Fotball

Vålerenga kutter budsjettet med nesten 50 millioner

VIF tvinges til å halvere budsjettet for 2015. De går fra nesten 100 til 50 millioner. Hvis klubben berger seg gjennom året.

Vålerenga står overfor kjempekutt. Her er toppscorer Vidar Örn Kjartansson fra en kamp mot Bodø/Glimt tidligere i sesongen. NTB scanpix

 • Kjetil Flygind

VALLE (aftenposten.no): Konsekvensene av halvannet år med store økonomiske problemer i Vålerenga, blir et svært nøkternt og edruelig budsjett for 2015. Arbeidet med å snekre sammen de økonomiske rammene for neste sesong er allerede i full gang på Valle. Gitt at klubben berger seg gjennom inneværende år. Og selv om lyspunktene etter hvert har begynt å titte frem på Oslo øst, blir det en kjempekutt i neste års VIF-budsjett.

Les også

Norsk fotballdirektør: - Bunnen er ikke nådd

— Vålerenga har ikke råd til å gå med flere millioner kroner i minus mer. Det går ikke. Vi kan ikke drive på en sånn måte at det er noen som må ta underskuddsregningene våre på mange millioner, sier daglig leder i Vålerenga Fotball, Stig-Ove Sandnes, til Aftenposten.På kontoret hans i Vallhall ligger presentasjoner, dokumenter og planer om det som skal bli en ny start for den hardt pressede Oslo-klubben. Det innebærer en ny organisasjonsmodell, budsjett for neste år og flere andre ting som Sandnes foreløpig ikke vil kommentere før det er blitt styrebehandlet.

Men planene for 2015 ser slik ut:

 • Et bærekraftig budsjett på 50-60 millioner kroner
 • En ny organisasjonsmodell
 • Skille ut toppsatsingen fra breddeklubben
 • 16-17 spillere på rene A-lagskontrakter, resten hospitanter og juniorspillere

Styremøte i kveld

Etter kveldens kamp på Ullevaal mellom VIF og Stabæk samles styret i Vålerenga Fotball. Der skal blant annet den nye organisasjonsmodellen diskuteres.

— Vi ønsker å se på en modell som i langt større grad skjermer breddeklubben fra toppsatsingen. Slik det er nå vil breddeklubben bli dratt med i dragsuget hvis elitesatsingen går over ende. Vi ønsker en modell hvor bredden i større grad vernes. Og planen med å skille ut toppen har en arbeidstittel Vålerenga Fotball Elite. Styret skal diskutere det i kveld, før det sendes ut på høring i resten av klubben, opplyser Sandnes.

I 2013 hadde VIF et budsjett på i overkant av 100 millioner kroner. Årets ligger noe lavere. Men neste år vil det bli kuttet i to.

VIF-LEDER: Stig Ove Sandnes. Arkiv

— For noen år siden hadde Vålerenga en omsetning på rundt 150 millioner kroner. Inkludert showkamper og spillersalg. Men nå jobber vi med et budsjett for 2015 på 50-60 millioner kroner. Det betyr at vi drar ned kostnadene enormt. Vi legger til grunn et særdeles realistisk inntektsbilde. Det handler om å få en restart på det vi holder på med. Og med den nye organisasjonsmodellen vår vil vi fra dag én i 2015 måtte legge til grunn et realistisk nivå på både kostnader og inntekter. - Vi har ikke råd til å gå på de samme blemmene igjen. Det er ingen som plukker opp underskuddsregningene lenger, slik vil det heller ikke bli i fremtiden. Det er uforsvarlig å drifte slik at vi går 20-30 millioner i minus. Vålerenga har nå en god anledning til å få på plass et bærekraftig budsjett, sier Sandnes.

Før jul i fjor måtte hovedaksjonær Tor Olav Trøim gå inn og redde klubben da et nytt millionunderskudd holdt på å sende klubben i grøften. Spillere og ansatte gikk med på lønnskutt, samt at flere måtte gå i VIF.

Planlegger uten Trøim

Nå planlegger Vålerenga veien videre uten hjelp fra Trøim. Avtalen mellom VIF og Trøim går ut ved nyttår.

