Fotball

Skal vaksinere RBK-spillerne

<p>RBK-lege Torbjørn Grøntvedt håper at spillerne skal få svineinfluensa-vaksine allerede i neste uke.</p>

RBKs lege Torbjørn Grøntvedt i frydrama.
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen
  • Gunnar Evensen

Fredag kveld ble det kjent at Ville Jalasto er smittet av svineinfluensa. Jalasto spiller på Aalesund som RBK møter på Lerkendal søndag. Tidligere er fem spillere i HamKams spillerstall rammet.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen anbefalte i går hele befolkningen å la seg vaksinere. Det rådet har Rosenborg fulgt.

–Jeg har forsøkt å få tak i vaksine denne uka, men det har ikke vært mulig. Jeg skal bestille vaksinen mandag, og spillerne vil forhåpentligvis bli vaksinert i løpet av uka, sier Grøntvedt.

–Hvor mange doser bestiller du?

–Nok, sier RBK-legen.

Rutiner

Klubben har i mer enn ti år hatt rutiner for influensavaksine.

–Jeg husker ikke nøyaktig når vi startet med å vaksinere selv, men vi har ikke hatt noen problemer med influensa siden dette fellesopplegget med vaksine mot vanlig influensa startet, forteller Grøntvedt.

Effektivt

Vanligvis går folk til sine fastleger for å få vaksine mot influensa. I RBK er det Grøntvedt som er fastlegen til spillere og ansatte i sportslig avdeling. Dessuten er det effektivt å organisere vaksinen gjennom klubben.

–Hvis en spiller eller ansatt blir smittet og møter opp på trening, vil snart alle være smittet. Jeg ser jo at HamKam er utsatt for sykdom nå. Fotballspillere reiser mye og oppholder seg ofte på steder der smitten spres; i fly, på flyplasser etc. Det er en av grunnene til at vi satser så hardt på å ha et opplegg selv, sier han.

Ikke tvang

Både Grøntvedt og RBKs medisinske koordinator påpeker at Rosenborg ikke har til hensikt å gå foran resten av befolkningen for å få vaksinen.

– Vi har fått en anbefaling fra folkehelseinstituttet som vi følger. Vi tvinger ikke spillerne til å ta vaksine. De som ikke ønsker det, skal få slippe, sier Schwabe.

Folkehelseinstituttet regner med at vaksineringen av risikogruppene skal være gjennomført i midten av november. Deretter starter vaksinering av resten av befolkningen.

– Vi skal vente på vår plass i køen og vi står ikke på førsteplass, påpeker Haakon Schwabe.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien