Fotball

Høgmo og Djurgårdens nye triumf - se den forskjellen!

Egil Olsen så ingen poeng i å dirigere Norge fra sidelinjen. Per-Mathias Høgmo kommer til å oppføre seg helt annerledes under kamp.

Per-Mathias Høgmo ledet Djurgården til 4-1-seier over Halmstad søndag. Drillo er langt fra like aktiv på sidelinjen.
 • Odd Inge Aas
  Odd Inge Aas
  Journalist

HALMSTAD — DJURGÅRDEN 1-4:

HALMSTAD (Aftenposten.no): Han hadde all grunn til å smile etter søndagens kamp, Per-Mathias Høgmo.

En komfortabel 4-1-seier borte mot Halmstad var sikret, Djurgårdens femte seier på de seks siste kampene. Plutselig er Stockholm-laget på øvre halvdel, en solid snuoperasjon etter at Høgmo kom til klubben 15. mai. Da lå de helt sist.

Underveis i kampen i Vest-Sverige var Høgmo stadig ute på sidelinjen og ga sine instrukser til spillerne.

Allerede etter fire minutter ga han Simon Tibbling og Erton Fejzullah beskjed hvor de skulle løpe, og hvordan de skulle jobbe sammen.

Drillo sitter stille

Coaching fra sidelinjen kommer Høgmo også til å ta med seg til landslaget, helt i motsetning til forgjengeren Egil Drillo Olsen.

— Så vidt jeg vet har jeg sittet på den benken i 13 år - uten å ha gått ut på sidelinjen for å veive med armene. Coaching underveis har jeg ikke noe tro på i fotball, sa Drillo på en pressekonferanse før bortekampen mot Albania i juni.

VG spurte hvorfor han hadde sittet stille under hele hjemmekampen mot Albania tidligere på våren.

Norges forrige landslagstrener mente den eneste effekten man fikk av veiving og skriking under kampene, var blodtrykket til treneren.

Der er Høgmo helt uenig.

— Av natur prøver jeg å være mest mulig analytisk, men samtidig aktiv. I Djurgården holder vi på å utvikle et lag, hvor ikke alt er satt. Sånn kommer det til å være med landslaget og. Jeg har et ønske om å justere detaljer underveis, for meg er det viktig.

- Du føler at du får en respons fra spillerne og?

— Ja, hvis ikke hadde jeg jo ikke gjort det, sier Høgmo og ler godt.

Tegnspråk

Mesteparten av kommunikasjonen foregår ved hjelp av tegnspråk, og handler mest om justering av posisjoner og valg på banen.

Flere profilerte, norske trenere var ute og kritiserte Drillo for uttalelsene. Blant andre var landslagets assistent Ola By Rise uenig med sin sjef.

Erik Hamren mente til og med at det finnes undersøkelser som viser det helt motsatte av hva Drillo mener om blodtrykket til trenerne. Sveriges trener mener det blir mye høyere om du sitter stille på benken, slik Drillo gjør.

Enkel seier

Mandag klokken 14.00 presenterer Høgmo sin første landslagstropp.

Oppladningen i Halmstad skulle vise seg å bli en ganske enkel oppgave for Djurgården. Hjemmelaget viste at det er en grunn til at de ligger nest sist i Allsvenskan.

Høgmo fikk noe å juble for allerede etter seks minutter, da Erton Fejzullahu satte inn sit fjerde mål for sesongen.

Halmstad skapte svært lite, og Kenneth Høie i Djurgården-målet hadde lite å gjøre. Men etter 40 minutter måtte nordmannen hente frem en glimrende redningen etter hjørnespark for hjemmelaget.

- Burde skapt mer

Fejzullahu skulle vise seg å bli dagens mann for Høgmo. Syv minutter etter pausen driblet han seg vakkert gjennom hjemmelagets forsvar, og doblet til tomålsledelse.

Samme mann holdt på å få sitt hat trick etter 69 minutter, men avslutningen etter kontringen endte i stolpen. Først på returen var imidlertid angrepspartner Aleksandar Prijovic, som satte inn 3-0 til gjestene.

Halmstad tente nytt håp da Simon Silverholt reduserte med drøye ti minutter igjen å spille.

Det ble imidlertid knust da innbytter Amadou Jawo kriget inn 4-1, til stor jubel for Høgmo på benken.

— Jeg er veldig fornøyd med at vi tar vår tredje strake borteseier. Men jeg synes vi gir ballen bort litt for mye, og velger ofte å slå på førstebevegelsen i kontringsfasen. Vi burde skapt fem-seks store sjanser til, sa Høgmo etter kampen.

Les også

 1. - Blitt en bedre landslagstrener i Sverige

 2. – Flink til å få mye ut av lite

 3. – Jeg fikk ei natt med kona på Gardermoen

 4. Derfor ble Høgmo valgt

 5. Forbundsstyret hadde fått nok

 6. Molde fortsetter Solskjær-forhandlinger

 7. Stefan Johansen: - Høgmo-ansettelsen overraskende

 8. Moldskred: - Per får det ofte bra til der han er

 9. - Høgmo sa nei til drømmelønn

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Djurgårdens IF