— Ja, vi går inn i 2015 med et bærekraftig budsjett skapt av klubben selv. Inntektene må være grunnlaget for kostnadene våre.

Neste års spillerstall vil bestå av 16-17 spillere på den type A-lagskontrakter vi kjenner i dag. Resten av stallen vil bestå av yngre spillere enten på hospitantkontrakter eller lærlingkontrakter. Ikke ulikt det som er tilfellet i dag. Fra 2012 til 2015 vil Vålerenga ha kuttet 20-25 millioner kroner på spillerlønninger.

— Men utfordringen nå er at vi skal klare på tette gapet og komme i mål i 2014. Det jobber vi beinhardt med å klare. Håpet er at vi skal klare å starte 2015 med blanke ark.

Aftenposten har den siste tiden satt fokus på den økonomiske hverdagen som har innhentet norske fotballklubber. På seks år har norske klubber gått 460 millioner kroner i minus. Blant klubbene som har blitt hardest rammet er HamKam som har gitt opp satsingen i 1. divisjon. Mens Haugesund er av klubbene som holder hodet over vannet. Direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland, sier til Aftenposten at han tror bunnen ikke er nådd.

DNB ny hovedsponsor

Tirsdag ble det også klart at DNB blir klubbens nye generalsponsor. Men avtalen vil ikke etter det Aftenposten kjenner til utgjøre natt og dags forskjell for VIF. Banken ønsker å se at VIF er i stand til å drive edruelig og nøkternt, samt at de også vil ha gjenytelser av VIF. Hva beløpet er verdt ønsker ikke VIF-lederen å gå inn på. Men avtalen, som trer i kraft fra dags dato, strekker seg til ut 2018, og vil gi Vålerenga en sårt tiltrengt forutsigbarhet hva inntekter angår.

- Er du trygg på at dere berger dere gjennom året, Sandnes?

— Min rolle må fortsatt være den som holder litt igjen selv om vi nå ser noen positive tegn. Den økonomiske krisen er ikke over etter det som skjer i dag (DNB-presentasjonen i pausen på Ullevaal, journ.anm.). Vi har ikke berget oss ut av noe ennå, og det er min jobb å være nøktern. Det ville vært feil å si at vi er friskmeldt.

Eksamen

Fortsatt mangler klubben nærmere 15 millioner kroner på å kunne komme seg i havn ved nyttår. Men ny sponsor, innsamlingsaksjonen samt at publikumsoppmøtet på Ullevaal gir ekstra penger i kassen, gir grunn til håp. I tillegg er det vel nærliggende å tro at hovedaksjonær Trøim neppe vil sende VIF ned i avgrunnen på sin vakt.

Før sesongen budsjetterte Vålerenga med 8,5 millioner kroner i publikumsinntekter. Etter hjemmekampen mot Rosenborg tidligere i sommer passerte klubben 7 millioner, og håpet er at man skal klare å passer 10 millioner når sesongen er over.

- Hva sier Trøim til de nye planene deres?

— Han lar oss jobbe i fred med disse planene. Men han backer oss og støtter oss. Nå er det opp til klubben å jobbe frem disse planene. Du kan godt se på dette som en slags eksamen overfor Trøim. Vi må bevise overfor ham, og alle andre, at vi er i stand til å legge et bærekraftig budsjett. Det har også DNB vært ekstremt opptatt av. De ønsker å samarbeide med noen som kan drive fornuftig, sier Stig-Ove Sandnes.

Les mer om

 1. Eliteserien

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Vålerenga vurderer å flytte fra Ullevaal

 2. FOTBALL

  Vålerenga budsjetterer med 13 millioner i minus

 3. FOTBALL

  - Når man trenger kirkekollekt for å redde fotballklubber, da er det alvor

 4. FOTBALL

  Vålerengas rike onkel: – Målet er at hele Oslo skal «eie» litt av klubben

 5. FOTBALL

  VIF nærmer seg ny Trøim-avtale

 6. FOTBALL

  VIF-leder: - Helt avgjørende for oss med ny Trøim-avtale