Blåser nytt liv i verdens eldste fotballklubb

Byen er kjent for både kniver og fotball. Nå blåses det nytt liv i verdens eldste fotballklubb – Sheffield FC.

FRIVILLIG: Paul Rodgers er på frivillig basis ansatt som sjef for Sheffield FC sin hjemmebane.

Sheffield Wednesday og Sheffield United er klubbene som markerer seg i Sheffield.

Det gjør Sheffield Football Club i svært liten grad.

Klubben som regnes som verdens eldste, og som av den grunn sammen med Real Madrid er de eneste som er tildelt FIFA sin fortjenesteorden, forsøker i disse dager å rette på det.

BT tok turen til Dronington, en ti minutters togtur sør for Sheffield for å se på forholdene i klubben. Fra togstasjonen i Dronington tok det enda et kvarters gange før lagets stadion, eller bane, dukket opp i en sving, litt ute på landsbygden.

Les også

Én ting ville Nilsen være sikker på før han sa ja

The Coach and Horses Ground er oppkalt etter puben som er nærmeste nabo, og navnet forteller om tider da hest og kjerre, og ikke tog og bil, var fremkomstmidlet for å nå det eksotiske, dog litt falleferdige anlegget som egentlig ligger i Derbyshire.

PUB OG FOTBALL: Puben Coach and Horses er samlingssted for lokale tilhengere av fotballklubben.

Åttendedivisjon– Vi måtte dessverre avlyse en kamp for U-laget i kveld. Banen var for våt, sier Paul Rodgers. I Norge ville han kanskje gått under navnet banemann, men 54-åringen med en fortid som spiller i klubben har tittelen Stadion-manager.

I mangelen av kamp viser Rodgers stolt frem fasilitetene på det velbrukte anlegget, som egentlig kler en klubb på det åttende høyeste nivået perfekt. Det mest er slitt, men pokalene i klubbrommet forteller noe om tidligere meritter, og om klubbens status som verdens eldste.

FRIVILLIG: Paul Rodgers er på frivillig basis ansatt som sjef for Sheffield FC sin hjemmebane.

Nå ønsker flere i Sheffield FC å blåse nytt liv i klubben, og på sikt flytte tilbake til der det hele startet, på Olive Grove, nært sentrum av Sheffield. Målet er ikke nødvendigvis å bane seg vei opp i divisjonssystemet, men å kunne flytte inn på et nytt stadion der det hele startet, etter 140 år uten egentlig å ha et eget hjem.

Tilbake til røttene

– Vi ønsker å bygge et nytt stadion for å finne tilbake til røttene. Vi vil fortsette å ta vare på verdiene som en amatørklubb som bryr seg om lokalsamfunnet. Derfor har vi startet en aksjon som har som mål å skaffe nok penger til å bygge et nytt, lite stadion, sier styreformann Richard Timms.

Statusen som verdens eldste klubb, godkjent av FIFA, har gitt klubben solid drahjelp. Både britiske og europeiske klubber har kommet med små og store bidrag. Det har også Qatar som har bidratt med en million kroner.

– Det handler ikke om at Qatar skal vise muskler, men de ønsker å bli assosiert med verdens eldste klubb, forklarer Timms.

Sheffield_FC.svg.jpg

Gjestet av Blatter og PeleSheffield FC er ikke ukjent med å være i mediene, og heller ikke med å gjeste store fotballpersonligheter.

Høsten 2007 feiret klubben sin 150-årsdag med FIFA-president Sepp Blatter som en av gjestene under gallamiddagen der 150 var til stede. Real Madrid-president Ramon Calderon, tidligere engelsk landslagsspiller Bobby Charlton og tidligere landslagssjef for England, Bobby Robson, kastet også glans over arrangementet.

Siden ble det spilt kamp på Bramall Lane mellom Sheffield FC og Inter, med Pele blant tilskuerne.

Nå ønsker Sheffield FC bidrag nok til at flyttingen kan finne sted, men ikke alle i klubben er enig i det som skjer.

– Jeg synes vi skulle bygget opp klubben sportslig først. Vi burde brukt pengene på det i stedet for å flytte nå. Det kan vi gjøre senere, sier Paul Rodgers som gjør klar anlegget til kamp mot Daventry Town. Et oppgjør som endte med 0-1-nederlag, og med det fortsatt en plass i midtsjiktet i divisjonen.

Knapt 300 på kamp

Klubben trekker toppen 300 tilskuere på sine kamper, og den ulønnete banemanager Rodgers skryter heller av kvinnelaget som befinner seg i den nest øverste divisjonen.

— Vi har en unik historie og arv, og teoretisk er alle fotballklubber i hele verden oppstått ut fra dette, sier Sheffield-formann Richard Timms.

DE FØRSTE REGLENE: I 1859 ble de aller først reglene skrevet ned av stifterne Nathaniel Creswick og William Prest. "Sheffield Rules" som de ble kalt, ble normen for hvordan en skulle spille, og bidro til at Football Association ble stiftet i 1863.

For det hele begynte i 1857 da Nathaniel Creswick og Wiliam Prest egentlig ønsket å holde cricket-laget i form også om vinteren. Slik begynte det hele og etter hvert som det kom visse regler ble sporten skilt fra rugby. Tverrligger, frispark, innkast, og headinger ble siden en del av det hele, og fotballen hadde sett dagens lys.

Gifte mot ugifte

Tilværelsen som den eneste klubben endte med at de første kampene ble spilt mellom de gifte og de ugifte, og siden mellom dem som hadde jobb mot resten.

Fem år etter var det femten klubber i og rundt Sheffield, og siden ble det engelske fotballforbundet stiftet, og noe som lignet på den fotballen vi ser i dag, var i gang.

– Vi kjøpte The Coach and Horses Ground i 2001. Det var et stort øyeblikk, for det var første gang i klubbens historie vi selv eide banen vi spilte på. Den gang spilte jeg selv, og nå spiller sønnen min Daniel på U-laget. Jeg håper han kan bidra til at vi kan få en sportslig opptur som trengs, sier Paul Rodgers, og nyter et glass med skummende, leskende øl fra det lokal ølbryggeriet Thornbridge inne på Coach and Horses — puben som forteller at her kan du stoppe og besøke verdens eldste fotballklubb.

Mange av våre lesere har lest disse sakene i dag: