Liverpool scoret syv og vant gruppen. Disse lagene er videre i Champions League

Liverpool unngikk nervedrama og banket Spartak Moskva 7-0 på Anfield. Merseyside-klubben er dermed klar for cupspillet i mesterligaen for første gang på ni år.

Liverpool-Spartak Moskva 7–0

– Du ser de koser seg, og at det harmonerer. Det er kunst, rett og slett, sa Rune Bratseth i Viasat-studio etter kampen.

– Det var en god kamp, og vi fortjente resultatet. Jeg synes alle spilte veldig bra, sa hattrick-helten Philipe Coutinho i et intervju med samme kanal.

Selv om Liverpool var storfavoritt, var det likevel knyttet spenning til onsdagens kamp. Spørsmålet var om Jürgen Klopps menn kom til å levere med kniven på strupen. Et sjokktap ville fort sendt engelskmennene ut av den gjeveste europacupen.

Les også

Varslerens advokat om den omstridte VM-lederen: - FIFA kommer ikke til å gjøre en dritt

Det skulle fort vise seg at Anfield-publikummet ikke hadde noe å bekymre seg for. Allerede etter 18 minutter sto det 3-0 på lystavla, og i motsetning til i 3-3-kampen borte mot Sevilla klappet ikke Liverpool sammen etter pause.

Fra straffemerket tok Philippe Coutinho vertene sikkert i ledelsen etter fire minutter. Han ventet ut Spartak-keeperen, som kastet seg feil vei. Georgij Dzjikja laget straffe da han på klønete vis løp og rev ned Liverpools brennhete Mohamed Salah.

Med den tidlige scoringen var tonen satt. Ti minutter senere ble Spartak helt utspilt da Liverpool satte på turboen. Framover å skyte selv spilte Salah til Roberto Firmino, som var årvåken og sentret ballen på tvers til Coutinho. Ved bakerste stolpe kunne brasilianeren lett trille inn sitt annet mål for kvelden.

Philippe Coutinho (i midten) omfavnes av Mohamed Salah og Roberto Firmino under 7-0-seieren over Spartak Moskva. Foto: Rui Vieira / AP / NTB scanpix

Coutinhos første

Tre minutter senere var det Firminos tur til å komme i målprotokollen. Etter nok en giftig Liverpool-kontring hamret han inn 3-0 med utsiden av vrista. Spartak-forsvaret prøvde febrilsk å stoppe Sadio Mané i forkant, men uten å lykkes.

Scoringsfesten rullet i gang igjen like etter pause. På et innlegg fra James Milner dunket Mané kontant inn kampens fjerde nettkjenning. Den avslutningen var det mye kraft i.

Les også

Ajax-kometen mener talenter bør dra utenlands: – Norske akademier handler mest om taktikk og fysikk

To minutter senere fullførte Coutinho hattricket. Det skjedde etter vakkert spill i forkant. 25-åringen kjørte et finteshow, slo videre til Firmino og Milner, før han så fikk ballen tilbake og scoret via en Spartak-spiller.

Det var Coutinhos aller første trippel for Liverpool. Mané fortsatte målkalaset med en frekk hælflikk kvarteret før slutt, mens Salah gjorde sine russiske motspillere svimle og avsluttet til 7-0 etter 86 minutter.

Etterlengtet

Med totalt 23 mål i gruppespillet satte Liverpool mesterligarekord for engelske lag. Ingen andre Premier League-klubber har tidligere vært så målkåte i Europa på denne tiden av sesongen.

For første gang siden 2008/09-sesongen blir det Champions League-fotball på Liverpool også over jul. Både i 2009 og 2014 ble det stopp før cupspillet. Trekningen til åttedelsfinalene skjer mandag.

Sevilla slår følge fra gruppe E. Spanjolene spilte onsdag 1-1 borte mot allerede utslåtte Maribor i Slovenia. Liverpool vant gruppen med tolv poeng mot Sevillas ni.

Dette er de 16 lagene som er klare for cupspillet i mesterligaen i fotball etter onsdagens kamper:

* Gruppe A: Manchester United, Basel.

* Gruppe B: Paris Saint-Germain og Bayern München.

* Gruppe C: Roma, Chelsea.

* Gruppe D: Barcelona, Juventus.

* Gruppe E: Liverpool, Sevilla.

* Gruppe F: Manchester City, Sjakhtar Donetsk

* Gruppe G: Besiktas, Porto.

* Gruppe H: Tottenham, Real Madrid.