Fotball

Branns ukjente Torp-erstatter vil bli i Bergen

<p>For Brann-fansen er Maxi Bajter et ubeskrevet blad. Nå starter han trolig cupfinalen og kan bli værende i Bergen etter sesongen.</p>

Fotball3. August 2011TippeligaenBrann StadionBrann v Viking 3 -1Nykommeren Maxi Bajter , Brann får sin debyFoto : Astrid M. Nordhaug
  • Christer Sævig

I morgen tar han nok plass ved siden av Rodolph Austin i årets viktigste kamp. Likevel er det få som har kjennskap til Branns midtbanespiller, Maxi Bajter.

Seriemester i Uruguay

Det var i slutten av juli at han dukket opp i Bergen, Bajter kom på lån fra Peñarol, en av de største og beste klubbene i hjemlandet Uruguay. Foruten et låneopphold i Fénix, har han spilt i storklubben siden 2006 og ble seriemester i 2008. Men drømmen for Bajter har alltid vært å spille fotball i en av de større ligaene i Europa. Aller helst Spania. Skader og lite spilletid i 2010 gjorde at han og agent Terje Liverød så seg om etter noe annet. Valget falt på Brann som trengte dekning i rollene til Austin og Carl-Erik Torp.

¿Peñarol er noe av det beste man finner i Uruguay, men jeg hadde vært der i fem år. Jeg ville prøve meg i Europa og Brann er et fint sted å vise seg frem. Her trives jeg og familien veldig godt, sier 25-åringen.

Etter hvert kom også hans kone og deres to år gamle datter til Norge, så ting er på stell på hjemmefronten. Han kaller seg selv en familiemann som liker å slappe av. Middagsbesøk hos landsmann Diego Guastavino faller også ofte i smak. Å spille Playstation er heller ikke feil.

Omsider skadefri

Verre var det da han Brann-debuterte som innbytter mot Viking 3. august. Han fikk en strekk i låret og ble ikke å se igjen i rød drakt på halvannen måned. Han startet den dramatiske kampen mot Sogndal, men også der var han uheldig og pådro seg en lårskade. Med en korttidskontrakt i lommen og to skader, var det nok mange som hadde avskrevet Bajter for et par uker siden.

Men nå er han på beina igjen, han har startet de to siste i serien, Brann har vunnet begge og alt tyder på at mannen med 331 spilleminutter starter cupfinalen.

¿Jeg har trent meg opp igjen, så nå begynner jeg å få vist hva jeg kan.

— Hvilken type spiller er du egentlig?

¿Jeg er temposterk, god på markering defensivt og har stor løpsstyrke. Også liker jeg å bidra med trøkk i motstanderens boks.

Skulle gjerne spilt med Torp

Beskrivelsen minner om ferdighetene til hjerteopererte Carl-Erik Torp. Bajter var ment som backup for nordmannen som hadde en fantastisk vårsesong. Nå er han blitt hans permanente erstatter.

¿I den rollen er vi jo ganske like som spillere, sier Torp.

BT satte seg i går ned med de to inne på innbytterbenken på Stadion, kort tid etter at den stengte treningen var over. Torp snakker flytende spansk og fungerer som en utmerket tolk for både media og andre i Brann.

¿Via Rune gir jeg noen instruksjoner til Maxi og Diego (Guastavino), forteller Torp.

Hans hjertestans og karrierestopp har gjort veien lettere inn på laget for Bajter. Men han skulle gjerne spilt sammen med kameraten.

Det er rart. Vi har hatt mye med hverandre å gjøre, og det som skjedde var ikke noe hyggelig. Jeg skulle gjerne spilt sammen med Calle ute på banen , sier Bajter.

Rune Skarsfjord skryter av uruguayaneren.

— Maxi fikk en veldig tøff start med skader, det var trist for ham, men han har jobbet seg tilbake. Han er en god spiller, god til å vinne ballen og god som førsteforsvarer. Mot Haugesund endret han kampbildet, og kampbildet endret seg da vi tok ham av banen mot Sarpsborg, forteller Skarsfjord.

Vil forlenge

Brann sikret seg opsjon på kjøp da de landet låneavtalen i sommer. Med en korttidskontrakt hever søramerikaneren kunstnerlønn med lav skatt i Norge. En lengre avtale vil nok svi mer på klubbens lønnsbudsjett.

— Om han blir værende får vi ta en runde på etter sesongen. Mange ting spiller inn, vår økonomi og hans klubb i hjemlandet. Men det sier jo mye at han spilte mot Rosenborg...

Hovedpersonen selv vil gjerne bli værende i Bergen også i 2012. — Ja, jeg og familien trives, vi er blitt behandlet veldig bra. Sånn som ting er nå, er jeg veldig åpen for å forlenge, sier Bajter, som har vunnet cupfinaler i Uruguay, både på junior- og seniornivå. Hva som venter på Ullevaal er han ikke helt sikker på.

Jeg vet bare at det er en stor fest og en viktig kamp for hele Bergen. Jeg skulle ønske kampen startet nå, jeg gleder meg!

Les også

  1. Branns cupfinaletapere

  2. Talentet som glapp for Brann

  3. Bergen eier Karl Johan

  4. Brann-supporterne drakk opp alt ølet på Flesland

  5. Vant to billetter i aller siste liten

  6. Kommentar: Et veivalg og et verdivalg

  7. Nå farges Oslo rød

  8. Den siste bergenser

Les mer om

  1. Fotball-NM