Haaland brølte for hat trick i supercomeback – hedret med stående applaus

MANCHESTER (VG) (Manchester City-Crystal Palace 4–2) Regjerende Premier League-mester Manchester City lå under 0–2 mot middelhavsfarer Crystal Palace. Da snudde Erling Braut Haaland (22) kampen med tre scoringer på 19 minutter.

– Det er en veldig god følelse. Det er et stolt øyeblikk for meg og familien min. Disse kampene er grunnen til at jeg er her – for å endre ting når det er vanskelig, sier Haaland til den engelske TV-rettighetshaveren BBC.

Nettkjenningene er jærbuens første foran egne supportere på Etihad Stadium, og han scoret like godt tre. Etter målene brølte Haaland av glede sammen med over 50.000 City-supportere som omfavnet hverandre og jublet euforisk i samspill med sin nye helt. Hat tricket er 22-åringens første i den lyseblå drakten etter 600-millionersovergangen fra Dortmund i sommer.

Forventningene på Haalands unge skuldre har vært enorme, som Premier League-sirkusets umiddelbart største attraksjon. Foreløpig har den norske landslagsspissen innfridd på sensasjonelt vis – med seks mål på sine fire første seriekamper.

– Endelig spilte (Phil) Foden ballen til meg, sier en glisende Haaland i dette intervjuet med Viaplay:

I de to siste kampene har det vært situasjoner hvor lagkameraten har gått for skudd – i stedet for å spille Haaland foran mål.

– Jeg har skreket til ham på trening og sagt at det er på tide at han spiller til meg. Det er godt at han endelig fant meg.

Hat tricket gjør Haaland til toppscorer i Premier League, sender City til topps på tabellen før Arsenals kveldsmøte med Fulham og bidro til at hele Etihad Stadium reiste seg med stående applaus da deres nye yndling gikk av banen seks minutter før slutt. En snau halvtime etter matchen kom Crystal Palace-manager Patrick Vieira (46) gående rolig inn til en pressekonferanse her på Etihad. Med tunge steg gikk den tidligere storspilleren opp på podiet.

– Kvaliteten på Haaland er ingen overraskelse, sier Vieria til VG, tydelig skuffet.

– Kvaliteten til dette City-laget gjør at spillere som han får skinne, forteller den tidligere Arsenal-kapteinen med fortid også i lyseblått på Etihad.

En av grunnene til Citys eufori, var at stemningen lenge var langt mer dyster for alle som er glad i klubben. John Stones (28) endret tidlig kampens karakter – til hjemmelagets disfavør. Snaut fire minutter var spilt idet Haalands lagkamerat styrte ballen i eget nett etter et presist slått frispark fra gjestenes eminent venstre kant, Eberechi Eze (24).

Starten fikk Etihad-publikumet til å se på hverandre med undrende blikk, mens Patrick Vieiras blå- og burgunderkledde menn kunne senke seg dypt med visshet om at laget hadde en overraskende ledelse å forsvare.

– Det handlet om små justeringer. Vi lyktes nesten i første omgang så alt handlet om å få gjort endringene. Dette er slik vi gjør det, sier Haaland.

Kampbildet minnet om Citys første hjemmekamp for sesongen, mot Bournemouth, da Haaland ble pakket inn av motstanderne og bare hadde åtte touch på 78 minutter. Forskjellen var at heller ikke jærbuens lagkamerater maktet å score i riktig mål under lørdagens match – før Palace økte til 2–0.

Etter å ha passet på Haaland sammen med stoppermakker Marc Guehi (22) i en halv omgang, trippet danske Joachim Andersen (26) inn i Citys 16-meter for londonernes eneste corner før hvilen. Dødballen var igjen presis fra Eze, som skrudde ballen mot straffemerket. Etter å ha kvittet seg med oppasser Kyle Walker (32) med en rask bevegelse, timet danske Andersen opphoppet perfekt og økte gjestenes ledelse med et kontant hodestøt i det lengste hjørnet.

For andre gang i kampen måtte Haaland legge ballen ved midtsirkelen. Før nok et avspark ga 22-åringen klare direktiver til lagkameratene, som alle fortvilte. På sidelinjen fektet Pep Guardiola innledningsvis febrilsk med armene i et desperat forsøk på å få spillerne til å utføre kampplanen.

På stillingen 2–0 satte Haalands spanske manager seg ned på trenerbenken – trolig like forbløffet over det han hadde sett som resten av de over 50.000 tilskuerne på Etihad Stadium. Etter en omgang hvor City bare hadde kommet til noen få sjanser, slo og sparket Haaland i stolpen før han løp som førstemann mot spillertunnelen.

BRUKTE FRUSTRASJONEN GODT: Dette var det siste Haaland gjorde i første omgang før han løp revansjelysten mot garderoben.

Den regjerende Premier League-mesteren var nødt til å heve seg, noe som raskt viste seg å bli tilfelle. Åtte minutter etter pausepraten tråklet Bernardo Silva (28) seg innover i banen, skjøt langs gresset – via Jeffrey Schlupp (29) – og i mål. Håpet om tre poeng var igjen reelt.

Fra sidelinjen sendte i tillegg Guardiola inn to forsterkninger. Ilkay Gündogan fikk hvile fra start. I det kampuret rundet 60 minutter ble Citys lagkaptein brakt inn på banen sammen med den argentinske spisservervelsen Julian Álvarez (22). Grepene bidro kjapt til suksess. For bare sekunder senere utlignet Haaland etter en massiv City-dominans, idet 62. spilleminutt. Seks minutter senere satte nordmannen inn sitt andre mål for dagen og etter 81 minutter var hat tricket komplett.

– Det er veldig viktig å ha denne mentaliteten, og vi må bare ha den enda oftere. Vi må fortsette å jobbe hardt, sier Haaland, som allerede onsdag kan score nye mål i oppgjøret mot Nottingham Forest – også det på Etihad Stadium.

Premier League

SVUTMP
1Arsenal28223366264069
2Manchester City27194467254261
3Manchester United2615564135650
4Tottenham Hotspur28154952401249
5Newcastle United261211339192047
  • Champions League
  • Europaliga
  • UEFA Conference League
  • Nedrykk