Fotball

Landslagsduoen kjemper mot hverandre om drømmefinale på Wembley: – Vil være helt enormt

Fotballhelligdommen er bare stor nok for én av Maren Mjelde og Andrine Hegerberg.

Maren Mjelde og Andrine Hegerberg kjemper om én finaleplass i FA cupen. NTB scanpix

 • Odd Inge Aas
  Journalist

Mandag er Maren Mjelde og Andrine Hegerberg lagvenninner for Norge i EM-oppkjøringskampen mot Sveits, men syv dager senere må de overvinne hverandre for å nå sesongens store mål med klubblagene Chelsea og Birmingham.

For tredje året på rad spilles også kvinnenes finale på ærverdige Wembley. I fjor møtte over 32 000 opp for å se Arsenal slå Chelsea.

– Det vil være helt enormt. Det er ikke så mange som får spille på Wembley i det hele tatt, å få spille en finale der er noe jeg vil sette veldig høyt i min karrière, sier Mjelde, som setter stor pris på at også kvinnenes finale nå spilles på nasjonalarenaen.

Hun har lagt merke til at cupen settes høyt i sin nye klubb Chelsea. Til daglig trener de i gult tøy, men hver uke det er cupkamp får de beskjed om å stille i blått.

– Jeg merker det veldig på jentene i klubben og trenerne hvor mye de snakker om cupen og hvor viktig den er i engelsk historie. Den blir bare større og større også på damesiden, forteller hun.

Hører «Wembley» overalt

Den engelske toppdivisjonen på kvinnesiden har til nå fulgt kalenderåret, men skal nå legges om til å spille høst-vår som herrenes Premier League. Dermed er det bare en halvårssesong med én kamp mot hvert lag denne våren.

Det gjør at det er i cupen det er mulig å vinne et trofe i år.

– Til og med fysioterapeuten vår snakker om hvor lyst han har til å komme til Wembley. Du merker det på hele klubben, du hører «Wembley» hele tiden, forteller Hegerberg.

Hennes Birmingham slo ut fjorårsvinner Arsenal i kvartfinalen. Hun håpet i det lengste å unngå Chelsea, men er iallfall glad for at de fikk fordelen av hjemmebane.

Les også

Norges kaptein hylles etter Chelsea-debuten: – En av Europas beste

Maren Mjelde har kommet godt i gang i sin nye klubb Chelsea. Odd Inge Aas

En fryktelig bortegarderobe

Mjelde forteller at det heller ikke var jubel over trekningen i den blå garderoben. Birmingham er kjent for å være en av de tøffeste banene å komme til.

– Vi har det ryktet på oss. Jeg har spurt litt, og jeg tror det var måten de spilte på før, med «kick and run», forteller Hegerberg.

Hun sier også at det på anleggssiden kan være forhold som gjør at gjestene ikke setter så stor pris på oppholdet i Englands nest største by.

– Vi har en fin hjemmegarderobe, men bortegarderoben ser ikke ut. jeg fikk sjokk første gangen jeg så den og trodde ikke det kunne være riktig, smiler hun.

– Alle ligaer har det laget, og jeg tror vi har fått den i England, sier hun.

Hegerberg mener Chelsea var det beste laget hun spilte mot forrige sesong, og tror landslagsvenninnen vil passe inn utmerket i sine nye omgivelser.

– De var de beste til å utnytte individualistene slik at det ble et lag ut av det. Hvis du føler at du har kontroll så har de gode enkeltspillere som kan gjøre det, samtidig har de den engelske staheten i bunn, sier Hegerberg.

Mjelde på sin side har hørt om en motstander som er solide defensivt og i kontringsspillet.

– Så vet jeg at Andrine er en nøkkelspiller der som playmaker. Hun har gjort det bra etter at hun kom. Det blir spennende å se henne der, men vi har et veldig stort mål om å komme til finalen.

Les også

Ada Hegerberg: – Hvorfor skal ikke vi jenter bli tatt like mye på alvor som guttene?

Andrine Hegerberg ligger an til å få en sentral rolle på det norske landslaget i sommerens EM. Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

En fordel før sommerens EM

Hegerberg mener avgjørende kamper i en cupturnering også er god trening før sommerens EM i Nederland. Spesielt en kamp foran titusenvis på Wembley vil være nyttig. Det er landslagssjef Martin Sjögren helt enig i.

– Man skaper erfaring av kamper som faktisk er veldig viktige, med høy kvalitet og mye trøkk og tempo. Det er veldig bra for oss, og jeg er glad vi har spillere som får spille disse kampene, sier svensken.

Han var selv med og slo ut Liverpool av Champions League som Linköping-trener i 2014. Han tror imidlertid at nivået blir bedre og bedre ettersom de store klubbene investerer mer i kvinnelagene sine.

– Jeg har snakket med Maren som er veldig fornøyd med situasjonen i Chelsea. Hun har jo vært i både Tyskland og Sverige før, så det er et godt tegn om hun er fornøyd.

Les mer om

 1. Kvinnelandslaget fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Hegerberg klar for historisk finale i England: – Karrièrens største kamp

 2. FOTBALL

  Storesøster Hegerberg tapte sin første FA-cupfinale

 3. FOTBALL

  Det går mot norske gigantdueller i Europas største turnering: – Det ulmer litt i kulissene

 4. FOTBALL

  Hevder at storklubb jakter Hegerberg

 5. FOTBALL

  Hegerberg hadde full tenning: – Alle er ute etter å ta oss

 6. FOTBALL

  Mjelde scoret i 7-0-seier mot Liverpool