Fotball

Kontroversiell scoring avgjørende da Vålerenga inntok tabelltoppen

— Det er jo et soleklart frispark, er Start-trenerens klare beskjed.

  • Sindre Trygsland

Det så ut til å ende uavgjort etter et forrykende oppgjør i Kristiansand. Det var frem til innbytter Herman Stengel dukket opp. Daniel Braaten kjempet seg inn i Start-boksen, og i duell med Starts målvakt trillet ballen ut på cirka 10 meter. Der ventet Stengel som banket inn den avgjørende scoringen seks minutter før slutt.

Med seieren står Vålerenga med 10 poeng etter fire serierunder — lagets beste sesongstart siden 1999, da de sto med samme poengsum etter samme antall kamper. Men god start til tross, trener Kjetil Rekdal tar ikke av.

Vålerenga inntok tabelltoppen etter 3-2-seieren i Kristiansand. Her jubler VIF-spillerne for Herman Stengels vinnermål.

— Vi skulle aldri vært i den situasjonen at det sto 2-2, det skulle vært avgjort etter 30 minutter. Vi starter fantastisk og spiller Start av banen, men så faller vi i nivå. Jeg var ikke blid i pausen, sier Rekdal i et intervju med TV 2. ## Føler seg snytt

Den avgjørende scoringen var av den diskutable sorten. Daniel Braaten dro seg fri i Start-feltet, og kastet seg etter ballen i duell med Håkon Opdal. Det hele endte med at ballen rullet fritt, og at Herman Stengel avgjorde.

— Det er jo et soleklart frispark. Braaten kommer inn med knottene først – det er farefullt spill, sier Mons Ivar Mjelde til Fædrelandsvennen.

På spørsmål fra Davy Wathne i TV 2 om scoringen kunne vært avblåst, svarte Kjetil Rekdal følgende:

— Det er fullt mulig. Daniel går mot ball, Håkon Oppdal går mot ball, og det er naturlig at de møtes. Hadde det blitt blåst hadde vi sannsynligvis ikke sagt noe på det, sier Vålerenga-treneren.

Håkon Opdal selv mener hendelsen kunne fått et alvorlig utfall.

— Hvis ikke jeg hadde hatt leggbeskytter, så hadde beinet gått rett av, sier keeperen til Fædrelandsvennen.

Dommer Dag Vidar Hafsås mener derimot at han har sitt på det tørre.

— I den siste duellen, med Opdal, føler jeg Braaten er først på ballen, sier han.

Zahid: - Deilige poeng

Verken Start eller Vålerenga hadde tapt så langt denne sesongen før start på Sør Arena. Fra avspark var det gjestene som tok initiativet.

Allerede etter 65 sekunder fikk Vålerenga en gigantmulighet. Deshorn Brown scoret to mot Haugesund forrige runde, men da han fikk muligheten alene med Håkon Opdal blåste han ballen svakt utenfor.

Men det skulle ikke ta lang tid før hovedstadslaget fikk nettsus, og målet kom etter et praktangrep. Gjestene kontret, og ballen endte hos Deshorn Brown. Spissen spilte videre til Ghayas Zahid, som etter et vidunderlig medtak avsluttet kontant i hjørnet og sørget for en drømmeåpning.

— Jeg syns vi fortjener tre poeng, og det er deilig å få med de hjem, sier Ghayas Zahid til TV 2. ## Utligning etter kjempebrøler

Den tidlige ledelsen så ikke ut til å roe ned Kjetil Rekdals gutter. Vålerenga fortsatte å styre på Sørlandet, med Ghayas Zahid i hovedrollen. 20-åringen har hatt en eventyrlig start på sesongen, og det meste så ut til å stemme for teknikkeren.

Hjemmelagets første mulighet kom etter 30 minutter, men Emil Dahles skudd fra cirka 10 meter gikk rett på Vålerengas keeper Michael Langer.

Les også

Vålerenga-talent scoret hat trick på 14 minutter

Ghayas Zahid var sist på ballen på Vålerengas scoring, og etter 40 minutter fikk han en ny sjanse. Ruben Kristiansen løp seg fri på venstresiden, fant Zahid i midten, men 20-åringen avsluttet svakt over.

Utover i omgangen viste Start seg fra en langt bedre side. Gultrøyene tok mer og mer over, og to minutter før pause fikk de uttelling, med god hjelp av gjestene.

En kjempebrøler av målvakt Michael Langer og Niklas Gunnarsson, som ikke klarte å bli enige om hvem som skulle ta ballen, endte med at Espen Børufsen snappet opp ballen og trillet inn utligningen i det åpne Vålerenga-buret.

Dobbel rett etter pause

Sørlendingene avsluttet best før hvilen, og det var Start som var best også i innledningen av den andre omgangen.

Vålerenga fikk en drømmestart i den første omgangen. I de siste 45 var det Starts tur. Matthías Villhjálmson mottok ballen innenfor 16-meteren og lurte ballen inn i nettet i det lengste hjørnet via hånden til Kjetil Wæhler.

Men Vålerengas offensive duo ville ikke ha noe av Starts ledelse. Bare et drøyt minutt etter Starts scoring var det balanse i regnskapet. Ghayas Zahid spilte Deshorn Brown gjennom, og spissen satte ballen vakkert mellom beina på Håkon Oppdal og i mål.

Les også

Stengel lyttet til Rekdals frisparktips - det endte med perlescoring

Snaue ti minutter etter utligningen fikk Starts Owello muligheten til å sende vertene i ledelsen for andre gang i oppgjøret, men avslutningen ble svak. Det ble imidlertid en retur, men den skøyt Emil Dahle utenfor.

Vålerenga var tamme i perioder i andre omgang, men fikk en god mulighet et drøyt kvarter før slutt. Ghayas Zahid dro seg løs, og fra like utenfor 16-meteren fyrte han av et susende skudd, men Håkon Opdal klarte å avverge 20-åringens andre scoring for dagen.

Lagene så ut til å ha løpt seg tomme da det nærmet seg slutten, men med seks minutter igjen å spille dukket Herman Stengel opp og sørget for at Vålerenga har fått en drømmestart på 2015-sesongen.

Eliteserien

SVUTMP
1Viking106311981121
2Lillestrøm86201751220
3Molde8512158716
4Bodø/Glimt84311710715
5Strømsgodset94141213-113
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. IK Start
  3. Vålerenga Fotball