Derfor bommer du totalt, Skjelbred

BLOGG: Det er godt at det ikke er Per Ciljan Skjelbred som styrer dagsorden.

OPPGJØR: Per Ciljan Skjelbred tok et oppgjør med norsk presse etter 2-0 mot Finland.
  • Roar Lyngøy

Angrep er ofte det beste forsvar. Det var kanskje dét Norges landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred prøvde seg på etter en ny, kjedelig norsk fotballandskamp mot Finland.

Det slo så til de grader feil ut.

Roar Lyngøy er journalist i Bergens Tidende.

«Småguttehumor» kalte han det media har holdt på med den siste tiden. I mine øyne er det 28-åringen – som til daglig spiller i den tyske storklubben Hertha Berlin – som fremstår som en sutrete smågutt.Hva er det Skjelbred forventer seg? At media skal gå bananas og hylle landslaget etter en dørgende kjedelig 0-0-kamp i Estland? At vi gir 8 på spillerbørsen til halve laget etter to skuffende landskamper? At media ikke omtaler at Per-Mathias Høgmo nektet å snakke med pressen to dager før årets første hjemmelandskamp mot Finland?

Det var 4675 tilskuere på Ullevaal tirsdag kveld. 4675! Det er det laveste tilskuertallet i en Ullevaal-landskamp på 24 år. Og det er ikke media sin feil. Landslaget lever av resultater og godt spill. Det hjelper også hvis man har litt karisma i trenerapparat og blant spillerne, men dagens landslag fremstår som temmelig profilløst, grått og kjedelig. At media skriver om slike ting får landslagskapteinen bare finne seg i, i hvert fall hvis han er så «profesjonell» som han sier at han er.

Når du kombinerer svake sportslige prestasjoner med massiv kritikk mot Norges Fotballforbund og deres pengebruk, kan trykket bli stort. Det har jeg forståelse for. Det har vært mye fokus på gigantiske lønninger og reiseregninger, og kritikken ble ikke mindre da landslagssjef Høgmo forsvarte utgifter i 30-millionersklassen med at en måtte jo «hindre at A-landslaget ble en nedtur for spillerne i Premier League og 1. Bundesliga».

«Du får jo litt inntrykk av at vi er litt sånn luksusgutter som skal kjøre beste klasse og ha seks seter for oss selv og spise trestjerners middag. Du må ikke glemme at vi kommer fra gata vi også, for å si det sånn. Vi kommer fra vanlige hjem, og vi er vanlige gutter. Så vi synes det blir litt sånn luksus som ikke kler oss der vi sitter på hotellet og spiller bondebridge, og da flirer vi litt og, det blir litt usaklig», uttalte Skjelbred.

Neida, Skjelbred, det er ikke spillerne sin feil at dere bor på luksushoteller, tjener kjempegodt og er privilegerte på alle måter. Men at media stiller spørsmål ved NFFs pengebruk, det er ganske enkelt vår fordømte plikt i et land med en fri, kritisk presse.

Skjelbred har på mange områder stått frem som en strålende fyr, en god kapteinstype og en person som bryr seg om andre. Det er kjempebra og står stor respekt av. Men utspillet hans etter Finland-kampen var skivebom.

«Det er ikke jeg som styrer dagsorden, det er dessverre dere», sa Skjelbred.

Du er en god fotballspiller, Skjelbred, men overlat den journalistiske dekningen til profesjonelle. Landslagets oppgave er å levere spill og resultater som får interessen opp igjen. Da kommer også de positive oppslagene i media. Men også de negative, og det må Skjelbred og resten av landslaget finne seg i.

Heldigvis snur det veldig fort i fotball. Et par gode resultater i VM-kvalifiseringen, og folket er tilbake på Ullevaal.