Fotball

Røa får verdens beste lag i ryggen

Wolfsburg er for kvinnefotballen det Barcelona er på herresiden. Nå får Røa tyskerne på laget.

MER JUBEL? Røa tror på mer gulljubel nå når samarbeidsavtalen med Wolfsburg er i havn. Trener Geir Nordby og kaptein Gunhild Herregården feiret stort etter cupfinaleseieren i 2010. Begge fortsetter på en ny sesong. Foto: DAG GRUNDSETH

  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Den unike avtalen som er inngått mellom Wolfsburg og Osloklubben gjør det mulig å utveksle spillere, ha treningsleir i Tyskland og spille treningskamper mot de beste.

— Det blir en gulrot og ekstra motivasjon med et slikt samarbeide. Hvis en spiller eller flere gjør det bra, får de mulighet til utlånsavtale, sier Røas kaptein Gunhild Herregården.

24-åringen legger til at spillere fra Wolfsburg, som sliter med spilletiden i stjernelaget, kan komme til Røa og trene med dem.

— Det å få prøve seg mot verdens beste og lære av dem er uansett stort, legger telemarkingen til.

I Wolfsburg, der de nåværende Stabækspillerne Melissa Wiik og Leni Larsen Kaurin har spilt tidligere, er det stor interesse rundt laget. Klubben har lykkes med å gjøre kvinnefotballen interessant kommersielt og publikumsmessig.

Det trigger Røas daglige leder Tom Inge Egedahl. Han forteller at Røa ikke bare ønsker å bli best på banen i Norge, og ta tilbake topplassen fra Stabæk, men samtidig også utvikle et slagkraftig produkt utenfor banen.

— Vi ønsker å lære på flere fronter, men mener at begge klubber kan få et stort sportslig utbytte, sier han

Ny giv

Røa har vært inne i et generasjonsskifte. Trener Geir Nordby, som har fulgt kvinnefotballen i hovedstadsklubben i 16–17 år, mistet 12 spillere etter sesongen 2012. Oppbygningen har startet, og etter 8. plass i serien i år er det flere nye spillere på gang.

— Vi har akkurat signert tvillingene Sofie og Trine Skjelstad Jensen, som ble juniornorgesmestere med Grand Bodø i år. Nathalie Utvik, som spilte høyreback på cupfinalelaget til Avaldsnes, blir en stor forsterkning. Dessuten har Røa fått Nora Byan Nilsen og Kirvil Schau Odden fra Kolbotn.

Av sterke spillere fra før er Herregården, Silje Vesterbekkmo, Kine Kvalsvik, Hedda Strand Gardsjord og veteranen Kristine Edner Wæhler, hvis hun velger å fortsette.

Røa under Geir Nordbys ledelse har fem serie- og fem cupfinaleseire. Wolfsburg har sett at de rødkledde har guts og tæl.

Gunhild Herregården mener at Røa igjen vil stå for noe spesielt, det å ha samhold og «spille på lag», som hun mener Wolfsburg kan ha noe å lære av. I 2011 kom Røas foreløpig siste seriemesterskap i sesongen da det også ble sølv i cupen.

— Vi har spilt mot Wolfsburg i Champions League. Da tapte vi på bortebane, en spilte uavgjort 1–1 på Nedre Eiker.

Vinnerlag

Wolfsburg vant Champions League i 2012/13 ved å vinne samtlige kamper. Tyskerne har fire landslagsspillere som ble europamestre i år.

- Hva er den største forskjellen mellom dere pr. i dag?

— Ressursene er veldig annerledes. I Wolfsburg er alle spillerne profesjonelle, og de har mye større midler til rådighet. Det blir spennende å se hvordan de trener og gjør ting, mener Gunhild Herregården, som synes at Røa har fått til mye med små ressurser.

— De to lagene skal gjensidig hjelpe hverandre videre, og jeg benytter gjerne sjansen hvis jeg kan hospitere med dem

Les mer om

  1. Røa IL