Fotball

«Det ser ikke bra ut å benke spissen som kom for Trond Mohns penger»

«Det bør ikke gå automatikk i at Slobodan Vuk starter for TIL i første seriekamp,» skriver iTromsøs sportsredaktør Rune Robertsen.

NY I TIL: Slobodan Vuk.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Etter å ha sett Slobodan Vuks 68 første minutter i TIL-drakten er bare en ting sikkert. Det ikke bør gå automatikk i at han starter mot Brann 2. april, selv om han kostet TIL over en million kroner.

Vuk, som oversatt til norsk betyr ulv, kom inn i treningskampen mot Rostov for Thomas Lehne Olsen etter 22 minutter mandag formiddag.

Les også

Slobodan (27) er TILs nye spiss

Den slovenske landslagsspissen er TILs første kjøp for de fem millionene Trond Mohn ga klubben tidligere i vinter. Pengene var øremerket. De skulle gå til sportslig satsing for A-laget.

Og etter litt scouting fant TIL i oktober Slobodan Vuk fra eliteserieklubben Domzale i hjemlandet hans. Når selveste Trond Mohn, TILs mangeårige redningsmann, gir Tromsø Idrettslag penger betyr det litt ekstra hva disse går til, og hvordan investeringene gjør det. I dette tilfellet Slobodan Vuk.

KOMMENTERER: Sportsredaktør Rune Robertsen.

For å legge ekstra press på toppen har TIL-ledelsen tatt et utradisjonelt valg på veien mot å signere Vuk. Vanligvis skjer overganger fra utlandet til Tromsø via agenter som kommer med forslag på spillere som TIL sjekker ut. Denne gangen fant TIL sin nye spiss på egen hånd.

Derfor var jeg, som sikkert alle andre som følger TIL, litt ekstra spent på hvor god Slobodan Vuk egentlig er. I oppgjøret mot Rostov ble han satt på topp sammen med Runar Espejord. At TILs to spisser finner tonen i 2017 er en av de viktigste tingene for at TIL skal oppnå suksess.

Inntrykket etter slovenerens første drøye time på banen er at han fortsatt har en vei å gå. Naturlig nok. Han har nesten ikke trent med laget grunnet en belastningsskade de siste ukene, og Gutan møtte dessuten et godt russisk lag som om en drøy uke skal spille 16-delsfinale i Europa League.

I TIL-leiren var de raske med å poengtere at han viste glimt av det som har gjort ham til en toppspiss en i hjemlandet, og det er nok også delvis riktig. Selv om det på langt nær var magisk fra første minutt på banen på mandag har Vuk kvaliteter TIL bør kunne få nytte av.

Les også

I dag fikk Patrik (18) telefonen som gjør ham til en unik 3.-divisjonsspiller: – De vet hva jeg står for

Uansett er hovedtrener Bård Floviks utfordring når han plasserer Vuk inn i TIL-laget. Skal han få sjansen til å spille seg inn i løpet av vårsesongen hvis han ikke er helt i form? Eller skal TIL bruke andre alternativer om Vuk viser seg ikke å være klar fra første seriekamp?

Skulle Vuk vise seg å være fantastisk god de neste par månedene vil det si seg selv. Da spiller han fra dag en i Eliteserien. Men om han trenger mer tid på å spille seg inn bør Flovik ikke gå i den fella som andre trenere har gått i før han. Nemlig å bruke utenlandske spillere foran lokale talenter fordi de har utenlandsk pass og god lønn.

Vuks inntreden som en av to på topp, vil slik jeg ser det, gå på bekostning av fjorårets toppscorer Thomas Lehne Olsen. Han spilte TILs første treningskamp i Tyrkia mot Trencin og scoret to av fire mål i den kampen. Linken mellom han og Runar Espejord fungerte bedre enn jeg har sett den tidligere, og selv om det er tidlig i oppkjøringen skal man bygge videre på gode relasjoner.

Alternativet er å flytte Lehne Olsen ut som venstrekant, der han spilte mye i 2016. Men slik Aron Sigurdarson framstår for tiden bør han spille der. Lehne Olsen kan selvsagt også brukes på høyrekanten, men da må Magnus Andersen eller det lokale talentet Mikael Norø Ingebrigtsen skyves ut.

Uansett. Dersom Slobodan Vuk ikke overbeviser de neste månedene vil det bli en utfordring for Bård Flovik å løse.

Det ser nemlig ikke bra ut å benke spilleren som kom for Trond Mohns penger. Selv om det vil være det rette å gjøre hvis andre alternativer fungerer bedre.

Les mer om

  1. Bård Flovik
  2. Tromsø IL