Landslagsspiller vokste opp med fire foreldre

– De er like mye familie selv om de ikke er det i blodet, sier Ola Kamara.

Ola Kamara og Per-Mathias Høgmo håper begge ballen spretter Norges vei i Slovenia.
  • Roar Lyngøy

Strømsgodset-spilleren Ola Williams Kamara er for første gang med i landslagstroppen til kampene mot Slovenia og Island.

I åpenhjertige intervjuer med Drammens Tidende og Budstikka forteller Kamara om en oppvekst med ikke mindre enn fire foreldre.

– Det har betydd så mye. De er like mye familie selv om de ikke er det i blodet. De har skapt trygghet for meg, sier Kamara til Budstikka.

Foreldrene søkte hjelp

Han har hatt to hjem gjennom hele oppveksten. Ett hos de biologiske foreldrene på Bislett, og ett hos Anne Marie og Morten Hansen på Grav i Bærum, der Kamara var i såkalt besøkshjem.

Hans opprinnelige foreldre var slitne og valgte selv å søke hjelp da Kamara var ett år gammel, og helger, bursdager og høytider tilbragte han hos Grav-familien.

Kamara ønsker å poengtere hvor viktig det er at noen stiller opp for barn som trenger ekstra støtte.

– Jeg trenger ikke å vinne i Lotto. Jeg trakk vinnerloddet da jeg ble født i Norge og så møtte AnneMa og Morten. Jeg tror bakgrunnen min har gjort meg mer åpen for andre mennesker. Det har vært en fin erfaring , sier han.

Det begynte med en annonse i Dagbladet: Om det var noen som kunne tenke seg å være besøkshjem for en liten gutt på ett år.

– Mange sier til Ola at han er heldig som kom til oss. Men vi er jo like heldige, vi. Han har vært en solstråle i vårt liv, og alle er veldig knyttet til ham, sier Morten Hansen.

Mange barn i kø

Selv om de «bare» var et besøkshjem og ikke fulltids fosterhjem, er dette helt uvurderlig mener Randi Tryggestad i fosterhjemstjenesten.

– Det er lettere å få nok besøkshjem enn fosterhjem, så behovet for det siste er nok størst. Men veldig mange av fosterforeldrene har begynt enten som støttekontakt eller besøkshjem. Og når de opplever hvor meningsfylt det er å bidra til å gjøre noe for andres barn, melder de seg gjerne som fosterhjem , sier Tryggestad til Budstikka.

Mange barn står i kø for å få hjelp.

– Min egen positive erfaring gjør at jeg selv har lyst til å være støttekontakt eller noe sånt, og på den måten gi noe tilbake , sier Kamara.

Tirsdag fyller Ola Kamara 24 år. Den kvelden skal Norge møte Island på Ullevaal – med bonusforeldrene Anne Marie og Morten på tribunen.