Reagerer sterkt på valg av ny landslagssjef: - Urovekkende signaler

Lise Klaveness klarer ikke å forstå hvorfor Monica Knudsen ble vraket som sjef for Norge.

Lise Klaveness mener Monica Knudsen burde blitt ny sjef for det norske kvinnelandslaget.

ULLEVAAL STADION: Svenske Martin Sjögren ble mandag ansatt som ny trener for kvinnelandslaget i fotball. NRKs fotballekspert mener jobben burde gått til en annen.

– Jeg synes det er trist og feil at de ikke ansetter Monica Knudsen, sier Klaveness til Aftenposten.

Knudsen har akkurat gitt seg som trener for LSK Kvinner etter tre strake serie- og cupgull, en prestasjon ingen norsk trener har gjort før henne.

Titlene og erfaringen gjorde at mange mente hun måtte bli den andre kvinnelige A-landslagstreneren i Norges Fotballforbunds historie. Det skjedde ikke.

I stedet ble det nok en mann i rekken av landslagssjefer.

– Signalene det sender ut er urovekkende og nedstemmende, sier Klaveness, som understreker at hun ikke har noe å utsette på mannen som fikk jobben, svenske Martin Sjögren.

Han ledet nylig Linköping til seriegull i Sverige, en bragd han har klart to ganger med Malmö (nå Rosengård) tidligere.

Problemet for Klaveness er at man har gått forbi Knudsen.

Les også

Martin Sjögren blir sjef for kvinnelandslaget

Martin Sjögren (i midten) ble mandag presentert som ny landslagstrener av fotballpresident Terje Svendsen (høyre) og toppfotballsjef Nils Johan Semb.

– I favør Knudsen

Klaveness trodde det måtte en trener med tung, internasjonal erfaring til om man skulle unngå Knudsen. Sjögren har, som Knudsen, hatt stor suksess på klubbsiden, men ikke jobbet med et landslag.

– Faglig ser det ut som dødt løp, men han har ikke den spillererfaringen hun har med OL-gull og mange seriemesterskap, og heller ikke den hovedoppgaven i ledelsesfag hun har fra Norges idrettshøgskole. I tillegg er det her hjemme i Norge hun har prestert, da tenker jeg det går i favør henne, sier Klaveness.

NRK-eksperten mener det vil gå lang tid til man har en så sterk kvinnelig kandidat til en landslagstrenerjobb som det Knudsen er nå.

Hun mener forbundet ikke har gått inn i ansettelsesprosessen med en klar vilje om å satse på Knudsen, noe hun tror man ville gjort om det var en mannlig eks-stjernespiller med tre doubletriumfer etter hverandre som trener.

– Jeg mener selvfølgelig ikke at de skal ansette henne bare fordi hun er kvinne, men hun har en plettfri CV. Fotballfaglig virker Sjögren som en god ansettelse, men som en ekspert som har fulgt kvinnefotballen over lang tid, synes jeg det er overraskende og skuffende at det ikke ble Knudsen.

Sjögren var et klart førstevalg

Toppfotballsjef Nils Johan Semb sier at svensken skilte seg ut som den beste kandidaten til å lede Norge i neste sommers EM. Han ønsker ikke å kommentere hva som gjorde at Knudsen ikke fikk jobben.

– Vi har gjort et omfattende arbeid der vi har vært i samtaler med både nasjonale og utenlandske og mannlige og kvinnelige kandidater. Martin Sjögren var vårt klare førstevalg og den som matchet best den profilen vi var på jakt etter. Utover det blir det feil av oss å kommentere andre kandidater, men vi har selvfølgelig respekt for at det alltid vil være delte meninger rundt ansettelse av en landslagssjef.

Semb sier fotballforbundet først og fremst ser frem mot VM i 2019 og forhåpentlig OL i 2020.

Han mener Norge nå har fått en tydelig leder som vil bygge en tydelig og sterk prestasjonskultur.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra trenere, ledere og spillere i Sverige, sier Semb.

Også Even Pellerud mener Norge har fått en god mann i Sjögren.

– Han har et usedvanlig sterkt navn i skandinavisk klubbfotball. Svenske medier promoterte ham til jobben som nye trener for Sverige. Til slutt var det aldri tvil om at han var nummer én for Norge, sier Pellerud.

Sjögren sier laget vil jobbe veldig hardt med spillestil og hvordan laget skal fremstå. En tydelig lederstil har vært etterspurt av spillerne på landslaget.

Les også

Klaveness om norsk fotball: - Kvinner vurderes ikke på lik linje som menn

Monica Knudsen ble hyllet da hun ga seg som trener for LSK Kvinner med et nytt cupgull.

Glasstak for kvinnelige trenere?

Knudsen selv legger ikke skjul på at hun hadde veldig lyst på jobben, men at hun samtidig forholder seg greit til NFFs valg, i og med at hun var en av kandidatene som ble vurdert helt mot slutten.

– Det er jo ikke så mange kvinnelige kandidater til slike jobber, men vi må jo bare jobbe på. Alt handler om faglig kompetanse og det man står for, så må man bare sørge for å være så god at man blir valgt, sier treneren, som nå går over til halve stillinger på Norges Toppidrettsgymnas og i treneravdelingen til Norges Fotballforbund.

– Har du nå smelt hodet i glasstaket og nådd så langt det er mulig å komme for en kvinnelig topptrener?

– Jeg ser ikke for meg så mange videre karrièremuligheter som trener, det gjør jeg ikke. Nå skal jeg over i et nytt type arbeid, og det er jeg komfortabel med. Men selvfølgelig er det givende å være trener, så jeg har et håp om en dag å komme tilbake.