Fotball

Liverpool kollapset da Sevilla tok historisk trippel

I 45 minutter så Liverpool ut som mestere. Etter 90 minutter så de ut som en gjeng tapere.

Liverpools Nathaniel Clyne fortviler etter at Sevilla har gått opp i 3-1-ledelse.
  • Fredrik Saltbones

LIVERPOOL — SEVILLA 1-3

Sevilla var finalen i europaligaen for tredje år på rad. Liverpool kollapset etter pause.

– Vi kom aldri i gang i andre omgang og det er hjerteskjærende. Vi var ikke i nærheten av å vise det vi kan, og det er det mest skuffende, sa dagens Liverpool-kaptein James Milner etter kampen.

Seier i Europa League-finalen var Liverpools eneste sjanse for å spille i Europa neste sesong. Nå må Jürgen Klopp fokusere på den hjemlige serien og de hjemlige cupene.

Får skylden:

Les også

Tidligere Liverpool-profiler gjør denne spilleren til syndebukk

Milner: – Et ekstra slag i ansiktet

– Vi tenkte ikke på Champions League. Alt handlet om å vinne dette trofeet. Vi klarte ikke det, og det er ekstra slag i ansiktet at vi ikke får konkurrere i Europa neste år. Vi har spilt to finaler og tapt begge. Neste gang må vi fullføre jobben, fortsatte Milner.

Liverpool-manager Jürgen Klopp var meget skuffet etter kollapsen.

– Jeg er ansvarlig for prestasjonen. Vi mistet fullstendig troen på vårt eget spill, vi mistet strukturen i laget og vi ble nervøse i forsvar. Det viser at utviklingen vår ikke har vært like god som jeg håpet. Vi må bare fortsette videre og ta med oss denne erfaringen. Det er en skuffende og frustrerende kveld, sa Jürgen Klopp.

Liverpool hadde ledelsen, hadde de største sjansene, hadde trykket. De hadde kontroll. Men så skjedde det noe i pausen. Sevilla kom ut med farten til flytoget og før Liverpool-spillerne og publikum i Basel helt hadde skjønt at andre omgang var i gang hadde de utlignet ledelsen.

Sevillas Mariano kjørte tunnel på Alberto Moreno og sendte ballen til Sevillas toppscorer Kevin Gameiro. Han gjorde det en toppscorer skal gjøre. Det var scoring etter bare 19 sekunder av andre omgang.

  • Massive reaksjoner: Tidligere Liverpool-profiler gjør denne spilleren til syndebukk

Hva skjedde i garderoben?

Noe hadde skjedd i garderoben til det spanske laget. Noe viktig må den intense Sevilla-trener Unai Emery ha sagt til sine 11 utvalgte. Og spillerne hadde åpenbart hørt etter. Laget fra Andalucia var ikke til å kjenne i igjen.

Sevilla presset høyt, løp som om de skulle ha en viss mann i hælene, fant hverandre med hver eneste pasning. Liverpool løp mellom og skjønte egentlig ikke hva de skulle gjøre for å få låne ballen.

Derfor sto det 2–1 til Sevilla etter ett kvarters spill. Ledermålet var det Coke som sto for.

Men spillerne fra flamencoens hjemby var ikke fornøyde. De fortsatte å presse. Det fortsatte å løpe. Liverpool fortsatte å gjøre feil.

Bråk før kampen:

Les også

Her barker supporterne sammen inne på stadion før Europaliga-finalen

Sevilla-spillerne jubler vilt etter Kevin Gameiros utligningsmål.

25 minutter og vekk med dem

3–1 kom etter 25 minutter. Denne gangen var det tvil og linjemannen viftet for offside. Men den svenske kamplederen Jonas Eriksson mente at ballen hadde vært innom Liverpool-spillere på sin vei til Coke. Dermed ble det til slutt dømt mål.

Røde drømmer fra havnebyen nordvest i England var knust etter 25 intense minutter av andre omgang. Det kunne fortsatt skje et mirakel slik det skjedde et mirakel sist Liverpool spilte finale i en europacup for 11 år siden. Men det ble aldri noen kopi av opphentingen Liverpool sto for i den legendariske finalen mot Milan i Istanbul for 11 år siden.

I første omgang var det hverken snakk om mirakler eller at Liverpool kunne tape. Daniel Sturridge, mannen med skadene, storspilte. Spilleren som mange hadde begynt å miste litt av troen på. Da han fikk ballen skrått ut til venstre i banen etter 35 minutter sendte han de røde hordene i fistel. Et par dansestegfinter og et skudd med utsiden av venstrefoten var det som skulle til.

Vakrere kunne det ikke gjøres. De trofésultne tilhengerne til Liverpool danset. Endelig. Endelig kunne Liverpool ta med seg hjem en pokal det er verdt å pusse og sette fremst i skapet. Trodde de.

Kunne ledet mer

Liverpool kunne ha gått opp i 2–0 ikke lenge etter. Denne gangen var det Sturridge som ødela muligheten. Midtstopper Dejan Lovren gikk opp etter et hjørnespark og headet ballen i mål. Sturridge sto i offsideposisjon og forstyrret Sevilla-keeper David Soria. De svenske dommerne annullerte målet.

Det var i det hele tatt Liverpools omgang. Muligens ble de snytt for straffe og Daniel Sturridge hadde et par andre muligheter til å sette ballen i mål. Det var de røde fra Mersey som var tente, aggressive og klare til kamp. I pausen sang Liverpool-tilhengerne You’ll Never Walk Alone. Da i ren glede over at deres egne var i ferd med å gjøre noe alle drømte om.

Etterpå sang de også. En mollstemt versjon av samme sang.

Europaliga-finalen ble en stor nedtur for Liverpool.

Slåssing på stadion

Helt rolig gikk det ikke for seg utenfor banen og på tribunen i Basel. UEFA hadde av en eller annen grunn lagt kampen til en arena som ikke har kapasitet til mer enn 35.000 tilskuere.

Det var flere tilfeller av slåsskamper mellom Liverpool og Sevilla-tilhengere både inne på stadion før kampstart og utenfor stadion etter at kampen hadde begynt.

Liverpool skal ha fått tildelt 12.000 billetter, men flere engelske medier meldte at det kan ha vært så mange som 25.000 Liverpool-tilhengerne som hadde tatt turen til Basel og området rundt St. Jakob-Park.

Det endte imidlertid med nedtur for de røde fra Merseyside.

Podkasten Aftenpodden sport: Lytt og abonnér i Itunes eller hør episoden her nå:

Les også

  1. Liverpool ber titusenvis av fans trosse rådet til Jürgen Klopp

  2. Liverpool-fansen raser mot billettplanen: - Mange vil bli snytt for finalen

Les mer om

  1. Europa League
  2. Liverpool FC
  3. Sevilla FC