Fotball

Er Appiah frelseren Viking trenger?

VIKING-BLOGG: Hele Viking-laget hevet seg mange hakk ved Kwesi Appiahs inntreden, skriver Johan Selvig.

Johan Selvig ble imponert av det Kwesi Appiah viste mot Sandnes Ulf.
  • Johan Selvig

Lørdag var det sesongåpning av Viking stadion, og nabo Sandnes Ulf var invitert til fest.

Og det var gjestene som stod for festunderholdningen i første omgang. Gjennom innsats, bevegelse og gode relasjoner, kjørte de tidvis over et passivt, og statisk Viking lag.

Det Viking presterte de første 45 minuttene er det svakeste jeg har sett av årets utgave. Borte var alt aggressivt press, direktheten i angrep og viljen til å komme på løp bakfra.

Det hele minnet en del om mange av hjemmekampene i fjor, der ballbesittelse ble overdrevet og spillere søkte mot ball i stedet for å skape rom.

Les også

Målfest da Viking viste svakhetstegn mot Sandnes Ulf

Defensivt skapte Sandnes Ulf-trioen Miljeteig, Eriksen og Sellin store problemer mot Vikings vaklende forsvar. Sandnes var flinke til å bruke sitt overtall i midtbaneleddet, og en Miljeteig med en enorm spilleforståelse var alltid spillbar i sin offensive rolle.

Det var divisjonsforskjell på Viking og Sandnes sin angrepsrekke i første omgang, men det var Sandnes sine spillere som så ut som eliteseriespillere.

Johan Selvig blogger om Viking for Aftenbladet.

Kombinasjonen med Pedersen og Ibrahim har vi sett gjentatte ganger at ikke fungerer. De mangler mye på relasjonelle ferdigheter og når ingen av dem har kvaliteter til å true rommet bak motstandernes stoppere, blir det alt for lite bevegelse og trykk på siste tredjedel.

Ernemanns kreativitet

Pedersen har fortsatt et godt stykke å gå for å vise godt igjen på eliteserienivå, men jeg har faktisk enda til gode å bli overbevist om at Ibrahim er rett mann i den fremskutte midtbanerollen også.

Han er ofte for sen i sine forflytninger og er for lite aggressiv når han kommer opp i motstanderens boks. I tillegg har han en uvane i å "skyte "ut fra pressledd når ikke resten av laget er på plass. Da blir han regelrett utspilt, og Viking mister et helt pressledd defensivt.

Aftenposten tipper Viking på 11. plass i Eliteserien. Les saken her:

Les også

Økonomiske bekymringer i vest: – Jeg tror folk er lei av å redde Viking

Hadde jeg vært Vikings trener, hadde jeg seriøst vurdert Steffen Ernemann i den fremskutte midtbanerollen. Der kunne han diktert og styrt Viking sitt offensive press, og satt det inn når de riktige anledningene bød seg. Her er nemlig dansken Vikings klare ener.

Med Adegbenro, Bytyqi og Michalsen rundt seg kunne dansken fremstått som en dansk versjon av Cantona. Han er målfarlig, smart og dikterende i sitt spill, og det er en slik spiller Viking trenger i 10-er rollen sin.

Så må vi jo innom lørdagens høydepunkt, nemlig innhoppet til Kwesi Appiah. For en energi, for en lyst til å skape noe. Hele laget hevet seg mange hakk, bare ved engelskmannens inntreden. Gjennom bevegelse på topp, og initiativ både før og etter sine involveringer, fremstod Viking som et nytt lag med Appiah på banen. Kort tid etter sin inntreden, meiet Sandnes-kaptein Geertsen spissen i bakken.

Les også

Appiah blir Viking-spiller - enige med Crystal Palace

Frelseren Appiah?

Mange spillere hadde etter en slik smell rullet rundt og klaget til dommeren, men Appiah spratt opp som en sprettball uten å si et ord. Det er innstillingen vi publikummere elsker å se. En slik energi vil alltid spre seg til resten av laget og folk rundt, og Viking er i år avhengig av å ha mye positiv energi både i laget, og rundt laget.

At han setter sitt første mål etter 13 minutter på banen, vil også hjelpe på for hans selvtillit. Å få en god start i en ny klubb har svært ofte en avgjørende betydning for å lykkes i denne klubben.

Appiah har som kjent ikke spilt tellende kamper på halvannet år, men slik det så ut på lørdag virker ikke det å ha noe å si på hans kampform. Når han i tillegg rapporteres å gli veldig godt inn i miljøet kan Viking her ha truffet meget bra på blinken.

Fortsetter Appiah å ha et slikt engasjement og en slik energi, og vi samtidig får en Adegbenro i toppform og en Ernemann i dirigentrollen, kan årets Viking lag bli et vanvittig spennende lag å følge. Da vil de nemlig ha spillere offensivt som kan skape sjanser mot ethvert eliteserielag, og skaper en sjanser, vinner en mange fotballkamper.

Hadde alle spillerne vært tilgjengelige og klar til kamp til sereistart, hadde jeg startet med følgende ellever:

Austbø - Kronberg, Ledger, Mets, Haugen - Danielsen, Ryerson - Adegbenro, Ernemann, Bytyqi - Appiah.

Da ville en hatt bra duellstyrke bak, spillere på midten som kan dekke mye rom, og offensiv kraft, kreativitet og hurtighet.

Hvilket lag håper du Viking stiller i sesongpremieren borte mot VIF?

Les mer om

  1. Sandnes
  2. Johan Selvig
  3. Sandnes Ulf
  4. Viking FK