Brede Hangeland gir seg på landslaget

— Han har vært en bauta, sier Nils Johan Semb.

Brede Hangeland gir seg på landslaget.

Dette sier Hangeland i en pressemelding:

– Etter lengre tids overveielser, har jeg i dag gitt landslagssjef Per Mathias Høgmo beskjed om at jeg gir meg som landslagsspiller for Norge. Jeg har over mange år hatt en svært høy belastning på kroppen, og i en alder av 33 år kjennes det helt nødvendig å fatte denne avgjørelsen.

– Tungt

– Det er en tung avgjørelse. Det er aldri et godt tidspunkt for denne type avgjørelser, men før inngangen til en ny landslagskvalifisering og i en ny klubbhverdag for eget vedkommende, er jeg helt trygg på at det er en riktig avgjørelse.

Les også

Hangeland: - Jeg vil ikke bæres av banen

– Jeg er veldig ydmyk, stolt og takknemlig for å ha fått representere Norge innen idretten min ved så mange anledninger. Å spille for Norge har gitt meg noen av mine beste opplevelser på fotballbanen. Jeg vil takke landslagssjefene Nils Johan Semb, Åge Hareide, Egil Olsen og Per Mathias Høgmo, støtteapparat, lagkamerater og ikke minst de norske supporterne. Jeg ønsker laget alt godt i den kommende EM— kvalifiseringen. Jeg gir meg som landslagsspiller, men fortsetter som trofast og engasjert supporter for det norske landslaget." sier Hangeland.Han gir seg samme dag som 15 år gamle Martin Ødegaard ble tatt ut i A-troppen.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo respekterer avgjørelsen.

– Klok mann

–Jeg har stor respekt for avgjørelsen. Brede er en klok mann. Han har hatt en strålende karriere på landslaget, og har vært kaptein med stor K. Det har vært en glede å få jobbe sammen med Brede siden jeg trente han på U21-landslaget for mer enn ti år siden. Vi har hatt et godt samarbeid, og jeg ser fram til å ha en god dialog med Brede videre, selv om han nå konsentrerer seg om klubbkarrieren, sier Per-Mathias Høgmo.

VERDENSSTJERNER: Brede Hangeland har møtt mange av verdens beste spillere i sin landslagskarriere. Her i duell med Zlatan Ibrahimovic mot Sverige i 2013. Til Aftenbladet rangerte Hangeland den svenske spissen på topp fem over motstandere på banen.

Generalsekretær Kjetil Siem i NFF roser både spilleren og mennesket Hangeland.–Brede har vært en bauta og et forbilde både på og utenfor banen i lang tid. Han er både klok og omgjengelig og rett og slett en snill person. Hedersmann og Brede Hangeland er synonymt, sier Kjetil Siem.

12 år for Norge

Hangeland debuterte for Norge mot Østerrike i 2002. 12 år og 91 kamper senere er det slutt. Hans siste kamp med flagget på brystet ble 4-0-tapet for Frankrike i Paris. I løpet av sine 91 kamper scoret midtstopperkolossen fire mål.

Etter nedrykket med Fulham i vår ble han frigitt av London-klubben, men skrev tidligere i sommer ettårskontrakt med Crystal Palace. I helgens serieåpning scoret rogalendingen for sin nye klubb.

Tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsen synes det er synd at Brede Hangeland gir seg på landslaget.

– Jeg regner med at det en veloverveid avgjørelse som jeg respekterer, men det er jo trist for landslaget, sier Drillo til NTB.

– Hangeland har vært en viktig spiller for Norge i lang, lang tid, og han er den eneste norske spilleren i Premier League, sier 72-åringen.

Brede Hangeland var landslagskaptein da Drillo gjorde comeback som norsk landslagssjef i 2009. – Under min ledelse var han en naturlig kaptein. Han hadde en autoritet som ingen av de andre var i nærheten av. Dessuten er han en bra spiller på banen og flink til å ta seg av nye spillere. Han var også 100 prosent enig i måten vi skulle spille på, sier TV 2s fotballekspert.

Semb: — Bauta

Brede Hangeland debuterte på A-landslaget i fotball under Nils Johan Semb i 2002. Hans tidligere sjef vil spesielt savne stopperens store autoritet.

Hangeland opplyste tirsdag at han har spilt sin siste landskamp. Han fikk 91 kamper med flagget på brystet.

– Han har vært en bauta både på og utenfor banen, og han har vært en ledertype på landslaget. Dessuten mener jeg at han er blant de beste stopperne i Premier League, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til NTB.

Alsaker: - Ryddig av Hangeland

TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker forstår at Brede Hangeland gir seg på fotballandslaget, men synes samtidig det er vemodig og overraskende.

Hangeland ga tirsdag beskjed om at han gir seg etter 91 kamper med flagget på brystet.

– Jeg synes det er redelig og ryddig at han gir seg mellom to kvalifiseringer. John Arne Riise ga seg midt i en kvalifisering. Det har også noe med å gi seg på topp, selv om han sikkert gjerne ville ha ført laget til et sluttspill. Hangeland har kanskje ikke vært like god de to siste sesongene som han var i årene før det, sier Alsaker til NTB.

Alsaker tror også avgjørelsen kan ha noe å gjøre med klubbskiftet fra Fulham til Crystal Palace før denne sesongen.

– Han ønsker sikkert å bruke energien på å spille seg til fast plass på Crystal Palace og gjør som mange andre i samme aldersgruppe. Jeg forstår avgjørelsen, men synes samtidig det er vemodig og overraskende. Jeg hadde kanskje sett for meg to nye år fram til EM-sluttspillet i Frankrike. Men samtidig er Brede Hangeland en fornuftig fyr som selv vet best når kroppen ikke vil mer, sier TV 2s fotballekspert Øyvind Alsaker.

Brede Hangeland Født: 29. juni 1981 (33 år)

Fra: Stavanger

Bor: London

Yrke: profesjonell fotballspiller

Posisjon: Midtstopper

Klubb: Crystal Palace

Tidligere klubber: Vidar, Viking, FC København, Fulham

Landslag: 91 kamper/fire mål