Fotball

AaFK tapte bunnkampen

Brann fikk sin fortjente scoring ti minutter før slutt og vant 1-0 i Bergen.

  • Sveinung Nedregotten

Med støtte fra nesten 14000 tilskuere på tribunen var det forventet at et desperat Brann-lag på nedrykksplass skulle gå i strupen på AaFK fra start. Det gjorde hjemmelaget kanskje ikke helt innledningsvis, men utover i første omgang ble rødtrøyene mer og mer dominante og skapte drøssevis med sjanser og farlige dødballer.

AaFK greide mirakuløst nok å berge 0-0 til pause. Den brukte Jan Jönsson til å legge om formasjonen, og bortelaget hadde mye bedre kontroll på Brann i andre omgang.

MÅLSCORER: Branns Jakob Orlov mot Aalesunds Daniel Arnefjord.

Det så ut til at AaFK skulle ro i land et uhyre viktig bortepoeng, men ti minutter før slutt gav Jakob Orlov Brann seieren. Alt i alt var det veldig fortjent.

Dominant høyreside

Brann angrep mye og med og godt på høyresiden i første omgang, og flere ganger kom høyreback Andreas Vindheim og kantspiller Erik Huseklepp seg til innlegg. Etter ni minutter traff Vindheim Kristoffer Barmen med innlegget, men unggutten headet ballen over mål. Minuttet etterpå var det Huseklepp som fant Barmen med et innlegg fra høyresiden. Nå traff Barmen målet, men den svake headingen gikk rett på Sten Grytebust.

Nå var det fart i kampen, og i det 12. minutt fikk AaFK en god kontringsmulighet. Ballen ble slått opp på Leke James, som ventet opp spissmakker Mos Abdellaoue, som avsluttet med breisida fra seksten meter. Skuddet gikk rett på Branns keeper Piotr Leciejewski.

Barmen igjen

Brann og Barmen fortsatte imidlertid å skape farligheter fra høyresiden. Etter 16 minutter ble et frispark slått inn fra høyre, og der hang nok en gang Barmen i lufta. Men mutters alene headet han ballen over mål. Den burde han fått mer ut av.

I det 25. minutt kom Huseklepp selv til avslutning, da han skjøt et lurt skudd rundt AaFKs venstreback Oddbjørn Lie. Sten Grytebust lå imidlertid i nærmeste hjørne og reddet greit.

To minutter etterpå var Brann frempå igjen. Etter en corner var det flipperspill i AaFK-feltet, før en god Grytebust fikk slått ballen unna.

Huseklepp herjet

Nå haglet det med Brann-muligheter. I det 29. minutt gikk Huseklepp for n-te gang til linja og fikk slått på bakerste stolpe, der kastet venstreback Demir seg fram og headet ballen via et AaFK-bein til corner

Minuttet etterpå gjorde Huseklepp alt selv. Han fintet ut en svimmel Oddbjørn Lie, og skjøt via stolpen og kroppen til Grytebust og ut over dødlinja. Der hadde Grytebust og AaFK flaks. Ballen kunne like gjerne havnet i mål.

Hva så med AaFK?

Bortelaget fikk knapt nok låne ballen i første omgang. Den føltes som et eneste langt Brann-angrep ispedd en haug med småfarlige frispark og cornere. AaFK greide stort sett bare å rense unna, og var knapt nok over midten hele omgangen. Spydspiss Mos måtte stadig oftere ned og hjelpe en rystet Lie på venstrebacken, og det ble lang vei tilbake i angrep. Men trøsten for AaFK var at de holdt Brann til 0-0 til pause.

I pausen kom nykjøpte Karnass inn for Mos på AaFK, som så ut til å legge om til mer defensiv 4-5-1-formasjon.

Og Karnass markerte seg nærmest direkte. Etter en flott forsering på venstresiden fant AaFKs nykommer Barrantes med en nydelig stikker. Costaricaneren var fri inne i Branns sekstenmeter, men han greide ikke å få skuddet innenfor stengene.

Bedre organisering

Men Brann var fortsatt det toneangivende laget. Hjemmelaget hadde som i første omgang ballen mye på AaFKs banehalvdel, men nå hadde bortelaget fått mer orden på struktur og forsvarsspill, og det var langt mellom Branns muligheter. Den fryktede høyresiden fra første omgang ble nøytralisert, og det var stort sett bare langskudd og halvsjanser Brann produserte.

AaFK virket å være fornøyd med å spille for 0-0, men fikk et par brukbare kontringsmuligheter utover omgangen. Etter 72 minutter gikk Peter Orry Larsen til dødlinja på venstresiden og fikk slått et flatt innlegg på bakerste stolpe til Leke James. Nigerianeren var imidlertid uheldig med mottaket og rotet ballen bak dødlinja.

Minuttet etterpå hadde Brann ballen i mål etter en stor feilvurdering av AaFK-keeper Grytebust. Men scoringen ble korrekt avblåst for offside.

I det 80. minutt kom James til avslutning igjen. Denne gangen på et innlegg i luften. Headingen hans ble for svak og gikk rett på Branns keeper.

Orlov scoret

Brann flyttet etter hvert opp midtstopper Azar Karadas som spiss, for å få mer trøkk i angrepsspillet. Og etter 82 minutter gav det resultater. Karadas dempet ballen ned til Jakob Orlov, som dunket ballen i hjørnet. 1-0 til Brann, og det var veldig fortjent.

AaFK prøvde å flytte opp folk mot slutten, men greide aldri å svare. Brann vant veldig fortjent 1-0, og har kontakt med AaFK på tabellen. Bergenserne er nå bare tre poeng bak.

Vi fulgte kampen direkte:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. SK Brann
  3. Aalesunds FK