Fotball

Norges store ener

Mats Møller Dæhli tidvis briljant da Norge klarte uavgjort i Praha.

svp://18044?view=ap
  • Kurt Haugli

PRAHA: Før årets første virkelige landskamp snakket Per Mathias Høgmo om «å gjenskape de gode prestasjonene» fra kampene mot Skottland og Danmark i høst.

Norge klarte det. Periodevis.

Derfor er det et norsk landslag som takket være en fulltreffer fra Morten Gamst Pedersen helt mot slutten, kunne forlate stadion i Praha med hodene hevet.

– Vi var ute etter å få svar i dag. I første omgang var kontringsspillet veldig bra. Vi kom mye til innlegg, skapte noen gode sjanser og scoret et flott mål, sier landslagstrener Per-Mathias Høgmo til Viasat.

Men de klarte også å gjenskape forsvarsfeil.

Det nytter det ikke å eie ballen og i perioder dominere, dersom man flere ganger dummer seg ut bakover. Norge har hatt en tendens de siste årene til å få mål imot akkurat når de så ut til å ha kontroll på kampen. Slik gikk det også mot Tsjekkia i går kveld. Begge gangene var det forsvaret som sviktet. Først keeper Nyland, så en kollektiv blunder på en dødball.

  • Vi fulgte kampen her!

Frist til september

Sjef Høgmo har satt en frist på hvor lenge det kan gå med å øve. Det er ikke viktig å vinne fotballkamper før første kvalifiseringskamp mot Italia i september.

Konturene av et lag som kan være i stand å vinne mot Italia, så vi glimt av på Eden Arena i Praha i går. Her var en Per Ciljan Skjelbred i storform. Mats Møller Dæhli fremsto som det store talentet han vitterlig er. Tarik Elyounoussi og Mohammed Abdellaoue var giftige i perioder. Ruben Yttergård Jenssen slet hele kampen gjennom.

Men mest skryt fikk Dæhli:

– Han var man of the match i dag. Han har en autoritet i spillet sitt og en fotballforståelse på høyt nivå. Han begynner å få skikk på forsvarsspillet og blir en god kontringsspiller i tillegg til det han har fra før, sier Høgmo.

– Jeg vil alltid ha ballen, og synes jeg fikk den mer enn nok i dag. Det var mange gode spillere utpå der i dag. Det var moro, sier Dæhli selv.

Norge var i perioder både aggressive og fikk Tsjekkia i lange perioder til å fremstå hjemme på en måte som de ikke ønsket.

Men så var det dette forsvarsspillet. To ganger i første omgang fungerte ikke den samhandlingen som Høgmo elsker å snakke om. Begge gangene endte det med baklengs.

Gjenskapte prestasjoner

Det som skjedde i de første 10 minuttene av kampen var i høyeste grad en gjenskapelse av gode prestasjoner i høst. Norge presset høyt var aggressive, styrte kampen og kunne ha scoret. De scoret ikke. Det gjorde Tsjekkia.

Keeper Ørjan Nyland fikk et anfall av bedriftsfotball og kastet ballen til Tsjekkias Tomas Rosicky. Han lot seg ikke be to ganger. Han fyrte løs. Nyland var på feil fot og ble tilskuer til tsjekkisk nettberøring.

– Jeg får lære av det og komme sterkere tilbake en annen gang, sier Nyland til Viasat.

Etter dette var det lite som lignet gjenskapelse av gode prestasjoner. Tsjekkia tok over kampen og det kunne se ut som Norge nok en gang var på vei inn i fotballens mørketid. De kom tilbake. Anført av en Per Ciljan Skjelbred som struttet av Bundesliga-selvtillit og 19-åringen Mats Møller Dæhli, tilrev Norge seg initiativet nok en gang.

Halvt års måltørke over

Det var sist nevnte som drev opp tempo i angrepet og viste vilje og initiativ da Norge scoret etter 20 minutter. Ballen gikk ut til Mohammed Abdellaoue på kanten. Inne foran mål hadde Tarik Elyounoussi en enkel jobb. Han kakket ballen i nettet og scoret sitt første mål på et halvt år. Hoffenheim-proffen har ikke scoret ett eneste mål på hverken klubb eller landslag siden VM-kvaliken mot Kypros 6. september i fjor.

Det var fremover på banen at Per Mathias Høgmo kunne notere pluss. Bakover var det mer rustent. Og da Tsjekkia scoret på corner og gjenerobret ledelsen i det 39. minutt var det ansvarsfraskrivelse og plasseringsfeil i det norske forsvar.

Var første omgang livlig, ble det langt mattere i annen omgang. Da bar det hele preg av treningskamp. Mange bytter og ikke så fryktelig mye å skrive hjem om fra Eden Arena. Helt til Morten Gamst Pedersen fikk sin fulltreffer i sluttminuttene.

– Det begynte å bli knapp tid. Brede og jeg tok et kjapt frispark. Da ingen kom imot meg, tenkte jeg at det kanskje var like greit å skyte, sier Gamsten til Viasat.

– Vi hadde god kontroll i annen omgang også. Alt i alt skapte vi flere sjanser enn Tsjekkia, det skal vi ta med oss, sier Høgmo.

svp://18044?view=ap

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Tsjekkias herrelandslag fotball