Fotball

Han har åpnet sitt eget Wolves-museum i kjelleren

— Det var min samboer som fikk ideen, sier Wolverhampton-supporter Odin Henrikssen.

STOR SAMLING: Odin Henrikssen har åpnet et museum i kjelleren, hvor hans mange Wolverhampton-effekter stilles ut. FOTO: Eirik Brekke

  • Magnus Wikan

GAMLE MAGASINER: Samlingen av magasiner og kampprogrammer går langt tilbake i tid. Foran til venstre er det, for eksempel, en signert utgave av John Richards. FOTO: Eirik Brekke

HJEMMELAGET: Maleriet som pryder veggen er malt av samboer Cecilie Sælen. Motivet er en av Wolverhamptons store helter, Derek Dougan. FOTO: Eirik Brekke

MINNER: I sin egen minnebok har Henrikssen limt inn bilder fra sin første Wolverhampton-tur i 1984. Der møtte han blant andre Danny Crainie på trening. FOTO: Eirik Brekke

SIGNERT BALL: En fotball signert av Wolves-spillere er blant de mange klenodiene i Henrikssens museum. I bakgrunnen står en plastfigur av Steve Bull. FOTO: Eirik Brekke

FØRTE STATISTIKK: Alt var ikke tilgjengelig på internett før, så da Henrikssen var ung førte han statistikk over Wolverhamptons kamper manuelt. FOTO: Eirik Brekke

svp://101571?view=bt

HOP (bt.no): — Dette var første gangen jeg var i Wolverhampton, faktisk. I 1984. Min store dag.

Odin Henrikssen (53) viser frem et bilde av seg selv og tidligere Wolverhampton-spiller Danny Crainie. I boken bildet er limt inn i, står det skrevet "Min store dag" i forseggjorte bokstaver fylt med passende oransje tusj.

Minneboken fra et langt liv som Wolverhampton-supporter er bare ett av klenodiene Henrikssen har i kjelleren. Rundt ham henger det utallige signerte drakter, rundt 1000 kampprogrammer fra helt tilbake til 60-tallet, over 120 bøker og videoer, pins, fotballkort eller hva det nå skulle være. På TV-skjermen vises høydepunkter fra Wolverhamptons kamper fra 70-tallet.

— Jeg får gåsehud av å se på det, sier Henrikssen og ler.

En drøm

For få uker siden hadde han, samtidig med innflytningsfesten i det nye huset, en høytidelig åpning av det som må være landets eneste Wolves-museum.

GAMLE MAGASINER: Samlingen av magasiner og kampprogrammer går langt tilbake i tid. Foran til venstre er det, for eksempel, en signert utgave av John Richards. FOTO: Eirik Brekke

Rundt 100 venner, kolleger og Wolves-supportere var til stede, da de 15 til 20 kassene med effekter fra klubben han elsker var stilt ut i kjelleren.— Jeg har alltid drømt om å ha et rom, for eksempel en bar eller en TV-stue, hvor det var mange effekter, forklarer Henrikssen.

Men det var hans nye samboer Cecilie Sælen (42) som fikk ham på ideen om å ha sitt eget museum.

— Samlingen hans er ganske imponerende, så at det skulle ligge i kartonger var litt dumt. Det tar stor plass og så er det jo veldig fine ting. Jeg synes han heller skulle få det ut i dagen, sier Sælen.

I stuen er ikke møblene oransje. Interiøret der er av en helt annen stilart enn Wolves-bildene i kjelleren.

- Bedre å stille det ut i kjelleren enn å ha det i stuen?

— Hehe, ja. Men det er jo fint å ha det samlet på et sted slik at man kan se på det og mimre litt. Jeg synes det bare er positivt at han er så lidenskapelig opptatt av noe, sier Sælen.

Gikk motstrøms

Henrikssens lidenskap blusset opp på starten av 70-tallet, da han selv var et barn. Onkelen hans studerte fysioterapi i Wolverhampton, og jobbet tett med klubbens spillere. Da han kom hjem med både autografer og bilder av spillerne, var det gjort. Lille Odin gikk motstrøms og ble Wolves-supporter.

— Jeg var den eneste på skolen som holdt med Wolves, så jeg klarte å få tak i fotballkortene med Wolves-spillere på ganske så lett, mimrer han.

Siden har det bare ballet på seg. Som barn og ungdom laget han sine egne bøker med bilder, resultater og andre notater i, mens han som voksen har vært i England for å se klubben sin spille over 60 ganger.

HJEMMELAGET: Maleriet som pryder veggen er malt av samboer Cecilie Sælen. Motivet er en av Wolverhamptons store helter, Derek Dougan. FOTO: Eirik Brekke

Det til tross for at det ikke har vært mange sportslige oppturer.— Som Brann- og Wolves-supporter er man vant til at det går litt opp og ned. Mest ned, flirer Henrikssen, som likevel påpeker at det har vært oppturer.

— Jeg husker spesielt godt da vi vant ligacupen i 1974, da var jeg elleve år. Vi var underdogs og slo Manchester City som hadde en fantastisk løperrekke i finalen.

Tilbud om donasjoner

I moderne tid er opprykket til Premier League i 2003 det beste minnet. Da var Henrikssen selv til stede på Millennium Stadium i Cardiff, hvor play-off-finalen ble spilt.

Nå drar han som regel til England for å se Wolves to-tre ganger i året.

- Det ligger jo litt verdi i alt dette. Hvor mye penger har du brukt på Wolves?

— Min svoger påpekte at det nok var lagt ned litt penger på drakter her, men jeg prøver ikke å tenke på det. Jeg aner ikke, sier 53-åringen, som siden museumsåpningen har fått flere tilbud om donasjoner.

— Folk var overgitt over mye greier jeg hadde samlet opp, men mange ville donere mer. Men jeg må jo ha plass til alt sammen også, sier han.

Fakta:

Wolverhampton Wanderers Football Club

Kallenavn: Wolves

Stiftet: 1877

Stadion: Molineux

Tilskuerkapasitet: 31.700

Eier: Steve Morgan

Trener: Kenny Jackett

Divisjon: The Championship

Norsk supporterklubb: Viking Wolves (134 medlemmer pr. 31. mai)

svp://101571?view=bt

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt11003033
2Viking11003123
3Molde11002023
4Rosenborg10101101
4Vålerenga10101101
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien