Stjernene hyller England-sjefens forvandling: – Fantastisk

ROMA (VG) Gareth Southgate (50) har snudd opp ned på en elendig engelsk trend. Men flere barrierer må brytes hvis de skal gå hele veien.

KAPTEINSKLEM: Harry Kane og Gareth Southgate omfavner hverandre etter 4–0-seieren over Ukraina.

Kanskje er det denne statistikken som best oppsummerer hvilken forvandling England har gjennomgått siden Southgate tok over som engelsk landslagssjef:

Under Southgate har England vunnet fire utslagskamper i mesterskap.

Før Southgate hadde England vunnet tre utslagskamper på de ti foregående mesterskapene.

– Gareth har vært strålende, sier Harry Kane til VG etter 4–0-seieren over Ukraina.

Les også

England-sjefen til VG: – Kanes verden er mye mer komplisert

Tomålsscoreren mot Ukraina kjenner sjefen godt etter å ha jobbet med ham både på U21- og A-landslaget.

– Han gir troppen ro og samler oss. Det viktigste han gjør, er å samle oss. Enten du spiller, er på benken eller i troppen, så har han skapt et lagmiljø der drar alle i samme retning, sier kapteinen og fortsetter:

– Han er en fantastisk trener. Han har veldig gode ideer. Han gjør ting slik han ønsker å gjøre det, men er åpen for å snakke om enkelte ting med enkelte spillere.

Han omtaler Southgate som «generelt bare en skikkelig bra fyr».

– Guttene liker ham veldig godt. Vi vil spille for ham og vinne for ham, sier Kane.

Midtbanespiller Mason Mount trekker frem Southgates evne til å ta hensyn til ulike motstandere og omstendigheter som en nøkkel til at han lykkes så godt i utslagskampene.

– Han har vært veldig tilpasningsdyktig, sier Mount til VG.

– Måten vi trener på under ham, er også en enormt viktig del av vår forbedring. Han bytter ofte på laget, alle kan håpe på å få muligheten. Det er en viktig grunn til suksessen, sier Chelsea-stjernen.

Selv peker ikke Southgate på seg selv da han får spørsmål om hva som har vært de viktigste årsakene til den engelske oppturen.

– Det har vært så mange ting på veien, så mange folk involvert. Vi har fantastiske spillere og et veldig godt støtteapparat som har skapt et godt og profesjonelt miljø, sier Englands landslagssjef til VG.

Les også

Super-Sterling: Fra «obskøn» og «rotte» til folkehelt

Det har riktignok ikke bare gått én vei, understreker mannen som ledet England da de røk ut i semifinalen av VM mot Kroatia for tre år siden.

– Vi har måttet lide for å komme dit vi er. Vi har hatt noen vanskelige kvelder og tøffe kamper, men vi spiller nå med mye tro på oss selv. Spillerne ser hva som er mulig, sier Southgate.

Som vanlig oppfordrer han til ro i forkant av onsdagens semifinale mot Danmark på Wembley:

– Vi har fortsatt en lang vei å gå. Vi er ikke fornøyd. Dette var en ny fornøyelig kveld for folk, men allerede før kampslutt tenkte jeg på neste utfordring.