv år og 88 dager senere er landslagseventyret slutt.

FC København-backen gir seg og overlater nå ansvaret til yngre krefter. Landslagskarrièren endte uten ett eneste mesterskap, og tap over to playoff-kamper mot Ungarn var ikke den drømmeavslutningen han ønsket.

På middagen etter tapet i Budapest viste Tom Høgli likevel storhet og takket for seg med en avskjedstale.

 • Se talen øverst i artikkelen (med godkjennelse fra NFF)
MIDTPUNKTET: Natt til mandag var smilene tilbake hos landslagsgutta trass nedturen i Ungarn. Vegard Forren, Markus Henriksen, Markus Pedersen, Rune Jarstein og Pål Andre Helland foran, samt kaptein Per Ciljan Skjelbred hyllet Tom Høgli (nummer fire fra venstre) for sine 49 landskamper.

– Jeg har hatt noen sinnsykt fine år på landslaget, begynte Tom Høgli.

Sikker på at den nye generasjonen vil nå mesterskap

Den sindige 31-åringen var tydelig preget og brukte – i kjent stil – mye av talen til å snakke om andre enn seg selv.

– Dere som sitter her nå, er sinnsykt gode spillere. Nivået på treningene er på et helt annet nivå enn da jeg begynte i 2008. Og en del av grunnen til at jeg nå velger å gi meg, er at dere er de dere er, og dere har et nivå som jeg aldri har vært på og som jeg aldri kommer til å havne på, så da er det veldig greit. Jeg vil bare takke dere så mye, det har vært en ære. Dere kommer til å kvalifisere dere til mesterskap i fremtiden, det er jeg hundre prosent sikker på.

31-åringen stopper på 49 kamper. Én fattig kamp fra 50, som blant annet tidligere landslagsprofiler som Åge Hareide, Hallvar Thoresen og Frode Grodås stoppet på.

Mister en ledertype

Tom Høgli spilte den første kampen mot Ungarn, men ble sittende på benken i returoppgjøret i Budapest. Dermed ender backen på 49 landskamper.

– Det er veldig fornuftig og typisk Tom, sier generalsekretær i Norges fotballforbund (NFF), Kjetil Siem, til Aftenposten.– Det er nok vi som ikke har landskamper som tenker mest på disse tallene. Gullklokke (25 kamper, journ.anm) er en milepæl som betyr noe, men jeg tror ikke det å ha 99 eller 100 kamper har så mye å si. Tom er for klok til å henge seg opp i det, sier Siem.

– Hva vil det norske landslaget savne når Høgli nå forsvinner?

– Det sportslige vil jeg ikke mene noe om, men man mister en profil og figur som har vært bra å ha på vegne av spillerne og ledelsen. Vi vil alltid savne sånne som Tom og Brede (Hangeland), de har vært ledertyper som hver landslagssjef har vært stolt av, men det er en naturlig frekvens i det å være fotballspiller. Ser man tilbake i tid, er mange som er borte og det har kommet mange nye inn, sier NFF-toppen.

Les også

 1. Se, landslagsspillerne jublet i natt

 2. Ciljan etter EM-fiaskoen: - «The sky is the limit» for dette laget

 3. Høgmo overrasket spillerne med sjokkuttaket

 4. Høgmos drøm felt av mangel på stjernespiss

 5. Slik forklarer spillerne planen bak Høgmos sjokkuttak

 6. Bli utenlands ett år til, Tom!

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Per-Mathias Høgmo
 3. Tom Høgli