Fotball

- La oss håpe at Viking blir norges ledende lag i «gegenpress»

BLOGG: Johan Selvig oppsummerer 2016-sesongen og ser frem mot 2017.

Viking-blogger Johan Selvig.
  • Johan Selvig

Da er tiden kommet for en liten oppsummering av sesongen 2016. Som alle vet var det jo en turbulent sesong for fotballklubben Viking.

Turbulensen bestod hovedsaklig av elementer utenfor den grønne matta, men det er ikke tvil om at all støyen hadde sin påvirkning på de mørkeblå spillerne. Selv om en fotballklubb består av flere avdelinger som ofte er uenige i driften, er det nå engang slik at en er avhengig av hverandre for å lykkes. Vi så flere eksempler på uenigheter mellom sport og administrasjon, noe som til slutt førte til at Jonevret ble løst fra sine oppgaver.

Les også

  1. Viking-keeper skrev under for Aalesund

  2. Viking-interesse for Robin Shroot

Viking tok også grep i området rundt spillerlogistikken. Foran 2016-sesongen hentet Viking inn spillere som i utgangspunktet skulle forsterke førstelaget. Ibrahim, Pedersen, Kronberg, Sale, Udo og Skimmeland Aasheim var alle nye.

Ikke alle spillerne innfridde som forventet. Vi kan vel alle være enige i at det kun var Kronberg og til dels Skimmeland Aasheim som forsvarte midlene Viking hadde brukt på dem. Ibrahim spilte mye, men var ikke den toneangivende spilleren alle forventet han skulle være. Håpet er at han løfter seg noen hakk neste sesong og blir den nøkkelspilleren vi forventet han skulle være.

Til neste sesong må Viking treffe mye bedre med spillerne de henter inn. Goodchild som hadde en stor del av ansvaret rundt spillerlogistikken er borte, så jeg regner med det blir et at områdene Bård Wiggen skal ta seg av. Wiggen har mange relasjoner i fotball-Europa, så det er bare å håpe at noen av disse bærer frukter.

Les også

– Før jeg søkte Viking-jobben, så jeg for meg overskriftene sammen med jentene: «Henningsen må gå»

En annen oppgave som Wiggen bør ha er å være en slags mentor for det unge trenerteamet. Wiggen har gjennom sin fotballferd tilegnet seg mye fotballkompetanse som kan være gull verdt. Jeg tror det blir ekstremt viktig at Wiggen blir en sentral del av det sportslige apparatet, og ikke en skrivebordsittende administrator som tar seg av kun papirarbeid. Hans enorme kompetanse kan være gull verdt å ta med seg for Burchnall og Aarsheim.

Hvilke områder var Viking gode på, og hva kan forbedres neste sesong?

Viking sin største styrke i fjor var at de var et lag det var vanskelig å bryte ned når de lå i balanse. Defensivt var spillerne lojale og gjorde en solid innsats for å hindre motstanderne fra å score. 35 mål i mot på 30 kamper burde holdt til en topp fire-plassering. Problemet var at de kun fikk 33 nettkjenninger selv. Her har Viking sitt største forbedringspotensial. Så kommer alltid spørsmålene om en ikke slipper inn flere mål hvis en skal score mer. Nei, det trenger ikke å være slik. Det er deler av spillet Viking kan forbedre uten at det trenger å gå ut over den defensive tryggheten.

To sentrale punkter her er overganger og dødballer.

La oss ta dødballene først. Viking var tilnærmet ufarlige på offensive dødballer i fjor. Det gjaldt sågar frispark som corner. Ballen ble svingt inn i boksen uten at det virket som om spillerne hadde en plan om hva de skulle gjøre. Faktisk førte flere cornere til at motstanderen skapte sjanser på grunn av svak offensiv markering hos Viking. Med så mange fysisk lave spillere som faktisk Viking har, må en ha alternative dødballvarianter. Det manglet Viking totalt i årets sesong. Med å legge mer vekt på disse kan Viking få 5–10 «gratismål». Dette må forbedres til neste sesong.

Les også

Disse sportssakene husker vi fra 2016: Trenersparkinger, sterke historier, nedrykk og Viking-kaos

Når det gjelder overganger må Viking bli mye bedre til å ta vare på gunstige brudd. Burchnall har sagt at de ønsker høyt press og hurtige angrep, ikke ulikt den typen fotball som Leicester spiller. Her tror jeg Burchnall er inne på noe, men det som blir viktig er valgene spillerne gjør når de vinner ballen. Det nytter ikke å spille ballen bakover eller bredt når en vinner ballen gunstig. Nei, da må ballen hurtig i lengderetning forbi motstandernes forsvarsledd. Da vil en skape mange og store sjanser for Vikings angripere. Men en må huske på at det krever mye terping og trening for å utvikle disse kvalitetene hos spillerne. Det må være et av hovedfokusene trenerne har , når det gjelder det offensive mønsteret i Vikings spill.

Jeg gleder meg allerede til sesongen 2017, og er sikker på at vi i år får se et Viking som spiller en mye mer publikumsvennlig og attraktiv fotball. La oss håpe at Viking blir norges ledende lag i «gegenpress» og blir en Liverpool light-versjon...

Til alle fotballentusiaster ønsker jeg et godt nyttår og en formidabel 2017 sesong.

http://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/sport/multimedias/bdda8364357516c5edb763b47ea46996I

Les mer om

  1. Viking FK