Fotball

Start-sjefen ut mot NFF: – Kronen på verket av elendig ledelse

Alle Starts potensielle kvalikkamper har blitt forskjøvet. Det får Start-sjefen til å rase.

Start-spillerne takker tilreisende supportere etter kampen mot Notodden lørdag.
 • Steffen Stenersen

Fædrelandsvennen skrev for noen dager siden at kvalikoppsettet kunne bli endret, noe Start var sterkt kritisk til. Nå er oppsettet her, og det ble som Start fryktet.

Slik spilles kampene:

 • Lørdag 23.11. kl. 18:00
  Kamp 1: Kongsvinger – Sogndal
 • Onsdag 27.11. kl. 18:30
  Kamp 2: KFUM Oslo – Vinner kamp 1
 • Søndag 01.12. kl. 15:00
  Kamp3: Start – vinner kamp 2
 • Lørdag 07.12. kl. 18:00
  Vinner kamp 3 – Nr. 14 i Eliteserien
 • Onsdag 11.12. kl. 19:00
  Nr. 14 i Eliteserien – vinner kamp 3

I utgangspunktet skulle kamp 2 spilles 30. november, mens kvalikfinalene skulle spilles 4. og 7. desember. Nå har alle disse tidspunktene blitt flyttet.

Les også

BAKGRUNN: Datoen for kvalikkampen kan bli endret. Det får Start-sjefen til å reagere

– Det eneste positive er at de har konkludert med når kampene skal spilles. Det at de har gjort endringer fra et allerede satt oppsett er under enhver kritikk. Vi har nok utfordringer med å få folk på kamp her, og steg én for å fikse det er ikke å endre allerede oppsatte tidspunkter, sier Christopher Langeland, arbeidende styreleder i Start En Drøm.

Han langer nå ut mot Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball, og det han kaller elendig ledelse.

- Det er viktig å få fram at vi gleder oss til kampen og få flest mulig folk på stadion. Vi vil gjøre alt vi kan for å vinne. Det vi reagerer på er måten dette har blitt håndtert på, som bare er kronen på verket av elendig ledelse fra NFF og NTF.

Langeland varsler at dette er noe Start kommer til å ta tak i, og beskriver informasjonsflyten og dialogen med forbundet som svært mangelfull.

– Det har vært altfor dårlig og kommer altfor seint. Det er klubber her som må gå i seg selv også. Dette oppsettet har vært kjent i en lengre periode, og eventuelle utfordringer burde vært tatt opp da oppsettet ble klart. Ikke når man opplever å stå med begge beina i nedrykksstriden, sier Langeland.

I forrige uke ble det sendt ut en forespørsel fra Norsk Toppfotball til klubbene, med spørsmål om å komme med forslag til nye datoer. Der viste det seg at ti av elleve spurte klubber ønsket å ha likt antall dager mellom kampene, mens Start som eneste klubb ønsket å beholde oppsettet slik det var.

Dette svarer NFF

Rune Pedersen, seksjonsleder for turneringsadministrasjon og arrangement i NFF, sier de har lagt sportslige hensyn til grunn i oppsettet:

– Vi har lagt kvalikkampene til etter den internasjonale perioden, og dermed kommer vi ikke i gang før sent. Hvis Kongsvinger eller Sogndal vinner og skal spille mot Start i kamp tre, så ville de fått tre kamper på seks dager. Dermed mener vi, med støtte fra NTF, at det å gi en ekstra hviledag er mest mulig fair, sier Pedersen til Fædrelandsvennen.

– Langeland reagerer på at man endrer på et allerede fastsatt oppsett. Hvorfor gjør dere det?

– Nå er det slik at alle runder står med et utgangspunkt i hovedterminlista. Men kamper blir fra runde en flyttet av både sportslige hensyn og tv-hensyn. Å holde fast ved en dato som ble satt for ett år siden når vi ser at det vil gi sportslig begrensning, mener vi er ufair, sier Pedersen.

