Fotball

Molde-treneren studerer de beste i verden

Misund tar Europas høyeste trenerutdanning. Nå lærer han av keeperspillet til Neuer og de Gea.

Europeisk topptrener: Etter ti år i Molde Fotballklubb har Per Magne Misund nå begynt på ett års studium for å ta Uefas Pro-lisens for keepertrenere.
 • Trond Hustad
  Trond Hustad
  Rbnett

MOLDE: Per Magne Misund henter inspirasjon fra Manuel Neuer og David de Gea når han skal gjøre Moldes Ethan Horvath til eliteseriens beste keeper.

 • Følg Stabæk-Molde direkte klokken 20

Misund har vært keeper keepertrener i Molde Fotballklubb de ti siste årene. Nå har han startet på Uefas høyeste utdanning, det såkalte Pro-lisenskurset.

Tidligere har han besøkt klubber som Blackburn, Everton, Ajax, Liverpool og Chelsea.

Ethan Horvath er Moldes førstekeeper for øyeblikket. Per Magne Misund mener amerikaneren har et nivå og et potensial som er større enn mange forstår. – Han kan bli så god han bare vil, sier Misund.

– Det er sunt å se hvordan de store klubbene jobber og plukke med seg noe nytt på veien. Samtidig kan vi sammenligne oss med andre og få bekreftet at vi allerede gjør veldig mye bra i Molde, sier Misund.

Les også

Solskjær boikotter fotballmagasin etter «heksejakt» på Jim Solbakken

Studerer de beste

Han har ingen spesielle forbilder blant internasjonale keepertrenere, men henter mye inspirasjon fra verdens beste målvakter.

– Manuel Neuer (Bayern München) har ekstremt offensiv stil. David de Gea (Manchester United) er reaksjonssterk en mot en. Marc-André ter Stegen (Barcelona) har en fantastisk fotballforståelse og ballbehandling med beina. Vi henter elementer fra alle disse når vi tilpasser treninga til våre egne keepere. Vi studerer dem i kamp, og i tillegg legger mange av toppklubbene ut øvelser på Youtube, sier Misund.

Landslagsspillere

Ethan Horvath er på U20-landslaget til USA, mens Andreas Linde er i U21-troppen til Sverige. Begge er attraktive unggutter som allerede kunne vært solgt til utlandet.

Molde-keeper Andreas Linde håper på spilletid i eliteserien.

– Vi er kjempeglade for at vi får ha to så gode målvakter her sammen med Neydson da Silva som tredjekeeper. Jeg håper vi får beholde begge to i klubben en stund til, men Molde er jo ikke toppen av fotballpyramiden i Europa. Vår jobb er å videreutvikle gode spillere og gjøre dem klare for neste steg i karrieren. Målet er ikke at de skal være her til de blir 35 år, slår han fast.Treneren beskriver Moldes målvakter som ulike typer.

– Neydson er veldig god i målet og en mot en. Andreas er lang med svært stor rekkevidde. Ethan er litt den klassiske keeperen som er bra på alt. Alle må ha forskjellige opplegg som er skreddersydd for å gi dem utvikling, sier måndalingen.

Horvath i OL-kvalifisering

Horvath har tatt plassen etter Ørjan Nyland. Linde er rivalen som strengt tatt er for god til å sitte på benken i eliteserien.

– Ethan la lista selv i fjor høst, da leverte han mange sterke prestasjoner. Nå handler det om at han må stabilisere seg på dette nivået. Men han er fortsatt bare 20 år og har mye å jobbe med. Han vil prøve og feile litt, og spille både gode og dårlige kamper, sier Misund.

Mandag reiser Horvath til USA for å spille playoff til OL mot Colombia. Returkampen er neste uke og Horvath er derfor først tilbake i Molde torsdag 31. mars, dagen før hjemmekampen mot Lillestrøm.

– Andreas trenger spilletid og kommer til å få sine kamper utover i sesongen, men det er Ole Gunnar (Solskjær) som styrer dette, sier Misund.

Omfattende kurs

Pro-lisenskurset han har begynt på går over 150 timer det neste året. Deltakerne skal ha fire samlinger på Ullevaal stadion i løpet av sesongen. Misund er på gruppe med keepertrenerne i Viking (Kurt Hegre), Levanger (Robert Hunstad) og Östersund (Linus Eriksson). Alle skal besøke de tre andre klubbene. Denne uka var Misunds gruppe i Molde for å se hvordan klubben legger opp treninga rundt målvaktene.

– Det er veldig interessant og lærerikt. Vi kjører ei treningsøkt, viser video, analyse, statistikker og øvelser. Vi forteller hverandre nesten alt. Men noen hemmeligheter beholder vi, smiler Per Magne Misund.

Les også

 1. Singh spiller med samme drakt og bor i samme leilighet

 2. Sent drømmetreff reddet Deila

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm1283124111327
2Molde1181222111125
3Viking136342417721
4Strømsgodset126242020020
5Bodø/Glimt115422214819
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Stabæk Fotball
 3. Molde FK
 4. Ethan Horvath