Fotball

Dæhli: - King god nok til å score to mot alle lag

Norge har savnet spisser av internasjonalt format som Ole Gunnar Solskjær, Tore André Flo og John Carew. Er Joshua King (22) nå klar til å føre arven videre?

BANENS BESTE: Joshua King scoret to og herjet med Malta på fredag.
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

MALTA/LILLESTRØM: Det mener både eksperter og lagkamerater. Etter de to målene mot Malta fredag er Oslo-gutten og spisstalentet blitt voksen, og klar for å plukke opp hansken.

— Når Joshua er så god som han var mot Malta, når han kombinerer fart, styrke og teknikk, da er han veldig god. Og da er han god nok til å gjøre dette mot alle lag og alle forsvarere. Det er gøy at han fikk score to mål. Dette gir selvtillit som han garantert tar med seg videre, sier Norges nest beste mot svake Malta, Mats Møller Dæhli.

Les også

King: - Jeg kunne ha scoret to mål til

Glad for tilliten

Joshua King hadde før kampen mot miniputten fra Middelhavet to mål på 13 landskamper. På 12 måneder hadde han spilt 33 offisielle fotballkamper og scoret ett fattig mål. I den 14. landskampen kom mål nummer tre og fire. Selv om motstanden langt fra var av spesielt sammenlignbar kvalitet (Malta er på 155. plass på FIFA-rankingen), fikk King gjøre det han selv mener han er best på. Nemlig å putte ballen over streken.

INTERVJU: Joshua King snakker med mediene på Lillestrøm søndag.

— Det viktigste var at laget vant. For min egen del gir det selvtillit. Den tar jeg med meg videre inn i kvaliken. Å sette sjansene man får er viktig for en spiss. Og så er det veldig deilig å få tillit fra start som spiss i flere kamper på rad, sier King.

Roligere, voksen og mer moden

Etter den solide innsatsen mot Malta ble King belønnet med børskarakter 9 i Aftenposten. VG ga ham 8.

Les også

Kongen av Malta - King får superkarakter

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås kommenterte kampen. Han mener det er to ting som avgjør om King føyer seg inn i rekken av spisser med et internasjonalt nivå som forgjengerne på landslaget.

— Han må finne seg en klubb hvor han får spille fast på et høyt nivå. Og han er avhengig av en makker. Jeg tror ikke han er god nok feilvendt i en ren 4-5-1-formasjon.

- Hva fortalte målene hans deg?

— At han er blitt roligere foran mål. Han virker mer moden og voksen også, og det klar ham godt, sier Tjærnås.

Det har også landslagssjef Per-Mathias Høgmo merket. Han sier han aldri har sett King så "på" før. Men i går ville ikke Høgmo snakke med noen. Sjefen selv hadde fått innvilget fri fra media.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb har kjent 22 år gamle King helt siden gutten fra Romsås i Oslo i 2007 debuterte på G15-landslaget. Han kaller Malta-kampen til King for "et slags gjennombrudd".

Les også

Børskongen King: - Jeg er sliten

— Utfordring når motstanden er bedre

— "Josh" har en fantastisk fysikk, et voldsomt steg, et rykk og god teknikk. Når han i tillegg klarer å omsette det til mål og målgivende pasninger, da er han der en spiss skal være. Utfordringen for han nå er å gjøre dette når motstanden blir bedre og tøffere, og rommene blir mindre, sier Semb til Aftenposten.

Og han sender en bønn til klubblaget Blackburn om å dyrke King som spiss, ikke som kant.

— Det er der han har det store potensialet, sier Semb.

Det potensialet må tas ut også mot Bulgaria i morgen. Det blir en helt annen kamp mot en langt bedre motstander. Det er der King og resten av det norske laget kan vise at jubelen på Malta ikke bare var et blaff.

Les også

  1. Siem advarer: - Må ikke ta av

  2. King: - Jeg er mer sulten enn noen gang

  3. Betyr dette at Norges spissproblem er løst?

  4. Ødegaard må skjermes fra mediene

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball