Fotball

Historisk dag i norsk toppfotball: Hun fikk drømmedebut som herretrener

Renate Blindheims (26) Sotra havnet bakpå tidlig i serieåpningen mot Fram i 2. divisjon, men to scoringer på to minutter etter pause snudde kampen.

Renate Blindheim på plass foran Sotra-benken lørdag.
  • Aleksander Losnegård
    Journalist

Fram - Sotra 2–3

Hun tenkte nok sitt, Sotra-trener Renate Blindheim (26), da Mame Mor Ndiaye sendte Fram i ledelsen før fem minutter var spilt.

En liten måned har gått siden 19. juni, datoen da Blindheim ble presentert som ny trener for Sotras herrelag i 2. divisjon.

Med det ble hun tidenes første kvinnelige trener for et herrelag i norsk toppfotball, som omfatter de tre øverste divisjonene. Lørdag ledet hun laget i serieåpningen borte mot Fram Larvik.

Les også

Tidligere toppfotballspiller gikk fra Bergen til Oslo for en sak som betyr mye for ham

Renate Blindheim instruerer spillerne sine under Sotras seier borte mot Fram.

Etter at Ndiaye hadde vendt opp og banket inn 1-0 til hjemmelaget, kunne Blindheim konstatere at Sotra spilte seg inn igjen i kampen.

De tilreisende fra vest spilte seg til to gode sjanser i første omgang, men klarte ikke omsette noen av mulighetene i scoring.

– Ikke noe jeg sa

To minutter ut i andre omgang skulle det løsne.

Frams Nicolai Bak Grassi Johannessen hadde tilsynelatende full kontroll på et oppspill. Dessverre for vertene løftet han ikke blikket før han skulle spille tilbake til keeper Anders Klemensson.

Johannessen spilte ballen forbi ham og i eget nett.

Ett minutt senere fullførte Ole Kallevåg snuoperasjonen.

– Det var ikke noe jeg sa. Vi er litt heldig, også er vi på hugget når vi kommer ut til andre omgang, sier Blindheim til Østlands-Posten.

20 minutter før slutt la Lars Oskar Groos Kilen på til 3–1.

Gjestene kontret på høyresiden ved Joachim Skorpen Edvardsen. Han slo ballen over på venstre, hvor Kilen kunne sette bredsiden til og plassere inn Sotras tredje. Det skulle komme godt med.

Etter 81 minutter ble Frams Ndiaye tomålsscorer da han på strålende vis tok ned et innlegg på brystet og satte ballen i det lengste hjørnet på akrobatisk vis. Nærmere kom ikke Fram.

Les også

To av 48 på topptrenerkurs er kvinner. Begge kommer fra klubber i Bergen.

Homogen gruppe

Da Aftenposten snakket med Blindheim før laget fra vest tok turen østover, sa hun at tiden frem mot seriestart har vært hektisk.

– Det er mye som har vært nytt for meg, men vi har fått på plass en fin og litt større stall, trent godt og fått oss noen treningskamper, så vi føler oss klar for kamp, sa den nye Sotra-treneren.

Sotra-trener Renate Blindheim ble lørdag den første kvinnen til å lede et herrelag i norsk toppfotball i en seriekamp.

Blindheim er fornøyd med å ha fått på plass det hun omtaler som en «homogen spillergruppe, både i alder og ambisjoner».

Hun var forberedt på en tøff kamp mot Fram, som ble nummer fem forrige sesong. Sotra, som da var nyopprykket, endte på 9.-plass.

– Det er godt Fram-lag som antageligvis har mye mer erfaring enn oss. Det blir en meget tøff bortekamp, sa Blindheim før avreise.

Les også

Sotras herrelag har fått Renate (26) som trener: – Jeg tror en mann automatisk ville fått mer respekt

Sotra-trener Renate Blindheim og Fram-trener Roger Iversen før lørdagens kamp.

Nervøs, men ville ha det gøy

At hun ble historisk lørdag, hadde ikke Blindheim tenkt så mye på.

– Men jeg forstår godt at det er noe det snakkes om. Det er et annet nivå enn jeg har vært på tidligere. Alt er nytt. Det blir en spennende dag. Vi kommer sikkert til å være litt nervøse, men det blir mest gøy.

Målet for sesongen er å beholde plassen.

– Jeg ser de fleste tipper oss sist. Det er vi for så vidt ganske komfortable med. Vi har veldig tro på det vi holder på med. Vi har nok mer tro på oss selv enn det de rundt oss har, sier Blindheim.

Lørdag viste Sotra at den troen kan være godt begrunnet.

Les mer om

  1. 2. divisjon menn
  2. Fram Larvik