Åge Hareide beklager at han kalte Pride-bevegelsen for propaganda

Åge Hareide skapte stor oppstandelse da han kalte pride-bevegelsen for propaganda. Nå beklager han ordbruken.

Åge Hareide beklager hvordan han ordla seg i intervjuene med trønderavisene.

– Det var en feil fra min side å kalle det propaganda, og det unnskylder jeg. Selve bevegelsen er veldig bra. Det var ikke noe i denne retningen som var tenkt i intervjuet, sier Hareide til VG.

Han har fått sterke reaksjoner etter at han sa at fotballen ikke burde brukes til «propaganda», som markering av Pride, Black Lives Matter og Qatar, og sier han ble feil fremstilt. «Jeg syns vi burde holde fotballen ren. Jeg syns vi burde finne ut hvordan vi ikke skal bruke idretten til en propaganda for hva som helst», sier Hareide ifølge Nidaros.

– Det stemmer ikke helt overens med det som var intensjonen med saken, som var å belyse hva vi skulle bruke idretten til. Pride ble trukket inn fordi jeg sa at UEFA var sterkt i tvil på en henvendelse om å belyse en bevegelse, en bevegelse jeg sa er positiv. Det er ingen retningslinjer for hva vi kan bruke fotballen til i dag, sier Hareide videre.

Han sier han skal ta kontakt med Adresseavisen og Nidaros for å reagere på hvordan de trakk inn Pride i hans uttalelser.

– Det ser ut som jeg er motstander av Pride-bevegelsen, og det stemmer overhodet ikke. Jeg ønsket kun å reise spørsmål om hva fotballen skal brukes til, sier Hareide.

Styreleder Ivar Koteng i Rosenborg mener overfor VG at han skjønte at det som kom frem, ikke var noe Åge står for.

– Jeg synes det er flott og voksent gjort at han beklager den ordbruken, sier Koteng videre.

Les også

Bakgrunn: Hareide støtter UEFA om Pride-markeringer: – Jeg syns ikke idretten skal brukes til det

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) var blant mange som reagerte på ordbruken.

– Åge Hareide er et stort forbilde for mange nordmenn. Han har gjort utrolig mye godt for oss, også som landslagstrener. Men nå har han forvillet seg inn på feil banehalvdel. Vil Hareide være på lag med pampene i UEFA? Det tror jeg ikke. Det er lov å gjøre feil, men da må man også være fornuftig å snu i rett tid, sier Raja til VG.

Han var spesielt skuffet over hvordan Rosenborg-treneren kategoriserte Pride-markeringen.

– Jeg ble veldig lei meg da han kalte Pride for propaganda. Det kan han virkelig ikke mene. De som går i Pride gjør ikke det bare for seg selv. Her i Norge er det heldigvis ikke slik at man blir drept for å være seg selv. Men det er mange som sliter. Verden over er det ekstremt mange som forfølges. Når man går i Pride i Norge er det i solidaritet med disse, sier statsråden videre, før han raskt legger til:

– Om idrettsledere bommer, gjør det kampen ekstremt mye vanskeligere. Åge, du er vår egen. Nå håper jeg du ber om unnskyldning.

Og da unnskyldningen fra Hareide kom, reagerte statsråden med glede.

– Jeg vil rose Åge for at han snur og legger sin uttalelse om at Pride er propaganda død. Det er veldig voksent gjort, og det vil jeg takke ham for. Nå håper jeg flere kan lære av Åges eksempel. Det er lov å gjøre feil. Da er det utrolig bra at han trekker det tilbake. På denne måten fremstår han igjen som et godt forbilde, sier Raja til VG etter Hareides unnskyldning.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt109102992028
2Brann1062221101120
3Tromsø9522118317
4Molde105142415916
5Lillestrøm95131614216
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk