Fotball

Steinar Nilsen: - Kritiser heller meg enn spillerne mine!

TIL-trener Steinar Nilsen vil beskytte spillerne, og ønsker at kritikken heller rettes mot han.

SKUFFET: Steinar Nilsen møtte pressen på TIL-brakka dagen etter tapet mot Senja i cupen. - Vi har hatt en evaluering i formiddag, men ser nå framover Mjøndalen lørdag, sier han.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

ALFHEIM: Stemningen på Alfheim-brakka var preget etter cupnederlaget mot 2.-divisjonslaget Senja onsdag kveld. Følelsen av skuffelse satt ennå tungt i hovedtrener Steinar Nilsen.

– Dette var en direkte sorgopplevelse. Vi har mistet muligheten til å gå videre i NM som er en gulrot for oss, sier Nilsen, sittende med ryggen mot veggen på den ene siden av kantina i det nye klubbhuset.

– Jeg tar alt som omhandler TIL personlig. Jeg er en klubbmann, og dette er noe jeg er oppvokst med og har brukt mange år av livet mitt til å jobbe med. Det som skjedde på Senja går derfor sterkt inn på meg, sier Nilsen.

– Kaptein Jonas Johansen sa etter kampslutt mot Senja at dette var spillernes feil. Hva tenker du om det?

– Vi jobber hver eneste gang med en teknisk, taktisk og mental inngang til den kampen vi skal spille. Mot Senja var vi ekstremt godt forberedt og fikk akkurat det kampbildet som vi hadde forventet, sier Nilsen, som ikke vil la spillerne ta ansvaret alene for den svake prestasjonen.

– Resultatet er både spillere og trenernes ansvar.

– Hva tenker du om kritikken som kommer mot både deg og laget i blant annet sosiale medier?

– At supportere engasjerer seg og kritiserer oss når det går dårlig, det er slik det er, og vi respekterer at det er meninger og synspunkter rundt oss. Vi håper at folk holder seg saklig, og respekterer at det er mennesker det dreier seg om. Jeg kommer aldri til å løpe fra at det er mitt ansvar, så jeg håper heller de fortsetter å kritisere meg, enn å ta spillerne. Spillerne trenger ro til å forberede seg inn mot kamper, sier Nilsen.

Ønsker saklighet

På spørsmål om hvordan han ser på at det allerede nå er kommet spørsmål ved hans posisjon som trener, svarer han følgende:

– Alle mennesker i Norge har rett til sin mening, men jeg har også rett til ikke å mene noe mer enn akkurat det. Jeg håper de som ytrer seg kjenner vår situasjon og våre rammebetingelser, og har kunnskap om det vi holder på med. Da kan det komme mye saklig ut av det, og holde et bra nivå. Jeg er litt usikker på om alt på sosiale medier holder et like saklig og bra nivå, sier Nilsen.

– Er dette den tøffeste tiden din som TIL-trener?

– Jeg har måttet oppleve mange tøffe ting i TIL. Å klassifisere de forskjellige episodene som har vært er vanskelig å gjøre, men vi har hatt noen forferdelige tunge situasjoner i klubben. Mange triste ting har skjedd de siste par årene etter at jeg kom tilbake. Det har vært menneskelige skjebner med tanke på avganger. Det har vært tøffe sportslige avgjørelser som vi har måttet ta. Enkeltresultater som det mot Senja kan ikke sammenlignes mot mange av de tragiske hendelsene som har skjedd, og som jeg har måttet være med på å håndtere de siste årene, sier Nilsen.

Ønsker Alfheim-støtte

Treneren poengterer at klubben de siste årene ”har gjennomgått en revolusjon”, men forstår supporternes ønske om å se resultater.

– Vi som skal få det til kan ikke gjøre annet enn å gå på jobb, og gjøre det beste ut av det.

– Det hadde vel vært verre om ingen brydde seg om det som skjer i TIL?

– Vi ønsker det engasjementet, og det er bra. Men skulle også ønske at enda flere kommer på Alfheim og viser det der. Bruk frustrasjonen og irritasjonen og tøm det ut over motstanderen. Vi prøver ikke å få sympati eller være flåsete, men vi ønsker at folk skal hive seg om bord sammen med oss og bidra til dette prosjektet. Vi visste fra start at denne reisen kom til å bli knalltøff, sier Nilsen.

– Godt trent

Nilsen avviser at det i formiddag var noe oppvaskmøte, men at trenerne og spillerne hadde en evaluering av oppgjøret mot Senja.

– Vi har sett oss selv i speilet, og må tørre å si også når ting er dårlig, og det er svake prestasjoner som gjør det. Vi ønsker ikke å være bekjent av det som et profesjonelt fotballag. Det må ikke være farlig å si det, og kunne erkjenne at vi verken går inn i duellene på banen som man bør. Noe er galt når Senja i andre omgang løper mer enn oss. Tre Senja-spillere ligger nede med krampe de siste minuttene.

– Testene i vinter viste at dere var godt trent?

– Vi er godt trent, men det er noe som heter utnyttingsgrad av sitt maksimale O2-opptak, og av sin maksimale kapasitet. Den må være til stede i hver eneste kamp.

Han erkjenner at laget har en vei å gå når det kommer til å ha flere spillere i motstanderens 16-meter.

– Derfor ønsket vi å spille med to spisser mot Senja, og det var veldig godt å se at Runar Espejord scoret mål. Vi skulle gjerne hatt flere mål i den perioden før pause.

– Hva gir deg tro på at dere kan snu dette slik at dere kan klatre opp på trygg grunn i eliteserien?

– At vi har skapt 32 sjanser i Tippeligaen. Vi har et eget spill, og vi produserer i de fleste kampene mer enn motstanderen. Vi må luke vekk personlige feil, og da vet vi at vi er god nok til å slå hvem som helst, og de heter Rosenborg, Molde eller Mjøndalen.

Les også

  1. TIL-treneren oppgitt etter cuptapet

Les mer om

  1. Fotball-NM
  2. Tromsø IL