Fotball

Fotballpøbler ville slåss på 3.-divisjonskamp

Det var ville tilstander på tribunen under 3.-divisjonskamp i Mandal mandag.

Start-casuals hadde møtt fram til oppgjøret mellom Mandalskameratene og Start 2 mandag.
  • Håvard Karlsen

Mandalskameratene var vertskap da Start 2 gjestet Idrettsparken i Mandal mandag kveld. Bortelaget vant 3-1, men kampen ble skjemmet av bråket rundt 30 ultras lagde på borteseksjonen. Det skriver Lindesnes Avis.

«Med skjellsord, aggressiv oppførsel og en rekke pyro-effekter, lagde de en usikker og ubehagelig stemning blant publikum. I sangene ble Mandal omtalt som «narkoby» og «Vi er ultras, vi gjør som vi vil», skriveravisen.

Slik så det ut på borteseksjonen etter kampen.

Gjengen som besøkte Mandal mandag, skal ha kontaktet MKs supportergruppering Makrelstimen før oppgjøret.— De ringte stimen og ville ha en slåsskamp med dem. Men stimen ringte bare politiet, sier Eirik Madsen, som var på kampen som vakt, til avisen.

NRK Sørlandet kontaktet flere medlemmer av Ultras 1905 tirsdag.

— Vi er ikke pøbler. Vi vil først og fremst få frem at vi ikke er voldelige supportere. Det er beklagelig at det ble oppfattet som bråk, sier en av medlemmene til nettstedet.

Han avviser også at noen av gruppemedlemmene har invitert til slåsskamp med MKs supportergjeng.

- Nektet tilgang på Starts kamper

Det var Thor Håversen fra Kristiansand som dømte kampen.

— I løpet av mine 35 år som dommer har jeg aldri sett slike supportere i 3. divisjon før. Jeg håper MK rapporterer dette videre til kretsen. Jeg kommer i alle fall til å skrive det i kamprapporten, sier Håversen til Lindesnes Avis.

- Kom for å yppe til trøbbel

Håversen har allerede sendt sin rapport fra kampen til Telemark Fotballkrets, som administrerer 3. divisjon avd. 5. — Det har jeg skrevet at Start-supporterne hadde pyroeffekter, og kastet bluss på banen, at de var aggressive, men at MK, Start-apparatet og politiet hadde kontroll, og jeg følte meg aldri truet, sier Håversen.

Ifølge dommeren kan MK forvente seg en bot av Norges Fotballforbund (NFF) etter hendelsen.

- Hvordan opplevde du de cirka 30 supporterne?

— Etter min mening, så kom de ikke til kampen for å støtte Start. De kom for å yppe til trøbbel, og lage kvalm. Det kan du sitere meg på, sier Håversen til Fædrelandsvennen.

— Jeg tror ikke det var noen trivelig opplevelse for de andre supporterne som var der, legger han til.

451 tilskuere hadde møtt opp til 3. divisjonskampen. MK innrømmer at de ikke var forberedt på hva som ventet på tribunen.

— Verken vi eller Start visste noe om dette. Vi er blitt fortalt at dette er casuals som blir nektet inngang på Starts kamper i Kristiansand, sier Odd Ørnulf Stray, som er daglig leder i MK, til avisen.

— Det var moro at det var nesten 500 tilskuere på kampen, men det var ikke like gøy at det var noen som kom for å lage bråk. Politiet var der, så det var ikke noe problem. Uansett er det ikke noe greit at denne typen personer , som har tilknytning til det miljøet, kommer til et sånt idrettsarrangement. De er ikke ønsket på Sør Arena, og de er ikke ønsket til Idrettsparken, sier Stray til Fædrelandsvennen.

MK får ros for måten de håndterte situasjonen.

- Ikke bra i det hele tatt

Lars-Jørgen Salvesen spilte mandagens kamp. Spissen satte stor pris på at så mange Start-supportere hadde møtt fram.

— Det var en veldig bra stemning, og det var utrolig gøy å spille. Det gir en ekstra motivasjon at det er så mange på tribunen, og man legger ikke merke til det andre som skjer, sier han.

- Casuals-supporterne hadde ringt Makrelstimen for å høre om de ville slåss. Hva tenker du om det?

— Det er ikke bra i det hele tatt. Jeg håper ikke det er derfor de kom, sier Salvesen til Fædrelandsvennen.

Ifølge spissen fikk Start-spillerne beskjed av politiet om å ikke gå bort til supporterne sine etter kampen.

Makrelstimen hadde også stilt mannsterke opp mandag, og de var mellom 40 og 50 supportere på motsatt side av hovedtribunen i Mandal.

— Politiet hadde kontroll på situasjonen. Stemningen var god, men Start-supporterne kastet pyroteknikk på banen. Det så ut som det ble litt voldsomt en periode, men ellers opplevde vi det som greit, sier Lars Bekkeli, som er leder i Makrelstimen.

Også MKs supportergjeng fyrte opp litt bluss, og kastet noen bomber mandag.

— Men det var ikke samme mengden som Start-supporterne, det var mer kontrollert, sier Bekkeli.

- Uheldig at sånt skjer

Yngvar Aas er sikkerhetsansvarlig på Sparebanken Sør Arena. Han snakket med folk i Start-miljøet etter kampen i går.

— Det er uheldig at sånt skjer, og det var ukjent for oss at den gjengen tok turen ut dit, sier Aas til Fædrelandsvennen.

Han har ikke noe konkret tall på hvor mange som er del av casualsmiljøet rundt Start

— Ut fra det jeg forstår, var det mye folk fra vest i Agder og Kristiansand som var til stede på kampen, sier Aas.

- Hvor mange er utestengt fra Sør Arena?

— To stykker, sier Aas.

Det har vært lite bråk rundt Starts kamper de siste årene. Det var en episode da Vålerenga gjestet Kristiansand i april.

— Da var det en av våre supportere som klarte å tirre opp den gjengen. Det var åtte VIF-supportere som ble arrestert da, sier Aas.

Under kamper i lavere divisjoner er det ikke det samme opplegget rundt kampene som i toppfotballen.

— Vi får se om det blir noen reaksjon fra forbundet. De gangene det har skjedd noe hos oss, og klubben har fått bot, har det vært de delaktige supporterne som har måttet betale boten, sier Aas.

Les mer om

  1. IK Start