Treneren avviser at Nest-Sotra er et kompisvelde

— Det er et bra samhold i gjengen her, men vi koser ikke med hverandre, sier Ruben Hetlevik.

VIL FINNE KLUBBENS IDENTITET: Ruben Hetlevik (til h.) og Steffen Landro har igjen fått ansvaret for å holde Nest-Sotra i 1. divisjon. Å finne tilbake klubbens identitet blir nøkkelen, ifølge dem.

ÅGOTNES (bt.no): Mye har vært sagt og ment om Nest-Sotra etter den meritterte treneren Michael Schjønberg fikk sparken i klubben etter bare syv spilte serierunder. Dansken, som med sin harde disiplin skulle gjøre Nest-Sotra mer profesjonelle, lyktes ikke med prosjektet sitt. Og da misnøyen blant spillerne vokste omvendt proporsjonalt med resultatene, så styret ingen annen mulighet enn å bryte arbeidsforholdet.

Schjønbergs langt mer umeritterte assistenter Ruben Hetlevik (28) og Steffen Landro (29) fikk, som midtveis i sesongen i fjor, treneransvaret ut sesongen. En avgjørelse som siden er blitt spekulert i om er styrt av Nests sterke spillergruppe, som er blitt omtalt som kompisveldet som styrer klubben.

— Alle snakker om at vi er kompiser. Det er et bra samhold i gjengen her, men vi koser ikke med hverandre. Alle vil fremover og de stiller krav til hverandre. De vet også at jeg kommer til å stille krav til dem, slik jeg har gjort som kaptein, sier Hetlevik.

Les også

Spillerne avgjorde Schjønbergs skjebne

— Bare spekulasjoner

— Å være profesjonell trenger ikke å gå på bekostning av samholdet. Man kan være gode kompiser og fortsatt ville gjøre alt for å vinne fotballkamper, legger han til, og avviser ryktene om at det var et spillermytteri som førte til at Schjønberg fikk sparken.

- Da BA spurte om du har villet ha trenerjobben helt siden i fjor, svarte du at du ville ha deg frabedt slike spekulasjoner. Hvorfor det?

SKUFFET. Nest-Sotras danske trener måtte nok en gang se laget hans gå fra en kamp uten poeng. Schjønberg mener det bare er snakk om tid før strilene klatrer på tabellen.

— Fordi de bare er det, spekulasjoner. Med tanke på at jeg ble trener i fjor og igjen i år, så forstår jeg at det kommer spekulasjoner, men jeg kunne tenkt meg at den som spurte satte seg bedre inn i hva som faktisk har skjedd først, sier Hetlevik.Fra utsiden kan det virke rart at en merittert trener blir sparket og to uerfarne trenere tar over. Hetleviks eneste trenererfaring er de elleve kampene han ledet Nest-Sotra i fjor, mens Landro eneste erfaring på seniornivå er fra Nordre Fjell og Nest-Sotra 2. Ingen av dem har UEFAs A-trenerlisens, som er påkrevd for å trene et lag i 1. divisjon, men begge regner med å få det fullført i løpet av neste sesong. Landro har B-lisensen, mens Hetlevik holder på med sitt. Inntil da har de fått dispensasjon til å trene laget fra NFF.

Les også

Schjønberg ferdig i Nest-Sotra etter syv kamper

Varsler forandringer

De to trenerne forstår at utenforstående hever øyenbrynene over at det er dem som har fått ansvaret for å holde laget i 1. divisjon, men de er sikre på at de har det som skal til.

— Vi hadde aldri tatt jobben hvis ikke var trygge på at vi skulle klare det, sier Landro, og fortsetter:

— Vi er glade for at klubben tør å gi oss sjansen selv om vi er unge.

De to har nå ledet laget i over en uke. I løpet av den korte tiden har de opplevd å tape på hjemmebane mot Bærum og å ryste Brann på Stadion med en knallsterk opphenting. Med neste kamp først på mandag, har Hetlevik og Landro nå fått etterlengtet tid til å sette sitt preg på laget på treningsfeltet.

— Det er naturlig at det blir en del forandringer når man bytter trener. Den største forandringen er at vi ønsker en mer ballbesittende fotball, og da blir jo også treningene lagt opp med det som utgangspunkt, sier Hetlevik.

Les også

Tidligere Nest-trener går ut mot klubbens spillere

Identitet

Under det nye regimet har Nest-Sotra gått tilbake til å ha flere treninger på ettermiddagen. Den semiprofesjonelle tilværelsen ble for vanskelig å kombinere Schjønbergs tidligøkter, og flere spillere følte at de ikke strakk til verken på skole eller jobb.

Hetlevik og Landros oppskrift er derfor enkel å tolke: Nest-Sotra skal finne tilbake til seg selv.

— Vi ønsker å bevare den kulturen og den sjelen som er i garderoben her. Man trenger ikke å miste seg selv fordi man er profesjonell, sier Hetlevik.

- Hvorfor holder Nest-Sotra seg i 1. divisjon?

— Fordi vi har funnet tilbake klubbens identitet. Et enklere svar kan jeg ikke gi, sier Hetlevik, som men sine elleve år i klubben er kontinuitetsbæreren fremfor noen.

PS! Ruben Hetlevik kommer ikke til å kombinere trenerjobben med å være spiller, i alle fall ikke på Nests A-lag.