Ettersom Sogndal har flere spillere på aldersbestemte landslag, har de krav på å få utsatt kampen ifølge Pedersen. Derfor ble det vanskelig å spille de første kampene før landslagspausen er over.

– Langeland kaller det «kronen på verket av elendig ledelse» og mener informasjonen har vært mangelfull. Hva sier du til det?

– Vi har fått en henvendelse fra Norsk Toppfotball, hvor Start er medlem og så vidt jeg vet Start er eneste klubben som ikke ga tilsvar, med en klar innstilling. Derfra har vi prøvd å legge det sportslige til grunn, sier Pedersen.

Norsk Toppfotball: - Burde sett dette tidligere

Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball, har forståelse for Starts reaksjon.

– Vi informerte om at datoene for Start var 30. november, 4. og 7. desember. Så ble dette informert til Start. Så oppdager vi i etterhånd, og det burde vi alle som holder på med dette sett tidligere, at det førte til en ujevn belastning. Vi er opptatt av fair play, og har stor forståelse for Christophers argument om at dette burde vært oppdaget tidligere, sier Øverland.

– Når så har skjedd, er det vår oppgave å representere interessene til klubbene og høre med de som er i den situasjonen. Det føler jeg vi har gjort på en OK måte. Vi har blitt kjent med synspunktene til Start og de andre klubbene, og oversendt til NFF for endelig beslutning, sier Øverland.

Ifølge Øverland var det kun Start som ikke ønsket å endre tidspunkt.

Les også

Det har vært glisne tribuner på Sør Arena. Men noen Start-supportere følger laget (nesten) uansett

Slik forbereder Start seg sportslig

Start avsluttet seriespillet med 2–0 seier borte mot Notodden lørdag, men den viktigste delen av sesongen kommer i månedsskifte. Starts motstander i første kvalikkamp blir enten Kongsvinger, Sogndal eller KFUM.

– Det spiller ingen rolle hvem vi får av de tre lagene. Det får gå sin gang det der. Alle tre er tøffe å møte, på forskjellige måter med litt ulike spillestiler. Vi tar det som kommer, sier Start-trener Joey Hardarson, som innrømmer at det er utfordrende at det er tre uker til neste tellende kamp.

Les også

Start-talentet var frustrert og tok «dårlige valg». Nå har han tatt grep

Det er allerede klart at Start møter Viking i treningskamp på SR Bank Arena i Stavanger kommende torsdag klokken 15.00. Kampen sendes på fvn.no.

Deretter tar laget noen dager fri før de møtes igjen neste mandag.

– Viking-kampen blir viktig. Det er litt spesielt å vente tre uker til kvalikkampen. Det blir utfordrende og handler om å holde spillerne friske i hodet og kroppen. Fra og med mandag starter forberedelsesfasen til den første kampen. Vi skal trene godt, og kanskje finne på noen ting innimellom som ikke handler om fotball, men som gir energi, sier Hardarson, som også kommer til å sette opp en internkamp på Sparebanken Sør Arena når motstanderen i den første kvalikkampen blir klar.

Les også

Viking møter Start torsdag. Vi sender kampen direkte.

Seks eliteserielag potensielle kvalikmotstandere

De tre mulige lagene Start kan møte tok henholdsvis 17 (Sogndal), 16 (Kongsvinger) og 14 (KFUM Oslo) færre poeng enn Start gjennom sesongen.

– På en måte så er det merkelig. At lag som kommer 16–17 poeng bak får mulighet til å rykke opp kan diskuteres. Men det er sånn det er, konkluderer Hardarson.

Det er fortsatt to runder igjen i Eliteserien. Akkurat nå innehar Mjøndalen kvalifiseringsplassen, men hele seks lag kan ende der til slutt. Lillestrøm (29 poeng), Tromsø (29 poeng), Sarspborg (28 poeng), Mjøndalen (27 poeng), Strømsgodset (26 poeng) og Ranheim (24 poeng) står alle i fare for å rykke ned, enten direkte eller via kvalifisering.

Les mer om

 1. Sogndal
 2. IK Start