Fotball

Mister utdannelsen når de drar ut

<p>Landslagstreneren er kritisk til at tenåringstalentene dropper utdannelsen for å prøve å oppfylle proffdrømmen i utenlandske fotballakademier.</p>

Magnus Wolff Eikrem (20) dro til Manchester United som 16-åring. I går ble han hentet hjem til Molde av sin tidligere sjef Ole Gunnar Solskjær.
  • 100% Sport

Magnus Wolff Eikrem er den siste i rekken av norske gutter som dro til utlandet i ung alder, for så å komme tilbake til norsk fotball igjen.

I løpet av de siste to-tre årene har åtte unggutter returnert fra sine proffdrømmer rundt om i Europa.

  • Vi følger Vålerenga: Siste nytt om klubben her

I de kommende årene vil enda flere vende hjem.

– Det er sikkert flere av disse som kan komme tilbake og blir gode eliteseriespillere. Men det ville de sannsynligvis blitt om de hadde vært i Norge hele tiden og, sier U21-landslagstrener Tor Ole Skullerud til Aftenposten.no.

Han er skeptisk til at så mange av dem som reiser ut dropper utdannelsen og satser alt på ett kort; å bli fotballproff.

– Fotballfaglig får de en god utdannelse ute, men jeg er ikke sikker på den akademiske biten. Min anbefaling til den jevne mengden av unge fotballspillere er å ta både fotball og utdanning parallelt og det har vi gode modeller for i Norge, sier han.

(Artikkelen fortsetter)

Tidligere VIF-trener Tor Ole Skullerud er sjef for U21-landslaget. (Foto: Scanpix)

Både Wang og NTG er skoler med klart fokus på både idrett og utdanning.

– Over hele landet begynner det nå å bli gode samarbeid mellom klubber og skoler. Det kommer en fremtid etter fotballkarrièren også og grunnlaget for den danner man med utdannelsen man tar i ungdomstiden. Den mister man om man reiser ut tidlig og det er jeg både kritisk og skeptisk til , sier Skullerud.

– En ting er Håvard Nordtveit som drar ut og signerer en a-kontrakt med Arsenal. Noe annet er alle de som drar ut til akademier, sammen med tusenvis av andre. Derfra er det fremdeles et veldig trangt nåløye man skal gjennom for å lykkes, påpeker Skullerud.

Unge proffer

Her er spillere som har reist ut i ung alder for så å komme tilbake til Norge:Magnus Wolff Eikrem reiste fra Molde til Manchester United som 16-åring.

Det siste året har han vært kaptein på Uniteds reservelag, men skrev i går treårskontrakt med gamleklubben Molde.

Tommy Knarvik reiste fra ungdomsklubben Skjergard som 19-åring for å prøve seg i Leeds. Etter to år uten en førstelagskamp gikk turen hjem til Bergen og Brann.

(Artikkelen fortsetter)

Tromsøs Tommy Knarvik prøvde lykken i Leeds, men kom hjem (Foto: Digitalsport)

Siden har han vært i både Bryne (lån), Sogndal, Sandefjord og nå Tromsø IL.Ørjan Berg droppet videregående for å prøve lykken i Monaco. Etter et halvt år på den franske rivieraen reiste han hjem til Bodø/Glimt og hadde deretter gode år i både Rosenborg, FC Wettingen, 1860 München, FC Basel.

Tobias Holmen Johansen reiste med broren Eirik til Manchester City, men keeperen returnerte i fjor til Kongsvinger.

Brødrene Rocky og Leon Lekaj forsøkte seg begge i Sheffield Wednesday som tenåringer, men klarte aldri å etablere seg i klubben.

Etter to år ble Rocky lånt ut til Sandefjord, før han i 2010 ble Lyn-spiller. Nå spiller han for Romsås i 3. divisjon. Broren Leon gikk tilbake til Bærum SK i 2009. Eirik Kjønø signerte som 16-åring et to års proffkontrakt med den skotske Premier League-klubben Falkirk.

I januar i fjor returnerte han til Vindbjart og norsk 2. divisjon.Keeperen Lars Stubhaug dro til Everton som 16-åring, men etter tre år på klubbens ungdomsakademi signerte han for Strømsgodset i fjor.

Vegard Landaas etablerte seg på Mandalskameratenes a-lag før han som 18-åring dro til Monaco.

Etter nærmere to år i Frankrike gjorde han Odd Grenland-spiller av seg høsten 2010.Jo Inge Berget var på vei opp og frem i Lyn da han signerte for italienske Udinese som 18-åring.

Etter ett år i pizzaland bar det tilbake til Lyn på lån, før turen gikk videre til Strømsgodset, der han fremdeles er på lån fra Udinese.

Disse dro ut i ung alder og lyktes uten å reise hjem igjen:John Arne Riise reiste til Monaco som 18-åring og har senere har stor suksess i Liverpool og Roma.

Hallvar Thoresen dro til FC Twente som 19-åring og hadde fem gode år der. Deretter ble det 189 kamper og 106 mål på syv år i PSV Eindhoven før han avsluttet karrieren hjemme i Frigg.Roger Albertsen reiste ut i Europa som 17-åring og lyktes flere steder.

I FC Den Haag fikk han 114 kamper før turen gikk videre innom både Feyenoord, Winterslag og Olympiakos før han avsluttet i Rosenborg.

Les også

  1. Solskjær: - Eikrem er utrolig fotballklok

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt21135344192544
2Molde21125451262541
3Kristiansund2112272925438
4Rosenborg21114643271637
5Viking2110564140135
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien